Επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική της στα ελληνοτουρκικά και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, αλλά και για το «επιτελικό κράτος» και τους διορισμούς, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

«Η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη έχει αρχίσει να ρετάρει, βρίσκεται σε βέρτιγκο», ανέφερε  και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι οικοδομεί «ένα σαθρό μοντέλο διακυβέρνησης» ενώ πρόσθεσε ότι «είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης της χώρας η ανικανότητά τους να διαχειριστούν τα εθνικά θέματα και το προσφυγικό».

Ξεκινώντας την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερθηκε στους διορισμούς και στο θέμα με τον κύριο Διαματάρη λέγοντας ότι «ακόμη και η πανίσχυρη μιντιακή και επικοινωνιακή ομπρέλα που έχει στηθεί για να προστατεύει την κυβέρνηση δε μπορεί να πια να κρύψει ούτε τα σκάνδαλα, ούτε την ανικανότητα, ούτε την ασυνεννοησία, ούτε τη fake αριστεία…». Έκανε ειδική αναφορά στην τοποθέτηση του κυρίου Κοντολέοντα «ενός σεκιουριτά δίχως πτυχίο» στην ΕΥΠ, γιατί όπως είπε έκανε εξυπηρετήσεις στον κύριο Μητσοτάκη, και σε εκατοντάδες άλλους διορισμούς όπως του κυρίου Πατέρα στο Νοσκομομείο Καρδίτσας. «Ο συμπαθής κ. Πατέρας περιέγραψε και τα προσόντα που χρειάζονται: κουβαλάς ψήφους στον κ. Μητσοτάκη τότε διορίζεσαι», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αναπτύξει όχι το επιτελικό αλλά το «ετσιθελικό κράτος», γιατί έχει επιβάλλει σιωπητήριο στα Μέσα Ενημέρωσης. Ειδική αναφορά έκανε στον κύριο Διαματάρη και «στο δήθεν πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο Columbia… Τι αξιοπιστία μπορεί να έχει ένας υφυπουργός που λέει ψέματα για τους τίτλους σπουδών του; Ποιος πρωθυπουργός κρατάει ένα τέτοιο υφυπουργό; Μόνο ο κ. Μητσοτάκης γιατί έτσι θέλει και μπορεί».

Συμπυκνώνοντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Αδέρφια, ξαδέρφια, φίλοι, δικοί τους δημοσιογράφοι, αποτυχόντες πολιτευτές, μέλη της ΝΔ, της ΔΑΚΕ, της ΟΝΝΕΔ αποτελούν τον κομματικό στρατό της fake αριστείας που διοικεί αυτή τη στιγμή το κράτος. Ο κύριος Διαματάρης μπορεί να μην έχει ούτε μάστερ, ούτε πτυχίο αλλά έχει σύμβουλο που τον πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, με κακουργηματική δίωξη για απιστία και απάτη στην ΕΑΒ. Θα ιδρώσει το αυτί του κυρίου Μητσοτάκη; Πάμε στοίχημα; Εγώ λέω “όχι”», ανέφερε ο κ. Τσίπρας για να συνεχίσει:

«Γιατί το πρόβλημα δεν είναι ούτε ο Πατέρας ούτε ο Διαματάρης ούτε οι σύμβουλοι με τις ποινικές διώξεις. Το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης που έχει χτίσει μια κυβέρνηση ανίκανη μεν να διαχειριστεί στοιχειώδη σοβαρότητα τα κρίσιμα εθνικά θέματα, αλλά πολύ ικανή στη πελατειακή δοσοληψία, στην αναξιοκρατία, στη πολιτική εξαπάτηση και στη διαπλοκή».

Προσφυγικό-Μεταναστευτικό

Επίθεση στον κύριο Μητσοτάκη έκανε ο κ. Τσίπρας και για τους χειρισμούς του στο προσφυγικό καταλογίζοντάς του αλαλούμ και παλινδρομίσεις, και υποστηρίζοντας ότι πορεύεται πέντε μήνες δίχως σχέδιο και με συγκρουόμενες στρατηγικές, εξήγησε: «Από τη μία πλευρά, η στρατηγική που τονίζει την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος, που σέβεται τον άνθρωπο και το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, που όμως αποδεικνύονται εδώ και πέντε μήνες ανίκανοι να υλοποιήσουν, με ορατά τα αποτελέσματα στα νησιά και την ενδοχώρα. Από την άλλη πλευρά βρίσκεται η στρατηγική με την οποία κέρδισαν τις εκλογές, η ακροδεξιά ρητορική ότι “τους πρόσφυγες τους έφερνε ο ΣΥΡΙΖΑ” και ότι “θα τους ρίξουμε στη θάλασσα” ή “θα τους επιστρέψουμε στην Τουρκία”, τους “λαθροεισβολείς”, όπως είπε και ο κύριος Σαμαράς».

