fbpx

Στην Τανάγρα η «5η Οχιά» της Πολεμικής Αεροπορίας – Τα «όπλα» και οι δυνατότητες του πέμπτου αναβαθμισμένου F-16 Viper

by nakos

Η Lockheed Martin, η Ελληνική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) πραγματοποίησαν επίσημη τελετή για να εγκαινιάσουν τα βιομηχανικά έργα στην ΕΑΒ και να γιορτάσουν την παράδοση του πέμπτου αεροσκάφους της ΕΑΒ που αναβαθμίστηκε στη διαμόρφωση F-16 Viper.

Η δήλωση Μητσοτάκη

«Το πέμπτο κατά σειρά αναβαθμισμένο F-16 Viper είναι έτοιμο να πετάξει από δω στην Τανάγρα και να πάει στην Κρήτη για να αναλάβει υπηρεσία» σημείωσε ο  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόμενος το το πέμπτο αναβαθμισμένο F-16 Viper που παρέλαβε η Ελλάδα.

Τα αεροσκάφη που θα παραλάβει η Ελλάδα

Η συνεργασία της Ελλάδας με τα F-16 ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1984, με την πρώτη σύμβαση, με την ονομασία Peace Xenia I, να υπογράφεται τον Ιανουάριο του 1987, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι συνολικά, 83 αεροσκάφη της ΠΑ θα αναβαθμιστούν στη διαμόρφωση Viper.

Τα πρώτα αεροσκάφη άρχισαν να παραδίδονται στην Ελλάδα το 1989, ενώ από τότε, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει αποκτήσει συνολικά 170 F-16.

Να σημειωθεί, ότι εκτός από τις αναβαθμίσεις των F-16V, η Lockheed Martin συνεχίζει να συνεργάζεται με την ΕΑΒ και την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αναβάθμιση επιπλέον αεροσκαφών F-16 Block 50 σε νεότερες διαμορφώσεις με ενημερωμένο υλικό, λογισμικό και ηλεκτρονικά συστήματα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η ΕΑΒ θα παραδίδει ένα μαχητικό κάθε μήνα, δηλαδή 12 τον χρόνο, ώστε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας να συμπληρωθεί ο αριθμός των 83 Viper.

Έτσι, ακόμη και αν η Άγκυρα ξεπεράσει το «μπλόκο» του αμερικανικού Κογκρέσου και πάρει το πράσινο «φως» για την προμήθεια 40 νέων και την αναβάθμιση 79 F-16 στο επίπεδο Viper, όταν θα παραλαμβάνει τα πρώτα αεροσκάφη η Ελλάδα θα διαθέτει τουλάχιστον τέσσερις πλήρεις Μοίρες.

Τα «όπλα» του F-16 Viper

Το αναβαθμισμένο F-16 Viper, που παραδόθηκε στην ΠΑ κατά τη διάρκεια της τελετής, περιλαμβάνει νέες δυνατότητες που το καθιστούν το πιο ικανό στην Ευρώπη:

● Ραντάρ APG-83 AESA
● Νέος Computer Modular Mission (MMC-7000AH), ADT, IDM
● Νέες οθόνες κεντρικού βάθρου
● Νέο APX-126 AIFF με δυνατότητα mod 5
● Διασύνδεση SNIPER, SASSM και PaveWay II
● Δυνατότητα Link-16

Η χρηματοδότηση της Lockheed Martin

Η Lockheed Martin έχει χρηματοδοτήσει συνολικά περισσότερα από 210 εκατ. δολάρια σε δραστηριότητες της ΕΑΒ, γνωστές ως έργα της Συμφωνίας Ασφάλειας Προμηθειών και Πληροφοριών (SSI), που επικεντρώνονται στη βελτίωση και ενίσχυση των τεχνικών δυνατοτήτων και των υποδομών της ΕΑΒ για την αναβάθμιση των F-16 σε διαμορφώσεις Viper, τη βελτίωση των εγκαταστάσεων, την κατασκευή αεροκατασκευών καθώς και τη Συντήρηση και Γενική Επισκευή (Maintenance Repair and Overhaul).

Η Lockheed Martin έχει επίσης συμβόλαια με την ΕΑΒ για εργασίες κατασκευής υποσυγκροτημάτων αεροσκαφών F-16 και C-130 και για τεχνική βοήθεια. Τα προγράμματα της Lockheed Martin έχουν δημιουργήσει περισσότερες από 350 νέες θέσεις εργασίας στην ΕΑΒ από το 2021, τις περισσότερες σε μια δεκαετία.

Μέσω των δραστηριοτήτων βιομηχανικής συνεργασίας που καλύπτουν περισσότερες από δύο δεκαετίες στο πλαίσιο των προγραμμάτων F-16 της ΠΑ, η Lockheed Martin θα έχει προσφέρει οικονομικά οφέλη άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και την ΠΑ μέχρι να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα αναβάθμισης του F-16 Viper.

Oι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Lockheed Martin Aeronautics.

«Οι επιτυχίες που έχουμε δει στο πρόγραμμα F-16 της ΠΑ είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας πολλών ανδρών και γυναικών επί πολλά χρόνια», δήλωσε ο Greg Ulmer, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Lockheed Martin Aeronautics.

«Η σημερινή τελετή επιβεβαιώνει ότι όταν συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας, τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία, μπορούμε να προσφέρουμε ικανότητες που ενισχύουν την ειρήνη, τις συμμαχικές συνεργασίες και μας επιτρέπει να παραμείνουμε συλλογικά μπροστά από τις αναδυόμενες απειλές σε όλο τον κόσμο».

«Αυτά τα προγράμματα SSI όχι μόνο υλοποιήθηκαν εγκαίρως και εντός του προϋπολογισμού, αλλά επέτρεψαν σε όλους μας να συνεχίσουμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας, να ενισχύουμε τις ελληνικές εξαγωγές, να δημιουργούμε μια βάση τεχνογνωσίας στον τομέα της αεροδιαστημικής και να θέτουμε σε κίνηση οικονομική δραστηριότητα και τεχνικές γνώσεις που θα διαρκέσουν για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Ulmer.

 

 

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα