Η ολλανδική κυβέρνηση σχεδιάζει να τερματίσει όλες τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη Ρωσία, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται τον υπουργό Ενέργειας Rob Jetten.

Η Ολλανδία σταμάτησε να υπογράφει νέες συμβάσεις για εισαγωγές LNG από τη Ρωσία φέτος, δήλωσε ο Jetten σε συνέντευξή του στη Χάγη.

“Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει ρωσική ορυκτή ενέργεια στο σύστημά μας, το έχουμε πετύχει όσον αφορά τον άνθρακα, το φυσικό αέριο μέσω αγωγών και το πετρέλαιο”, δήλωσε ο Jetten. Έχουμε πολλές συνομιλίες με τις εταιρείες που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις, για τη σταδιακή κατάργηση των προϋπαρχουσών συμφωνιών LNG, πρόσθεσε.

Η Ευρώπη έχει βασιστεί στις εισαγωγές του LNG – κυρίως από τις ΗΠΑ και το Κατάρ – για να μετριάσει την ενεργειακή κρίση μετά τη διακοπή από τη Ρωσία των περισσότερων προμηθειών αερίου προς την Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά, σημαντικές ποσότητες ρωσικού LNG συνεχίζουν να ρέουν στην Ευρώπη.

Η απόφαση της Ολλανδίας θα αφορά τόσο για τις συμβάσεις spot όσο και τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις. Η Ολλανδία είναι χώρα διαμετακόμισης για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο, πράγμα που σημαίνει ότι η απόφαση θα μπορούσε να έχει ευρύτερο ευρωπαϊκό αντίκτυπο.

Η Ολλανδία εξακολουθεί να εισάγει ρωσικό LNG μέσω παλαιότερων συμβάσεων που έχουν υπογραφεί πριν από το 2023, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των συνολικών εισαγωγών της χώρας. Φέτος, ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού LNG στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που συγκέντρωσε το Bloomberg.