Καλοκαίρι του 2017 και ο Παύλος Πολάκης σε μια από τις γνωστές αναρτήσεις του επιτίθεται για πολλοστή, αλλά οχι και τελευταία φορά στη δικαιοσύνη χαρακτηρίζοντάς την ως «προστασία του κάθε “νταβατζή”». Η αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων άμεση (είχαν ακολουθήσει και είχαν προηγηθεί και άλλες)  και με αναφορές σε «αστοιχείωτη κριτική». Ήταν ακριβώς αυτή η αναφορά που είχε οδηγήσει τον Τσίπρα στο υπουργείο Υγείας να σταθεί δίπλα στο στενό του συνεργάτη και να επιτεθεί στη δικαιοσύνη με μια φράση που αποτυπώνει την φιλοσοφία του ίδιου και του κόμματός του για τον θεσμό.

«Εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές, ακόμα και θεσμικά εμπόδια, αυτών που έχουν ιδιαίτερη στοιχείωση και  μας στήνουν τέτοια εμπόδια, θα τα ξεπερνάμε» είχε δηλώσει κοιτώντας τον Παύλο Πολάκη και γελώντας. Και είναι αυτή ακριβώς η φράση που δείχνει και τα όσα λαμβάνουν χώρα σήμερα μετά την γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου, η οποία προκάλεσε μια απίστευτη σε βάρος του επίθεση, προσωπική με αήθεις χαρακτηρισμούς, αλλά και κατά τη δικαιοσύνης συνολικά.

Η θεατρικού τύπου δήλωση του Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου και το «ελάτε να με συλλάβετε», έδωσε το έναυσμα να εξαπολυθεί, από βουλευτές, στελέχη αλλά και τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, μια αήθης και ωμή στην κυριολεξία επίθεση κατά του ιδίου και της Δικαιοσύνης. Τα περί αντισυνταγματικότητας που ενστερνίστηκε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η προσπάθεια να «απαγορευθεί» στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να γνωμοδοτεί εφόσον δεν συμφωνεί με την Κουμουνδούρου και τα αφηγήματά της εμφανής.

Σύσσωμα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και από κοντά και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη, βάλλουν κατά της δικαιοσύνης, αμφισβητούν όχι μόνο τα όσα αναφέρει στη γνωμοδότησή του ο κ. Ντογιάκος αλλά και τη δυνατότητά του να γνωμοδοτεί επί θεμάτων.

Και παράλληλα αναγορεύουν τον Χρήστο Ράμμο τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ σε αδέκαστο δικαστή, παρότι συνταξιούχος και όχι εν ενεργεία, σίγουρα δέ χωρίς ανάλογες εξουσίας εκ του ρόλου που του έχει ανατεθεί από την Πολιτεία και συγκεκριμένα από την Βουλή.

Τι έχει ενοχλήσει τον ΣΥΡΙΖΑ; Μα το ότι με τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατεδαφίζεται το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα που έσπευσε στην ΑΔΑΕ τον προηγούμενο μήνα για να στήσει ένα επικοινωνιακό σόου ζητώντας να ενημερωθεί για τα στοιχεία των προσώπων που βρίσκονται υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Σόου που βρήκε ανταπόκριση αφού με οριακή πλειοψηφία η ΑΔΑΕ εμφανίζεται να ζητά από τον Αλέξη Τσίπρα περισσότερα… στοιχεία, τη στιγμή που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας επικαλείται απλά δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης, φίλα προσκείμενων στο κόμμα του.

Στη γνωμοδότησή του ο Ισίδωρος Ντογιάκος, προσδιορίζει το νομικό περιβάλλον στο οποίο μπορεί να κινείται και τις αρμοδιότητες που έχει η ΑΔΑΕ με βάση τον ισχύοντα νόμο. Διασαφηνίζει τα όρια στα όποια μπορεί να κινηθεί η ανεξάρτητη Αρχή σε ό,τι αφορά τις παρακολουθήσεις. Και κυρίως επισημαίνει ένα δεδομένο. Οτι η Αρχή δεν έχει «λευκή επιταγή», όπως δεν έχει καμία αρχή και κανένα κρατικό όργανο.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου γνωμοδοτεί με βάση τους νόμους. Το αν οι νόμοι αυτοί δεν αρέσουν σε κάποιους είναι άλλο θέμα. Το αν τους θεωρούν αντισυνταγματικούς επίσης. Μπορούν δεν να προσφύγουν στο ΣτΕ ώστε να αποφανθεί. Δεν μπορεί όμως να χαρακτηρίζεται αντισυνταγματική η γνωμοδότηση.

Με βάση τους νομους που επικαλείται καταλήγει και στα συμπεράσματά του. Το να ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση τη μη εφαρμογή τους και να καλεί σε απείθεια δείχνει τη λογική που επικρατεί στους κόπλπους της. Αυτή της υπερπήδησης των «θεσμικών εμποδίων»

Αυτό ισχύει και για τα μέλη της ΑΔΑΕ. Ο Χρήστος Ράμμος δηλώνει πως θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως λειτουργούσε. Όμως οι
αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ, έτσι όπως προκύπτουν από τον ιδρυτικό της νόμο του 2003 αλλά και από το ίδιο το Σύνταγμα, είναι συγκεκριμένες αφού «δεν απονέμεται απευθείας εκ του Συντάγματος στην ΑΔΑΕ η ελεγκτική της αρμοδιότητα. Το Σύνταγμα προβλέπει το σκοπό και την αποστολή της που συνίσταται στη διασφάλιση του απόρρητου των επικοινωνιών. Ο τρόπος εκπλήρωσης και υλοποίησης της αποστολής της προβλέπονται από το Νόμο, όπως επίσης οι όροι και η διαδικασία άρσης του απορρήτου. Το Σύνταγμα αν και καθιδρύει τη συγκεκριμένη Αρχή (ΑΔΑΕ) καταλείπει στον κοινό νομοθέτη το εύρος και τον τρόπο της άσκησης των αρμοδιοτήτων της. Μολονότι ανεξάρτητη δεν είναι κανονιστικά αυτόνομη, ούτε legibus solutus, αλλά ενεργεί σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους».

Υπενθυμίζεται ότι η γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου προκλήθηκε μετά από αίτημα τηλεφωνικού παρόχου (ομίλου ΟΤΕ), μετά την επίσκεψη κλιμακίου της ΑΔΑΕ για να διαπιστωθεί η παρακολούθηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλογλου.
Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ συνηθίζουν να τιμούν την Δικαιοσύνη μόνο όταν οι αποφάσεις της είναι σύμφωνες με τις επιδιώξεις τους. Αντίθετα, η Κυβέρνηση σέβεται και τιμά σταθερά την Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία: Χωρίς ιδιοτελείς προϋποθέσεις, υποσημειώσεις και αστερίσκους. Η Κυβέρνηση είναι σταθερά με τους κανόνες και τους θεσμούς της Δημοκρατίας, ο Αλ. Τσίπρας συνεχίζει σταθερά να αναζητά ταυτότητα μέσα στην τοξικότητα.