Η θέση της παράταξης του κόμματος στην ΕΣΗΕΑ να πει ξεκάθαρα τη γνώμη της για το σωστό κυβερνητικό νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ πυροδότησε τα «συντροφικά» μαχαιρώματα των ακραίων.

 

Γράφει ο Άρης Διάκος

 

Το τι γίνεται στο εσωτερικό των «συντρόφων» του ΣΥΡΙΖΑ, το σχετικό με τα ΜΜΕ, δεν έχει προηγούμενο. Αιτία ήταν η θέση της παράταξης του κόμματος στην ΕΣΗΕΑ να πει ξεκάθαρα τη γνώμη της για το σωστό κυβερνητικό νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ.

Αρχισαν έτσι οι ακραίοι του κόμματος και όχι μόνο να θέτουν σειρά ερωτημάτων δημόσια προς τους «συντρόφους τους» στην ΕΣΗΕΑ. Εγραψε λοιπόν το the faq, που καλύπτει σχολιογραφικά τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, άκρως αιχμηρά: «Συμφωνεί η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ –που συγκροτείται από την κοινή πολιτική συνεργασία των παρατάξεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ– στην Επιτροπή Δεοντολογίας του άρθρου 22 του σχεδίου νόμου Οικονόμου. Η θέση αυτή έρχεται σε σύγκρουση με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο, όπως την εξέφρασε ο πρώην υφυπουργός Λευτέρης Κρέτσος. Υπάρχει πλέον ένα κεντρικό πολιτικό ζήτημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν συντάσσεται με την άποψη της παράταξής του “Συσπείρωσης” (σ.σ.: είναι η παράταξη ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΣΗΕΑ) για την περίφημη Επιτροπή του άρθρου 22.

Η Επιτροπή αυτή, σύμφωνα με το σχέδιο Οικονόμου θα εκφράζει τη γνώμη για τις εφημερίδες παραβιάζοντας ευθέως το 14.2 του συντάγματος που ορίζει πως ο “Τύπος είναι ελεύθερος”. Η δε γνώμη της Επιτροπής θα συνδέεται άμεσα με τη χορήγηση της κρατικής διαφήμισης, επιτρέποντας την οικονομική ασφυξία στα έντυπα που συγκρούονται με την εκάστοτε κυβέρνηση. Θα μπορεί π.χ. να ελέγχει την “Αυγή” για τον αν τηρεί ή όχι τη δεοντολογία –και επί της ουσίας αν είναι απέναντι στην κυβερνητική γραμμή– και στη συνέχεια ο αρμόδιος υπουργός να την κόβει από το μητρώο του έντυπου Τύπου και άρα από την κρατική διαφήμιση.

Η ΕΣΗΕΑ (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ), στα σχόλια που έστειλε στη διαβούλευση για το σχέδιο, υπερθεματίζει και ζητάει στην ‘‘Επιτροπή του άρθρου 22 να συμπληρωθεί με τους επικεφαλής των επιτροπών δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΗΕΜΘ”. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να προτείνει ως πρόεδρο της Επιτροπής “ex officio τον εκάστοτε πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης”. Η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ δείχνει να αγνοεί το άρθρο 15 του συντάγματος που ορίζει κατηγορηματικά πως μόνο η ραδιοτηλεόραση υπάγεται υπό τον άμεσο έλεγχο του κράτους και ορίζει ως αρμόδιο το ΕΣΡ. Πουθενά στο σύνταγμα δεν σχετίζεται το ΕΣΡ με τον έντυπο Τύπο.

  • Προ ημερών η αντιπροσωπεία της “Public Συντάγματος”-ΕΣΗΕΑ επισκέφθηκε τον Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα του αριθμού των εργαζομένων στα κανάλια.
  • Φωτογραφήθηκαν μαζί, αλλά η συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, στην ΕΣΗΕΑ, παρέλειψε να ενημερώσει πως θα στηρίξει τη ΝΔ στην “Επιτροπή του άρθρου 22” που δήθεν θα βάλει στο στόχαστρο ΜΜΕ που σχετίζονται με την Κουμουνδούρου.
  • Και έχει τελειώσει και το “άλλοθι” πως με την Επιτροπή (Λογοκρισίας) του άρθρου 22 θα τελειώσουμε το “Μακελειό”. Υποτίθεται πως γι’ αυτό επιβλήθηκε η διάταξη για την αλλαγή της ταυτότητας των εφημερίδων».

 

«Σφουγγαρίστρες»

Μετά τη συγκεκριμένη ανάρτηση στα social media άρχισε έντονος σχολιασμός μεταξύ των «συντρόφων» που, σε πολλές περιπτώσεις, ξεπέρασε τα όρια. Κάποιοι έγραφαν κατηγορώντας τους «βολεμένους» της ΕΣΗΕΑ ότι εμείς δεν θα γίνουμε «σφουγγαρίστρες» της κυβέρνησης και θύμιζαν σε κάτι όψιμους αριστερούς που έδιναν μάχη για την ανεξαρτησία της ΕΡΤ επί Παππά ότι μάλλον έχουν οφέλη από την εξουσία (sic). Το γάντι σήκωσε ο επικεφαλής της παράταξης ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΣΗΕΑ και πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Σταύρος Καπάκος, ο οποίος αναφέρθηκε στις επιχορηγήσεις που παίρνουν από το κράτος και εφημερίδες του ΣΥΡΙΖΑ, για να δεχθεί τις επιθέσεις από την αντίπαλη πλευρά.

Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νέος γύρος δημοσίων παρεμβάσεων στις ιστοσελίδες του χώρου, αφού ετοιμάζονται άρθρα που θα ρωτούν τα κριτήρια με τα οποία δόθηκαν οι ερωτήσεις στη συνέντευξη της ΔΕΘ αποκλείοντας μέσα ενημέρωσης. Και εδώ δεν μιλάμε για κεντροδεξιά μέσα, αλλά για ΣΥΡΙΖΑϊκά «απόλυτης κομματικής καθαρότητας».

Οι κακές γλώσσες χρεώνουν τα πάντα στον Νάσο Ηλιόπουλο και στον Νίκο Ανδριόπουλο, συνεργάτες του Δημήτρη Τζανακόπουλου, οι οποίοι άφησαν εκτός γυαλιού τους ανθρώπους του Νίκου Παππά, του Χρήστου Σπίρτζη, της Ρένας Δούρου… Επειδή υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι τις εκλογές, φαίνεται ότι δεν θα πλήξουμε – πάντα στο όνομα της «αλληλεγγύης και της ομόνοιας» του κόμματος…