Ανώτερο στέλεχος της Pfizer παραδέχτηκε ότι η φαρμακευτική εταιρεία δεν γνώριζε εάν το εμβόλιο της για τον Covid απέτρεψε τη μετάδοση του ιού όταν άρχισε να κυκλοφορεί τα εμβόλια παγκοσμίως.

Η Janine Small, πρόεδρος διεθνών ανεπτυγμένων αγορών της Pfizer, κατέθεσε ενώπιον του Κοινοβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα όταν της έγινε η ερώτηση από τον Ολλανδό ευρωβουλευτή Rob Roos.

«Δοκιμάστηκε το εμβόλιο Pfizer Covid για να σταματήσει τη μετάδοση του ιού προτού εισέλθει στην αγορά;» ρώτησε ο κ. Roos.

«Εάν όχι, πείτε το ξεκάθαρα. Εάν ναι, είστε πρόθυμοι να μοιραστείτε τα δεδομένα με αυτήν την επιτροπή; Και θέλω πραγματικά μια ευθεία απάντηση, ναι ή όχι, και την ανυπομονώ».

Η κ. Small – εμφανιζόμενη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Albert Bourla, ο οποίος είχε κληθεί να καταθέσει αλλά αποσύρθηκε από την ακρόαση νωρίτερα αυτό το μήνα – απάντησε ότι η εταιρεία έπρεπε «να κινηθεί με την ταχύτητα της επιστήμης».

 


«Σχετικά με το ερώτημα γύρω από, χμ, γνωρίζαμε για τη διακοπή του εμβολιασμού [sic] πριν εισέλθει στην αγορά; Όχι, χε», είπε.

«Αυτά, χμ, ξέρετε, έπρεπε να κινηθούμε πραγματικά με την ταχύτητα της επιστήμης για να καταλάβουμε πραγματικά τι συμβαίνει στην αγορά, και από αυτή την άποψη έπρεπε να κάνουμε τα πάντα με κίνδυνο. Νομίζω ότι ο Δρ Μπουρλά, παρόλο που δεν είναι εδώ, θα γύριζε και θα σου έλεγε ο ίδιος: «Αν όχι εμείς, τότε ποιος;»».

Η κ. Small είπε ότι ο Δρ Μπουρλά «στην πραγματικότητα ένιωθε τη σημασία αυτού που συνέβαινε στον κόσμο, και ως εκ τούτου, ως αποτέλεσμα αυτού, ξοδέψαμε πραγματικά, χμ, 2 δισεκατομμύρια δολάρια, σε κίνδυνο, αυτοχρηματοδοτούμενων χρημάτων από την Pfizer, για να είμαστε σε θέση να ερευνήσουμε, να αναπτύξουμε και να κατασκευάσουμε σε κίνδυνο, για να είμαστε σε θέση να βεβαιωθούμε ότι ήμασταν σε θέση να βοηθήσουμε στην πανδημία».

Ο κ. Roos μοιράστηκε ένα σύντομο απόσπασμα της απάντησης της κυρίας Small στο Twitter, περιγράφοντας την απάντηση ως «σκανδαλώδη».

«Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ένιωσαν αναγκασμένοι να εμβολιαστούν εξαιτίας του μύθου ότι «το κάνεις για τους άλλους», είπε στο βίντεο, το οποίο έχει προβληθεί περισσότερες από πέντε εκατομμύρια φορές.