30 Ιουνίου: Η καταληκτική ημερομηνία για να διασωθεί η τιμή της Δικαιοσύνης και να τιμωρηθούν οι εμπλεκόμενοι.

Με το βλέμμα καρφωμένο στην κλεψύδρα, όπου μέχρι αύριο αναμένεται να ακουστεί το εξέρρει το ύδωρ (τέλος χρόνου), και την ψυχή στο στόμα βρίσκονται δικαστές, κατηγορούμενοι, κατήγοροι και όσοι είχαν και έχουν ρόλο και λόγο στην υπόθεση της Novartis.

Με την εκπνοή του χρόνου –30 Ιουνίου– εκπνέει και η προθεσμία εντός της οποίας θα πρέπει να επικυρωθεί με βούλευμα η παραπομπή του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και άλλων τριών προσώπων, σύμφωνα με τη σχετική εισαγγελική πρόταση, για είναι εφικτή η συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου.

Σε διαφορετική περίπτωση και λόγω της συνταξιοδότησης αρκετών δικαστών τόσο του Αρείου Πάγου όσο και του ΣτΕ και με βάση τα προβλεπόμενα στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, η εκδίκαση της υπόθεση της Novartis, με τους όποιους κατηγορούμενους, θα παραμείνει ζητούμενο και μαζί της θα παραμείνει ζητούμενο και η διαλεύκανση και τιμωρία μιας σκευωρίας (ή ενός σκανδάλου κατ’ άλλους), με την οποία σπιλώθηκαν και ταλαιπωρήθηκαν πολιτικά πρόσωπα και μαζί τους επιχειρήθηκε να ποινικοποιηθεί άλλη μια φορά η πολιτική ζωή του τόπου.

Ασφαλείς πληροφορίες πάντως του «m» θέλουν το βούλευμα να εκδίδεται μέχρι αύριο αποτρέποντας από την «ήττα» τον θεσμό της Δικαιοσύνης, αφού όλο το βάρος για την εμπρόθεσμη διεκπεραίωση της υπόθεσης ήταν στους δικούς της ώμους. Χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός πως επρόκειτο για μια δικογραφία αποτελούμενη από χιλιάδες σελίδες και μια εισαγγελική πρόταση περίπου 400 σελίδων, που έφτασε στα χέρια του Δικαστικού Συμβουλίου πριν από 15 ημέρες, όλο το φταίξιμο – σε αντίθετη περίπτωση- θα χρεωθεί στους δικαστές, οι οποίοι όφειλαν να γνωρίζουν τα χρονικά όρια διεκπεραίωσης μιας δικογραφίας που σχηματίζεται με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και των ειδικών διατάξεων που αφορούν τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου.

Στην απίθανη περίπτωση που η 30ή Ιουνίου παρέλθει χωρίς να έχει εκδοθεί βούλευμα, τότε η υπόθεση «παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες». Η δικογραφία παραμένει ενεργή, αλλά αναστέλλεται κάθε δικαστική ενέργεια μέχρι να βρεθούν και διοριστούν στο νέο Δικαστικό Συμβούλιο οι κατάλληλοι ηλικιακά αρεοπαγίτες. Σ’ αυτούς θα υποβληθεί η εισαγγελική πρόταση, την οποία και θα μελετήσουν για να αποφασίσουν για παραπομπή και ποίων.

Η υποβολή της πρότασης για άσκηση δίωξης σε βάρος των εμπλεκομένων προσώπων είχε γίνει πριν από την 26η Σεπτεμβρίου 2019. Σύμφωνα με τον νόμο 3126/2003 (περί ευθύνης υπουργών), τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη, τόσο του Δικαστικού Συμβουλίου όσο και του Ειδικού Δικαστηρίου, που θα διοριστούν με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και της Βουλής, θα πρέπει να έχουν διοριστεί ή προαχθεί στον βαθμό που κατέχουν τώρα, πριν από την υποβολή της πρότασης για δίωξη. Σε κάθε άλλη περίπτωση, είναι άκυρος ο διορισμός και άρα αδύνατη η συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου.

Βαρύ το κατηγορητήριο

Με την εισαγγελική πρόταση προτεινόταν η παραπομπή σε δίκη του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος και των τριών εισαγγελέων, Ελένης Τουλουπάκη, η οποία είχε χειριστεί την έρευνα της υπόθεσης Novartis ως επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς καθώς και των συνεργατών της, επίκουρων εισαγγελέων Χρήστου Τζούρα και Στέλιου Μανώλη. Αντίθετα, η εισαγγελέας υποστήριζε στην πρότασή της πως δεν πρέπει να παραπεμφθούν οι τέσσερις δημοσιογράφοι, εναντίον των οποίων είχαν ασκηθεί διώξεις, βασιζόμενες κυρίως σε μηνύσεις και ηχητικά ντοκουμέντα σε βάρος τους από τον ελληνοϊσραηλινό επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.

Με τον τελευταίο να «απασφαλίζει» και να απειλεί με νέες αποκαλύψεις και μηνύσεις στο άκουσμα της απαλλακτικής εισαγγελικής πρότασης.

Αν το Δικαστικό Συμβούλιο εκδώσει εντός των χρονικών ορίων το βούλευμά του και: α) Υιοθετήσει στο σύνολό της την εισαγγελική πρόταση, τότε μάλλον θα… έχουμε παρατράγουδα, με τον Σάμπυ Μιωνή, ο οποίος δεν δείχνει διατεθειμένος να εγκαταλείψει τα όπλα, εάν δεν τιμωρηθούν οι διώκτες του, δηλαδή όλοι οι κατηγορούμενοι, με βάση το αρχικό κατηγορητήριο.

β) Αν προσθέσει και άλλα πρόσωπα, πέραν των τεσσάρων που υποδεικνύει η εισαγγελέας, τότε θα «ησυχάσει» ο επιχειρηματίας, αλλά θα βγουν στα κάγκελα άλλοι, κατηγορώντας τη Δικαιοσύνη, για προχειρότητες και «τσουβαλιάσματα».

 

ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”