Εκπρόσωποι της ρωσικής κυβέρνησης δεν θα προσκληθούν εφέτος στην Διεθνή Διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της διάσκεψης Κριστόφ Χόισγκεν σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο MDR, εξηγώντας ότι οι διοργανωτές δεν επιθυμούν να δώσουν βήμα στο κορυφαίο αυτό διεθνές φόρουμ για να κάνει προπαγάνδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Οι δηλώσεις, που ακούμε καθημερινά από το Κρεμλίνο, δεν μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι η Ρωσία έστω και ελάχιστα θα υποχωρήσει από αυτό που ο Πούτιν διακήρυξε ως στόχο του πολέμου και συγκεκριμένα την καταστροφή της Ουκρανίας” δήλωσε ο Χόισγκεν. Σύμφωνα με τον ίδιο στην θέση των κυβερνητικών αξιωματούχων έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού Γκάρι Κασπάροφ και ο έκπτωτος ολιγάρχης Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

Ο Χόισγκσεν, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος της πρώην Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, συμμερίζεται την υποστήριξη που παρέχει η Γερμανία στην Ουκρανία.

“Ο Πούτιν έχει δηλώσει με σαφήνεια, ότι σε τελική ανάλυση επιδιώκει την ανασύσταση της Σοβιετικής Ένωσης. Εάν ο Ρώσος πρόεδρος πετύχει στην Ουκρανία, τότε τελικά θα εισβάλει και στις χώρες της Βαλτικής. Επειδή οι εν λόγω χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, κάτι τέτοιο θα επηρεάσει την Γερμανία, θα ενεργοποιηθούν οι συμμαχικές δεσμεύσεις. Αυτό πρέπει να αποτραπεί, γι αυτό η Ουκρανία πρέπει να βοηθηθεί” δήλωσε ο Κρίστοφ Χόϊσγκεν.

Η Διεθνής Διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια αρχίζει στις 17 Φεβρουαρίου.