Επισήμως από σήμερα Σάββατο, 1ή Απριλίου 2023, η Ρωσία ανέλαβε για τον μήνα αυτό την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑ), με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να καταγγέλλει τη «χρεοκοπία» των Ηνωμένων Εθνών.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάτι που να αποδεικνύει την απόλυτη χρεοκοπία τέτοιων θεσμών. Δεν υπάρχει καμία μορφή τρομοκρατίας που να μην έχει ήδη ασκήσει η Ρωσία.

Αυτή η μεταρρύθμιση, η οποία προφανώς έχει καθυστερήσει πολύ, έχει σκοπό να αποτρέψει ένα τρομοκρατικό κράτος από το να καταστρέψει τον κόσμο. Οι τρομοκράτες πρέπει να ηττηθούν, πρέπει να θεωρηθούν υπόλογοι για ένα καθεστώς τρόμου και να μην προεδρεύουν πουθενά», ανέφερε στο βραδινό τηλεοπτικό του μήνυμα ο Ζελένσκι.

Συνεδριάσεις ΣΑ υπό την προεδρία Λαβρόφ

Οι επικρίσεις του Κιέβου δεν εμπόδισαν τη Μόσχα να διασφαλίσει ότι η αντιπροσωπεία της στα Ηνωμένα Έθνη αυτόν το μήνα, για να διαδεχθεί την προεδρία της Μοζαμβίκης, θα είναι υπό την ηγεσία του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Την Πέμπτη 30/3 η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο Λαβρόφ σκοπεύει παράλληλα να προεδρεύσει μιας συνεδρίασης που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Απριλίου με θέμα τη Μέση Ανατολή.

Η πρώτη συνεδρίαση του ΣΑ υπό την τρέχουσα ρωσική προεδρία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3/4/2023 το πρωί, αλλά θα πρόκειται για μια συνηθισμένη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση για το πρόγραμμα εργασιών του μήνα.

Θα ακολουθήσει, όπως προβλέπεται, μια συνέντευξη Τύπου του νέου προέδρου του ΣΑ, του Ρώσου πρεσβευτή στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια.

Είναι μια εκ περιτροπής και σύντομης διάρκειας προεδρία. Γίνεται κάθε μήνα και είναι μια προεδρία χωρίς ουσία.

Αντιδράσεις από ΗΠΑ και Βαλτική

Οι υποστηρικτές της Ουκρανίας και κυρίως οι ΗΠΑ αντέδρασαν άμεσα στις ανακοινώσεις της Μοσχας.

«Μια χώρα που παραβιάζει κατάφωρα τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και εισβάλλει στη γείτονά της δεν έχει θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Αναμένουμε από τη Ρωσία να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την προεδρία της για να διαδίδει παραπληροφόρηση και να προσπαθήσει να αποσπάσει την προσοχή από τις προσπάθειές της να δικαιολογήσει τις ενέργειές της στην Ουκρανία και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν μέλη των ενόπλων δυνάμεών της.», τόνισε την Πέμπτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ.

Οι χώρες της Βαλτικής οι οποίες είναι εχθρικές προς την Μόσχα, έκαναν λόγο σήμερα για «πρωτοχρονιάτικο αστείο».