Η Πολωνία αρνήθηκε να επιτρέψει στον Σερκέι Λαβρόφ την έίσοδό του στην επικράτειά της προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Μόσχας που κάνει λόγο για “ολέθριες αποφάσεις”.

Συγκεκριμένα, ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας ήταν επικεφαλής αντιπροσωπείας που θα συμμετείχε σε μια υπουργική συνάντηση του ΟΑΣΕ, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Δεκεμβρίου στο Λοτζ, στην κεντρική Πολωνία, με πηγή της εκ περιτροπής προεδρίας του Οργανισμού που ασκεί φέτος η Βαρσοβία, να δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «περιμένουμε από τη Ρωσική Ομοσπονδία να επιλέγει τα μέλη της αντιπροσωπείας της σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες».

Και αυτό διότι όπως ανέφερε η ίδια πηγή  η ρωσική αντιπροσωπεία δεν πρέπει να «περιλαμβάνει άτομα σε βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας είναι ένα από τα πρόσωπα στα οποία έχουν επιβληθεί αυτές οι κυρώσεις.

Η αντίδραση της Μόσχας

Έντονη ήταν η αντίδραση της Μόσχας. Σε ανακοίνωση του Ρωσικού ΥΠΕΞ τονίζεται πως «η απόφαση της Πολωνίας είναι προκλητική και δεν έχει προηγούμενο. Η Βαρσοβία όχι μόνο δυσφημίσθηκε με αυτόν τον τρόπο, αλλά επέφερε και ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στο κύρος ολόκληρου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη»

Νωρίτερα διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι «είμαστε βέβαιοι πως όλοι οι λογικοί πολιτικοί μοιράζονται την άποψη της ρωσικής πλευράς ότι τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες» προσθέτοντας πως «αυτές οι ολέθριες αποφάσεις των Πολωνών (…) σπρώχνουν τον ΟΑΣΕ στην άβυσσο».

Οπως έγινε γνωστό τελικά  της ρωσικής αντιπροσωπείας θα ηγηθεί ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΑΣΕ, Αλεξάντρ Λουκασέβιτς.