Η πρόταση του Κώστα Κυρανάκη για την αντιμετώπιση της πολυνομίας

992
Κυρανάκης: «Δεν καταλαβαίνω γιατί έγινε ντόρος με το επίδομα» (vid) tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseis

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Κυρανάκης κατέθεσε πρόσφατα στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, πρόταση για τροποποίηση του άρθρου 73 του Συντάγματος, με την οποία προτείνεται ουσιαστικά μία αλλαγή στον τρόπο νομοθέτησης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το νοσηρό φαινόμενο της πολυνομίας, το οποίο δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου σε νομικούς, δικαστές, αλλά και στον απλό πολίτη. Η προτεινόμενη τροποποίηση έχει ως εξής: «Διατάξεις που τροποποιούν νόμους και οι οποίες δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν σε εκκρεμή νομοσχέδια λόγω έλλειψης συνάφειας, μπορούν να συζητούνται και να ψηφίζονται μεμονωμένα όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής».

Ιωάννης Α. Γκιτσάκης (*)
Με τη συγκεκριμένη πρόταση εισάγεται στο Σύνταγμα η δυνατότητα, ώστε οι τροποποιήσεις της νομοθεσίας (τροπολογίες ή ευρύτερες τροποποιήσεις) να εισάγονται και να ψηφίζονται αυτοτελώς, ως τροποποιήσεις των υφιστάμενων νόμων, και όχι ως νέοι νόμοι, όπως γίνεται σήμερα. Με τον τρόπο αυτό, η νομοθεσία θα μετατραπεί σταδιακά σε θεματική και θα κωδικοποιηθεί. Δηλαδή θα υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός βασικών νόμων, οι οποίοι θα ρυθμίζουν όλα τα αντικείμενα. Π.χ. ο νόμος περί φορολογίας εισοδήματος, ο νόμος περί ΦΠΑ, ο νόμος περί κοινωνικής ασφαλίσεως, ο νόμος περί ανώτατης εκπαίδευσης, ο νόμος περί εργασίας, ο νόμος περί ανάπτυξης κλπ. Οπότε η νομοθέτηση θα γίνεται ως εξής: Αν ένα ζήτημα ρυθμίζεται ήδη σε ένα βασικό νόμο, τότε θα ψηφίζεται αυτοτελώς μια τροποποίηση του νόμου αυτού και θα ενσωματώνεται στον υφιστάμενο βασικό νόμο. Δεν θα ψηφίζεται νέος νόμος, όπως γίνεται σήμερα. Νέος νόμος θα ψηφίζεται μόνο όταν εισάγεται ένα νέο, αρρύθμιστο μέχρι τότε, αντικείμενο και θα περιλαμβάνει διατάξεις που ρυθμίζουν το συγκεκριμένο αντικείμενο και μόνο. Καμία άλλη διάταξη, η οποία θα τροποποιεί άλλο νόμο που ρυθμίζει άλλο αντικείμενο. Με τον τρόπο αυτό τίθενται οι βάσεις για τη σταδιακή αντιμετώπιση του φαινομένου της πολυνομίας και την αποκατάσταση της ασφάλειας δικαίου. Δηλαδή, ουσιαστικά, όλοι οι νόμοι θα αποκτήσουν σταδιακά τη λογική των σημερινών Κωδίκων.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική πρόταση, την οποία δημοσιεύσαμε και στο διαδικτυακό τόπο της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων (Π.Ε.Δ.), καλώντας τα μέλη μας να την υποστηρίξουν, αποστέλλοντας email προς τους γενικούς εισηγητές των κομμάτων (ανάλογα με τις κομματικές προτιμήσεις του καθενός), προκειμένου η πρόταση αυτή να συζητηθεί στη Βουλή στα πλαίσια της τρέχουσας διαδικασίας Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Για την πρόταση και για τον τρόπο υποστήριξής της μπορείτε να ενημερωθείτε στην παρακάτω διεύθυνση:

Πρόταση Κυρανάκη για την αντιμετώπιση της πολυνομίας

Επιπλέον ενημέρωση για το περιεχόμενο της πρότασης μπορείτε να βρείτε στις παρακάτω διευθύνσεις:
https://www.kathimerini.gr/943555/opinion/epikairothta/politikh/enas-nomos-kai-ena-ar8ro

Συνταγματική πρόταση Κυρανάκη για να μπει τέλος στις άσχετες τροπολογίες

Δρ. Ιωάννης Α. Γκιτσάκης
Δικηγόρος
Διδάκτωρ Διοικητικού Δικαίου
Ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων (Π.Ε.Δ.)

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr