Η ψήφος των αποδήμων απομονώνει τον ΣΥΡΙΖΑ

213

Αμετανόητος στα πολιτικά παιχνίδια εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και την ώρα που η κυβέρνηση έχει ανοίξει τον δρόμο για καθολική αποδοχή της διάταξης για την ψήφο των αποδήμων, θέτοντας εαυτόν σε καθεστώς απομόνωσης.

Συγκεκριμένα, αφού η ΝΔ κατέθεσε την οριστική της πρόταση για την διατύπωση της διάταξης που αφορά στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, λαμβάνοντας υπ όψιν και τις ενστάσεις του ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε και μέσω του Γιώργου Κατρούγκαλου, έθεσε δύο ζητήματα.

Σύμφωνα με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, με την πρόταση της ΝΔ «έγιναν δεκτές ορισμένες παρατηρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η προσθήκη του πραγματικού δεσμού ως περιορισμού της ρύθμισης, ενώ έχει ομογενοποιηθεί η ορολογία, όπως επίσης είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ωστόσο, όπως είπε, εξακολουθούν να υπάρχουν δύο θέματα τα οποία είχε θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία δεν έχουν ρυθμιστεί. «Θέλουμε να μην είναι στη διακριτική ευχέρεια του κοινού νομοθέτη, να αναγνωρίσει δικαίωμα του εκλέγεσθαι στους αποδήμους αλλά αυτό να είναι ουσιώδες στοιχείο της ρύθμισης και στο Σύνταγμα και ως νόμου», είπε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Ελπίζω να μην είναι σκόπιμο, αλλά στην διατύπωση που προτείνει η ΝΔ, προβλέπονται τρεις διαφορετικές πλειοψηφίες για το νόμο που θα ρυθμίσει την ψήφο των αποδήμων. Δεν είναι λογικό για την ίδια συνταγματική ύλη, για τη ρύθμιση της ψήφου των αποδήμων, να έχουμε έως και απλή πλειοψηφία, από την πλειοψηφία των 200 ψήφων που είχε οριστεί στη διαδικασία της αναθεώρησης».

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr