Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε τις προτάσεις του για την οικονομία και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πρόγραμμα.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και γενικά η Αριστερά όχι μόνο δεν κατάλαβαν γιατί έχασαν τις εκλογές αλλά συνεχίζουν να κάνουν προτάσεις που βλάπτουν την κοινωνία και τη χώρα. Από το Action24 παρουσίασε όσα πιστεύει η Νέα Αριστερά και γενικότερα το δήθεν προοδευτικό μέτωπο για την οικονομία.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα ζήτησε να αυξηθούν οι φόροι, λέγοντας ότι αυτό είναι βασική διαφορά μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς στην οικονομική πολιτική. Δηλαδή η Αριστερά, όπως είπε, πιστεύει στη μεγαλύτερη φορολόγηση για να χρηματοδοτεί το κράτος.
Με λίγα λόγια θα διαλύει με τους φόρους τους πολίτες, θα διαλύσει τον οικονομικό ιστό της χώρας, ώστε στο τέλος να δίνει περισσότερα επιδόματα σε μια μερίδα πολιτών. Οσο φυσικά το αντέξει η χώρα, διότι η αύξηση φόρων είναι σίγουρη συνταγή διάλυσης της οικονομίας.
Να συμφωνήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Έτσι ο ίδιος ζήτησε αύξηση φόρων για όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, τα μερίσματα, τον πλούτο και όχι μόνο. Παράλληλα ζήτησε μείωση των αμυντικών δαπανών, θυμίζοντας εκείνο το περίφημο «θα το ρισκάρουμε με την Τουρκία».
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ζήτησε να συμφωνήσουν στο οικονομικό πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για να δημιουργήσουν μια συμμαχία για τις εκλογές. Προδίδοντας ουσιαστικά ποια θα είναι η τύχη της χώρας αν αυτή η υποτίθεται προοδευτική συμμαχία πάρει την εξουσία: πειράματα με την οικονομία και την άμυνα της χώρας για τις ιδεοληπτικές τους εμμονές.
Πάντως μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ που βγήκε στον Σταμάτη Ζαχαρό δεν φάνηκε αντίθετο στις απόψεις Τσακαλώτου, ζητώντας να αυξηθούν οι φόροι σε συγκεκριμένα εισοδήματα και σε κάποιες επιχειρήσεις για να βρεθούν λεφτά για τα όσα τάζουν.
Όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «Μείωση αμυντικών δαπανών και αύξηση διάφορων φόρων λέμε. Εγώ υποστηρίζω οι φόροι στα μερίσματα να είναι στο μέσο όρο της Ευρώπης, φόρος στο κεφάλαιο από 22% να ανέβει τουλάχιστον στο 27%, στις επιχειρήσεις δηλαδή. Να πάει ο φόρος εκεί που ήταν παλαιότερα (επί ΣΥΡΙΖΑ). Λέω και άλλοι φόροι να αυξηθούν. Να υπάρχει και ένας φόρος στον πλούτο. Και αυτό πρέπει να το βάλουμε και στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο τραπέζι. Είναι δυνατόν η Αριστερά να μην εμπλακεί με τη βασική διαφορά Αριστεράς - Δεξιάς στην οικονομία; Η Δεξιά λέει ναι στην ιδιωτική κατανάλωση και δεν πρέπει να φορολογούμε πολύ και η Αριστερά που λέει ότι η φορολογία πρέπει να χρηματοδοτήσει και και το αναπτυξιακό και το κοινωνικό κράτος;».
Ευτυχώς δεν έχουμε κυβέρνηση αυτή τη συμμαχία «προοδευτικών» δυνάμεων και τα όσα ονειρεύονται. Διότι η παρούσα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει προχωρήσει σε 83 μειώσεις φόρων και εισφορών. Και όλα αυτά χωρίς να κάνει περικοπές και λιτότητα ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις εξοπλίζονται όσο ποτέ άλλοτε. Οπότε ναι, η διαφορά είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Και στις επόμενες εκλογές σίγουρα όλα αυτά θα μπουν στο τραπέζι του διαλόγου για το ποιο θέλουμε να είναι το μέλλον της χώρας.


