Με δύο έγγραφα-«φωτιά», επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες του αντιεισαγγελέα ΑΠ, Γιάννη Αγγελή, ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς ήθελε πάση θυσία να ασκήσει ποινικές διώξεις κατά των 10 πολιτικών προσώπων
Με δύο έγγραφα-«φωτιά» που αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Άποψη» η πρώην γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, «καίει» την εισαγγελέα Διαφθοράς και επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του αντιεισαγγελέα ΑΠ, Γιάννη Αγγελή, ότι «η Τουλουπάκη ήθελε πάση θυσία να ασκήσει ποινικές διώξεις», κατά του σημερινού αντιπροέδρου της κυβέρνησης και πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, καθώς και ακόμη 8 πολιτικών προσώπων.
Της Πωλίνας Βασιλοπούλου
Οι ασφυκτικές πιέσεις, που ασκούσε η κα Τουλουπάκη προς την πρώην γενική επιθεωρήτρια Μαρία Παπασπύρου αποτυπώνονται στα έγγραφά της με ημερομηνία 12 και 13 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα, στα οποία η τότε επικεφαλής του ελεγκτικού μηχανισμού κάνει λόγο για «εκτόξευση συγκαλυμμένων ή ευθέως εκπεφρασμένων απειλών στο πρόσωπο της Συντονίστριας του Μικτού Κλιμακίου Ελέγχου (Μ.Κ.Ε.), της Ειδικής Επιθεωρήτριας του Γραφείου Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης», καθώς και εναντίον των Επιθεωρητών – Μελών του ΜΚΕ.
Στα έγγραφα, που, όπως φαίνεται, προσπάθησε να θάψει και η πρώην εισαγγελέας ΑΠ Ξένη Δημητρίου, καθώς ήταν γνώστης των όσων διελάμβαναν χώρα πίσω από τις κλειστές πόρτες των εισαγγελικών γραφείων της Διαφθοράς τον Δεκέμβριο του 2018, προκύπτει ότι η κα Τουλουπάκη πίεζε σε τέτοιο βαθμό την επιθεωρήτρια Παπασπύρου, που την έφερε στο σημείο να αναφέρει ότι η πίεση και οι απειλές που δεχόταν «για την άμεση υποβολή πορίσματος, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους λάθους, το οποίο θα θέσει σε διακινδύνευση, όχι μόνον τους υπογράφοντες Επιθεωρητές, αλλά ιδίως την αξιοπιστία του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου, του Θεσμού του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και περαιτέρω, για την ερευνώμενη υπόθεση».
Σύμφωνα με πληροφορίες, καθ’ υπόδειξη της κας Ξένης Δημητρίου, ο τότε επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς αντιεισαγγελέας ΑΠ, Γιάννης Αγγελής, ανέλαβε πρωτοβουλία για να επιλύσει τη διένεξη Παπασπύρου – Τουλουπάκη, ωστόσο η προσπάθεια έμεινε άκαρπη.
Απαντούσε με… χρονοκαθυστέρηση
Στο πρώτο έγγραφό της, με ημερομηνία 12.12.2018, η κα Παπασπύρου θέτει υπ’ όψιν του Γ. Αγγελή τις ενέργειες της υπηρεσίας της και τις δυσκολίες, για τη συγκέντρωση των στοιχείων, που ζητάει η κα Τουλουπάκη από τον Μάιο του 2018, όπως:
«Στις 21.5.2018 λίστα εμβασμάτων με εντολέα την εταιρία Novartis από τραπεζικό ίδρυμα της Ελβετίας προς τραπεζικούς λογαριασμούς φυσικών και νομικών προσώπων στην Ελλάδα (περί τις 14.000 εγγραφές, για άνω των 4.000 φυσικών προσώπων) και σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, στο οποίο εμπεριέχονται συγκεντρωτικοί πίνακες, με εμβάσματα, που αφορούν σε 24 φυσικά πρόσωπα».
Μεταξύ άλλων αναφέρει, όπως προκύπτει και από την αλληλογραφία που επικαλείται η κα Παπασπύρου, ότι η Novartis απαντούσε στα αιτήματα ελέγχου με καθυστέρηση έξι μηνών, προκειμένου να ζητήσει παράταση 7 μηνών. Ιδού:
«Κατόπιν προφορικής εντολής της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς απεστάλησαν από το Μ.Κ.Ε έγγραφα, προς τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., για χορήγηση φορολογικών στοιχείων μέρους εκ των ανωτέρω φυσικών προσώπων, προκειμένου να εντοπιστούν ιδιωτικά συμφωνητικά και ενδεχόμενες πληρωμές τους από τη Novartis. Καθ’ υπόδειξιν επίσης της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς απεστάλη από το Μ.Κ.Ε. το υπ’ αριθμόν (…26.9.2018) έγγραφο προς την εταιρία Novartis, με κοινοποίηση στην Εισαγγελία, για τη χορήγηση αναλυτικών στοιχείων πληρωμών, μελετών και λοιπών στοιχείων επί των αναφερομένων στο (…) έγγραφο της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς.
»Σε απάντηση του εγγράφου μας η εταιρία Novartis απέστειλε στο ΣΟΕΕ το υπ’ αριθμόν πρωτ. (…13.11.2018) έγγραφό της απαντώντας σε μέρος μόνον ενός από τα τεθέντα ερωτήματα και αιτήθηκε παράταση τουλάχιστον 7 μηνών, προκειμένου να παρασχεθούν τα στοιχεία, που είναι διαθέσιμα στην εταιρία, υπό τους περιορισμούς, που αναφέρονται στο έγγραφό της. Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι, ούτε το Μικτό Κλιμάκιο Ελέγχου, ούτε η Πρόεδρος του ΣΟΕΕ έχουν την αρμοδιότητα να εγκρίνουν ή να απορρίψουν παρόμοια αιτήματα ελεγχομένων, που σχετίζονται με την παροχή στοιχείων στις Αρχές, πράγμα το οποίο δεν έπραξαν».
