Βομβαρδισμένα τοπία, διακοπές σε νερό και ρεύμα, ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ανθρώπινη δυστυχία και κίνδυνος απώλειας ζωής. Ασφαλώς δεν είναι ό,τι ονειρεύεται κανείς για τις διακοπές του, όμως οι πόλεις της Ουκρανίας είναι πολύ δημοφιλείς αυτή τη στιγμή στο Airbnb. 

Ασφαλώς οι εκατοντάδες που κλείνουν σπίτια, διαμερίσματα και δωμάτια στο Κίεβο, τη Χερσώνα ή τη Μαριούπολη δεν θέλουν να ζήσουν τον πόλεμο από κοντά. Θέλουν απλά να βοηθήσουν όπως μπορούν τους Ουκρανούς.

Όπως αποκάλυψε το Airbnb, μόνο τις τελευταίες δύο ημέρες, έγιναν κρατήσεις για περισσότερες από 61.000 διανυκτερεύσεις στην Ουκρανία, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σχεδόν στα 2 εκατ. δολάρια. 

Αφότου η ιδέα κυκλοφόρησε στα social media, πολλά άτομα από όλο τον κόσμο θέλησαν να στείλουν μία μικρή οικονομική βοήθεια σε έναν δοκιμαζόμενο λαό και οι απαντήσεις τις οποίες έλαβαν από τους Ουκρανούς «οικοδεσπότες» τους ήταν πραγματικά συγκινητικές.

«Ζω στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και δυστυχώς δεν θα ταξιδέψω για να μείνω στο όμορφο διαμέρισμά σας, αλλά σκέφτηκα ότι εάν κάνω αυτή την κράτηση ίσως βοηθήσω απευθείας κάποιον που επηρεάζεται από την φρικτή κατάσταση στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή. Ελπίζω να βοηθά λίγο, να ξέρετε ότι ο κόσμος είναι στο πλευρό της Ουκρανίας και εύχομαι πραγματικά η ειρήνη να αποκατασταθεί στην περιοχή. Και όταν αυτό συμβεί, θα ήθελα πολύ να έρθω και επισκεφθώ την όμορφη χώρα σας», έγραψε στους οικοδεσπότες ενός διαμερίσματος στο Airbnb η Κέιτ από την Αυστραλία. 

«Γεια σου Κέιτ. Οι καλοί άνθρωποι δεν έχουν χαθεί από τον κόσμο. Τώρα μου έρχονται δάκρυα στα μάτια και κλαίω από ευτυχία για πρώτη φορά σε αυτές τις τραγικές μέρες. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Θα είναι χαρά μου να σε αγκαλιάσω όταν θα συναντηθούμε στην ειρήνη», ήταν η απάντηση που πήρε.

Η Airbnb, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει την αναστολή των δραστηριοτήτων της σε Ρωσία και Λευκορωσία, προχώρησε στην κατάργηση των προμηθειών της για τις κρατήσεις σε Ουκρανία, ώστε ολόκληρο το ποσό που διαθέτουν οι χρήστες της πλατφόρμας της να καταλήγει στα χέρια εκείνων που το έχουν ανάγκη. 

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περισσότερα από 300 σπίτια σε όλη την Ουκρανία στο Airbnb. 

Στα social media κυκλοφορούν και συμβουλές για όσους θέλουν να ενισχύσουν τους Ουκρανούς με αυτό τον τρόπο, ώστε τα χρήματα να καταλήξουν πραγματικά σε καθημερινούς ανθρώπους και όχι σε επιχειρήσεις που μπορεί να διαχειρίζονται ακίνητα στο Airbnb ή σε επιτήδειους που ήδη εμφανίστηκαν στην πλατφόρμα.

Ψάξτε για οικοδεσπότες που έχουν ήδη αξιολογήσεις από άτομα που έμειναν στο σπίτι τους πριν από τον πόλεμο, λένε οι περισσότερες συμβουλές.

moneyreview.gr