Γενικεύοντας είπε ότι η κυβέρνηση δίνει εικόνα «ασυντόνιστης, ξεκούρδιστης μηχανής και αυτή η εικόνα είναι θλιβερή για τη χώρα, όχι για τη κυβέρνηση. Και αυτό είναι το χειρότερο. Είναι μια εικόνα ανικανότητας».

Κράτος-Οδοστρωτήρας

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι οικοδομεί παράλληλα ένα «κράτος-οδοστρωτήρα» και εξήγησε: «Κατακτήσεις που κερδήθηκαν με κόπο, με συνεχή μάχη απέναντι στους Θεσμούς, γκρεμίζονται μέσα σε 5 μήνες, όχι γιατί το ζητούν πια οι Θεσμοί σε μία χώρα εκτός Μνημονίων, αλλά γιατί το ζητάει ο ΣΕΒ, γιατί το ζητούν οι φίλοι και χορηγοί του κυρίου Μητσοτάκη, προκειμένου να έχουν τις λιγότερες δυνατές υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζομένους τους». Ειδικότερα ανέφερε: Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που επανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατάργηση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Κατάργηση της επεκτασιμότητας. Ασφυκτικός περιορισμός του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, είναι -μεταξύ άλλων- τα μέτρα που νομοθετήθηκαν ήδη… Γι’ αυτό και τον Οκτώβριο καταγράφηκε από την ΕΡΓΑΝΗ ρεκόρ 18ετίας στις απολύσεις, με 126.000 χαμένες θέσεις εργασίας και αντιστροφή του δείκτη υπέρ της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Γι’ αυτό και προχθές η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην απόλυση 24 υπαλλήλων, σπάζοντας μορατόριουμ 40 χρόνων που ίσχυε στον πιστωτικό τομέα».

Κατηγόρησε όμως την κυβέρνηση και για κατάλυση του κράτους δικαίου και εγκαθίδρυση της ανομίας των ελίτ και εξήγησε: «Εκείνοι που έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα, οι ελεγχόμενοι για τα λεγόμενα “εγκλήματα του λευκού κολάρου”, βγαίνουν πλέον ατσαλάκωτοι στην κοινωνία… Και έτσι πετυχαίνουν τρεις ταυτόχρονους στόχους: Πρώτον, δίνουν ασυλία στους τραπεζίτες για υποθέσεις απιστίας. Δεύτερον, δίνουν ασυλία στους εαυτούς τους, αφού μεταξύ των υποθέσεων για τις οποίες εξασφαλίζεται η ασυλία είναι και τα δάνεια των κομμάτων τους. Τρίτον, δίνουν ασυλία στους χορηγούς τους, αφού εδώ ανήκουν και τα θαλασσοδάνεια των μεγάλων ΜΜΕ.

Οι βουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ

Ζήτησε από τους βουλευτές του να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να γίνουν το πιο διαδραστικό κομμάτι του νέου ΣΥΡΙΖΑ, ο ιστός που συνδέει τον πολιτικό ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ και να εκφράσουν τα λαϊκά στρώματα που ήδη πλήττονται από τις πολιτικές της κυβέρνησης. Τους ζήτησε «να είναι δίπλα στους πολίτες, έξω από τη Βουλή, με την ευθύνη της πληροφόρησης για όσα δεν μαθαίνουν από τα ΜΜΕ».

Αναφέρθηκε τέλος, στο νομοσχέδιο για την Ψήφο των Ομογενών λέγοντας ότι έπαιξε με την εθνική φανέλα και «προκειμένου να υπάρξει διακομματική συναίνεση, κάναμε και υποχωρήσεις από την αρχική μας θέση. Όμως το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται ούτε στο αίτημα των Ελλήνων της διασποράς να εκλέγονται, ούτε στην ανάγκη για διαυγή κατοχύρωση της συμμετοχής των Ελλήνων του εξωτερικού στην εκλογική διαδικασία. Θα προσέλθουμε με συγκεκριμένες προτάσεις κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, προτάσεις και τροπολογίες».