“Η πραγματική αξία της ΔΕΗ είναι… μηδέν ευρώ!”: Κορυφαίο στέλεχος της Κομισιόν αποκαλύπτει την σκληρή αλήθεια

117

Η πραγματική αξία της ΔΕΗ είναι σήμερα …μηδενική τονίζει επίσημα το έμπειρο στέλεχος της Κομισιόν κ.Αθ. Πετρίδης επιβεβαιώνοντας την τραγική εικόνα για τη μεγαλύτερη ΔΕΚΟ της χώρας.

Σε συνέντευξη στο kozanitv.gr, ο κ. Πετρίδης, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή της Κοζάνης, εκφράζει βαθύτατες ανησυχίες για το εργασιακό και παραγωγικό μέλλον στο νομό κατά τη μεταλιγνιτική περίοδο, αφού δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για τον τόπο και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου:

«Εχουμε φτάσει αυτή τη στιγμή να έχουμε ένα τόσο μεγάλο φορέα, ένα τόσο σημαντικό παίκτη του ενεργειακού γίγνεσθαι της χώρας μας, ο οποίος κοστίζει 300 εκατ. δηλαδή απειροελάχιστα, που θα μπορούσε κανένας να πει ότι είναι πρακτικά μηδενική η αξία της».

Με τον τρόπο αυτό ο κ.Πετρίδης διαψεύδει τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Δ. Παναγιωτάκη που προσπαθεί μετά τα τραγικά αποτελέσματα (σχεδόν ένα δις συσσωρευμένες ζημιές θυμίζουμε) να πείσει την Κοινή Γνώμη ότι η ΔΕΗ είναι …μια χαρά!

Ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται απόλυτα «TO MANIFESTO» που από την πρώτη στιγμή αναφέρει πως η ΔΕΗ είναι μια «ωρολογιακή βόμβα» που έχει ρυθμιστεί έτσι από την κυβέρνηση Τσίπρα ώστε να «εκραγεί» στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης, δηλαδή του Κυριάκου Μητσοτάκη, με απροσδιόριστες συνέπειες για την εθνική οικονομία και την κοινωνία.

Ο κ. Πετρίδης είπε επίσης στη συνέντευξή του: «Αυτή τη στιγμή αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ότι μια μετάβαση η οποία θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει να συζητιέται και να προετοιμάζεται από τη δεκαετία του ’90, από την εποχή που υπήρχαν τα πρώτα μηνύματα ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει στο κλίμα – δυστυχώς γίνεται με μια καθυστέρηση 25 ετών».

Πώς όμως η ΔΕΗ από μια κερδοφόρος και υγιέστατη επιχείρηση στις αρχές του αιώνα μας, με πλήθος κορυφαίων παγκοσμίως funds στο μετοχικό της κεφάλαιο κατάντησε σήμερα, να είναι χρηματιστηριακός περίγελως διεθνώς αλλά και μια ΔΕΚΟ που ουσιαστικά υπονομεύει την πορεία της οικονομίας;

Η εξήγηση του κ.Πετρίδη είναι πως «Το παράδειγμα από μια κερδοφόρα πορεία ετών, τώρα μέσα από σταδιακή επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών να έχουμε φτάσει τα τελευταία χρόνια και ειδικά στα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινωθήκαν πριν από λίγες ημέρες και αφορούσαν στο 2018, να έχουμε ζημιές της τάξης των 500 εκατ. ή και 900 εκατ., είναι πολύ ανησυχητικό».

Τι απαντά στους ισχυρισμούς της διοίκησης της ΔΕΗ; «Η ΔΕΗ υποστηρίζει -και σωστά εν μέρει- ότι υπάρχουν κάποιες μεταβατικές επιπτώσεις, αλλά εμένα αυτό που με ανησυχεί πάρα πολύ είναι ότι και η αγορά, το Χρηματιστήριο, στο οποίο είναι εισηγμένη η ΔΕΗ, αποτιμά τη συνολική της επίδοση πάρα πολύ αρνητικά.Υπάρχει πολυπλοκότητα στην ισορροπία της αυτόνομης ενεργειακά Ελλάδας, ταυτόχρονα με την πλήρη ταύτιση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και τους σχετικούς περιορισμούς» λέει ο κ.Πετρίδης και προσθέτει πως «κάποια πράγματα δεν γίνονται όπως έπρεπε να γίνουν και κάποιες εξελίξεις δεν είναι, ας το πούμε, όπως θα επιθυμούσαμε».

Ποιο μέλλον έχει κάτω από αυτές τις συνθήκες η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο νομός Κοζάνης; «ως ένα βαθμό λογικά αλλά ως ένα βαθμό υπερβολικά και χωρίς να λάβουμε υπόψη μας το μεσομακροπρόθεσμο παράγοντα», λέει ο κ. Πετρίδης, «έχει εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την παραγωγή ενέργειας, έχει εξαρτηθεί από το λιγνίτη. Αυτό είχε το καλό ότι κάποια στιγμή βοήθησε να εισρεύσουν πόροι και να αναπτυχθεί η περιοχή μας, να αναπτυχθεί ένα είδος πλούτου, ας το πούμε, και ένα σχετικά καλό βιοτικό επίπεδο. Από την άλλη, όμως, αφεθήκαμε στο να εθιστούμε σε αυτό και άλλοι τομείς της οικονομίας δεν αναπτύχθηκαν στο βαθμό και με τον τρόπο που θα έπρεπε».

«Το ενεργειακό λεκανοπέδιο Κοζάνης –Πτολεμαίδας γνωρίζει εθνικά πολιτική και οικονομική αγνωμοσύνη, αφού η περιοχή προσέφερε πολλά, αλλά δεν πήρε αυτά που της άξιζαν» σχολιάζει ο κ. Πετρίδης και συνεχίζει:

«Τώρα περνάμε σε μια φάση που αυτή η αγνωμοσύνη μεταφράζεται σε ένα είδος ενεργειακής λεμονόκουπας. Δηλαδή τη στύψαμε, χρησιμοποιήσαμε τους πόρους, εκείνη την εποχή ήταν πάρα πολύ χρήσιμη – εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί και οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι που σήμερα υφίστανται- και η χώρα μέσω των ευρωπαϊκών και διεθνών πολιτικών πηγαίνει στο επόμενο βήμα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη πως πρέπει να οργανωθεί μια μετάβαση ώστε αυτή η περιοχή να έχει τη μεταχείριση που της αξίζει και της αναλογεί, μετά από αυτό που έχει προσφέρει επί 50-60 χρόνια».

Ο κ. Πετρίδης, διδάκτωρ Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, εργάζεται εδώ και 6 χρόνια για την Κομισιόν, ως Policy Officer της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Τεχνολογίας (DG Research & Innovation).

Τα καθήκοντά του σχετίζονται με τον ενεργειακό τομέα, καθώς η ΓΔ Έρευνας και Τεχνολογίας εμπλέκεται στον τομέα της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, μεταξύ άλλων υποστηρίζοντας το έργο της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας με τις τεχνολογικές δυνατότητες που είναι απαραίτητες.

Επίσης είναι μέλος του μητρώου στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.