Μάλιστα, όπως επισημαίνει η κα Παπασπύρου, «με έγγραφό της στις 30.11.2018 η κ. Τουλουπάκη “αποφαίνεται εκ προοιμίου ότι δεν εγκρίνει τη χορήγηση παράτασης προς την εταιρία για την προσκόμιση στοιχείων, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι, η ίδια είχε αποστείλει στο ΣΔΟΕ έγγραφο (21.5.2018), με τη συνημμένη λίστα προς έλεγχο».
Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς «με έγγραφό της στις 29.11.2018 προς την πρόεδρο του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου έθεσε αποκλειστική προθεσμία 15 ημερών, για την υποβολή πορίσματος, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι, για την περιήγηση του Μ.Κ.Ε. του ψηφιακού υλικού δύο Terabyte, ο τιθέμενος χρόνος των 15 ημερών, είναι εκτός πραγματικότητας».
Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι το Μικτό Κλιμάκιο Ελέγχου ζητούσε πρόσβαση στη δικογραφία της Νοvartis από τον Απρίλιο του 2017 και του επετράπη η πρόσβαση στις καταθέσεις μόλις τον Ιούλιο του 2018!
Στο έγγραφό της η κα Παπασπύρου καταλήγει «επί του παρόντος δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις, ο δε όγκος του ψηφιακού υλικού δύο Terabyte από τις πραγματοποιηθείσες εκ της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς κατασχέσεις είναι τεράστιος και απαιτείται χρόνος, για την εξέταση του συνόλου και την αξιοποίησή του και επιπρόσθετα, επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η προσπέλαση και εξέταση του προσκομισθέντος ψηφιακού υλικού (27.000 αρχεία), στο πλαίσιο της λήψης μαρτυρικών καταθέσεων φρονούμε ότι εκτόξευση συγκαλυμμένων ή ευθέως εκπεφρασμένων απειλών στο πρόσωπο της Συντονίστριας του Μικτού Κλιμακίου Ελέγχου (Μ.Κ.Ε.), της Ειδικής Επιθεωρήτριας του Γραφείου Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και εναντίον των Επιθεωρητών – Μελών του Μ.Κ.Ε. για την άμεση υποβολή πορίσματος, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους λάθους, το οποίο θα θέσει σε διακινδύνευση, όχι μόνον τους υπογράφοντες Επιθεωρητές, αλλά ιδίως την αξιοπιστία του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου, του Θεσμού του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και περαιτέρω, για την ερευνώμενη υπόθεση».
Το δεύτερο έγγραφο
Σε δεύτερο έγγραφό της η κα Παπασπύρου, το οποίο κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς και στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου στις 13.12.2018, απευθυνόμενη στην κα Τουλουπάκη αναφέρεται στην επτάμηνη παράταση προς Novartis για προσκόμιση στοιχείων και αναφέρει ότι πρόκειται για παρανόηση πως το δέχτηκε ο δικός της μηχανισμός. Αναφέρει:
«Με σχετικό έγγραφό σας απευθυνόμενη προς ημάς, ως Πρόεδρο του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου και αναφερόμενη σε προηγούμενες οχλήσεις σας, θέσατε αποκλειστική προθεσμία 15 ημερών, για την υποβολή πορίσματος… υποβαθμίζοντας τους λόγους, τους οποίους επικαλούμεθα στο έγγραφό μας (29.11.2018), όπως: τον τεράστιο όγκο των ψηφιακών δεδομένων και το πλήθος των αρχείων, που διαβιβάστηκαν… Μας εγκαλείτε ότι εγκρίναμε την αιτούμενη από τη Novartis παράταση 7 μηνών, ενώ πρόκειται για παρανόηση».
Στη συνέχεια κατακεραυνώνει την κα Τουλουπάκη, αναφέροντας τα εξής:
«Με έγγραφό σας 21.5.2018, το οποίο δεν περιβάλλατε με τύπου εισαγγελικής παραγγελίας, διαβιβάσατε λίστα εμβασμάτων Νovartis, από τραπεζικό ίδρυμα της Ελβετίας προς τραπεζικούς λογαριασμούς φυσικών και νομικών προσώπων στην Ελλάδα (14.000 εγγραφές για άνω των 4.000 φυσικών προσώπων), στο οποίο περιέχονται συγκεντρωτικοί πίνακες με εμβάσματα, που αφορούν σε 24 φυσικά πρόσωπα…». Και καταλήγει:
«Σημειώνεται ότι, την 29.11.2018, κατά την οποία η Εισαγγελία Διαφθοράς δεν έκανε δεκτό το έγγραφο αίτημα (29.11.2018) του Μ.Κ.Ε. για τη χορήγηση παράτασης προθεσμίας αιτηθήκατε (30.11.2018) από την πρόεδρο την ταχύτερη αποστολή σκληρού δίσκου ενός Terabyte, προκειμένου να συνταχθεί σχετική έκθεση εργαστηριακής εξέτασης κατασχεμένων της Νovartis, λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα της έρευνας. Εν τοις πράγμασι δηλαδή με το 29.11.2018 έγγραφό σας θέτοντας αποκλειστική προθεσμία 15 ημερών, για την υποβολή πορίσματος δεν λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι, και μόνο για την περιήγηση από το Μ.Κ.Ε του ψηφιακού υλικού δύο Terabyte, ο τεθείς αποκλειστικός χρόνος των 15 ημερών είναι εκτός πραγματικότητας».
Δείτε ΕΔΩ το έγγραφο “φωτιά” της κας Παπασπύρου