Η ψήφος εκλογής της Ούρσουλα Φον ντερ Λέιεν στη θέση Προέδρου της Κομισιόν χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό κυρίως από τις γυναίκες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου! Για την Γερμανίδα Πρόεδρο, ο μήνας αυτός αλλά ιδιαίτερα αυτός που έρχεται δεν προσφέρεται για ανάπαυση. Αντίθετα. Είναι ένας πονοκέφαλος με όλα όσα έρχονται και όσα ενδεχομένως απρόοπτα συμβούν. Όπως και στο παρελθόν.

Του Μανώλη Μαυρομμάτη

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιστρέφοντας από τις διακοπές του Αυγούστου θα κληθεί να ψηφίσει τους προτεινόμενους από τις κυβερνήσεις Επιτρόπους. Εν συνεχεία, στην ολομέλεια Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, οι ευρωβουλευτές θα εκλέξουν ολόκληρη πλέον την Κομισιόν με επικεφαλής την Πρόεδρο Ούρσουλα Φον ντερ Λέιεν.

Η Γερμανίδα Πρόεδρος γνωρίζει και αντιμετωπίζει ήδη τις πρώτες δυσκολίες προεπιλογής των υποψηφίων Επιτρόπων και σε κάθε τηλεφωνική επαφή που έχει με τους αρχηγούς κρατών μελών, τους υπενθυμίζει την στρατηγική της για ένα «Κολλέγιο των Επιτρόπων που θα περιλαμβάνει 50% άνδρες και 50% γυναίκες! Με εναλλακτική, ενδεχομένως, την αναλογία 60%-40%.

Αυτός είναι ο λόγος, όπως πληροφορούμαστε, που από ορισμένα κράτη (τελευταία η Ιταλία) και κυβερνήσεις, ζήτησε δυο υποψηφίους: Έναν άντρα και μια γυναίκα! Η τελική επιλογή άλλωστε αποτελεί δικό της δικαίωμα!
Εκπρόσωπος της Λέιεν την Πέμπτη υπενθύμισε επίσης για τους “απαιτητικούς χαρτοφυλακίων”, ότι όλα θα ξεκινήσουν από το «μηδέν» και χωρίς καμία εξαίρεση…Θα έχουν κριτήρια και προϋποθέσεις. Κάτι που σημαίνει στη «μοιρασιά», γεωπολιτικά κριτήρια, προϋπηρεσία του υποψήφιου, αναλογία και ποσοστά των πολιτικών ομάδων στο Κοινοβούλιο, επιπλέον δύναμη και συνεισφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση των κρατών μελών.

Ένα καλοκαίρι με πονοκεφάλους για την νέα Πρόεδρο της Επιτροπής, αλλά και με ισχυρές πιέσεις ορισμένων κυβερνήσεων όπως μόλις προχθές όπου στην διάρκεια της επίσκεψης της στην Πολωνία μαζί με το όνομα του υποψήφιου Επιτρόπου έγινε και αίτημα χαρτοφυλακίου. Κάτι ανάλογο έγινε και από την Ουγγαρία του Όρμπαν. Η έεήγηση απλή. Οι ψήφοι των δύο αντιπροσωπιών στην Ολομέλεια έσωσαν κυριολεκτικά την πλειοψηφία της Ούρσουλα Φον ντερ Λέιεν και την ανακήρυξαν πρόεδρο!

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.

Ποιοι είναι όμως οι υποψήφιοι Επίτροποι που δηλώθηκαν τα ονόματα τους στην Κομισιόν; Και ποιές πληροφορίες διαθέτουμε για το χαρτοφυλάκιο που ζήτησαν οι αρχηγοί των χωρών προέλευσης τους;

1) Φράνς Τίμερμανς από την Ολλανδία. Σοσιαλιστής που θα καταλάβει και πάλι τη θέση του Α Αντιπροέδρου με απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών.

2) Μάργκετ Βεστάγκερ. Δανία. Φιλελεύθερη. Αίτημα: Διατήρηση του χαρτοφυλακίου του Ανταγωνισμού.

3) Βάλντις Ντομπρόφσκις. Λετονία. Λαϊκό Κόμμα. Αίτημα: Οικονομία- Χρηματοδότηση.

4 ) Μαργαρίτης Σχοινάς. Ελλάδα. Λαϊκο Κόμμα. Αίτημα: παραγωγικό χαρτοφυλάκιο.

5) Μαρίγια Γκάμπριελ. Βουλγαρία. Λαϊκό Κόμμα. Αίτημα: Ψηφιακή Οικονομία της Κοινωνίας.

6) Μάρος Σέφκοβιτς. Σλοβακία. Σοσιαλιστής. Πρώην Αντιπρόεδρος ΕΕ. Αίτημα: Ενέργεια.

7) Γιόζεπ Μπορέλ. Ισπανία. Σοσιαλιστής. Ήδη του δόθηκε από το Συμβούλιο Αρχηγών το ανώτερο χαρτοφυλάκιο Εξωτερικών της ΕΕ.

8) Γιοχάνες Χάν. Αυστρία. Λαϊκό Κόμμα.Η σημερινή προσωρινή Καγγελάριος Μπριγκίτε Μπιερλέιν πρότεινε να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης το οποίο κατέχει και στην απερχόμενη Επιτροπή.

9) Φίλ Χόγκαν. Ιρλανδία. Λαϊκό Κόμμα. Ο νύν Επίτροπος Γεωργίας ζητάει να πάρει το χαρτοφυλάκιο του Εμπορίου.

10) Γιάνεζ Λέναρτσιτς. Σλοβενία. Φιλελεύθερος. Σήμερα Πρέσβης της ΕΕ. Αίτημα: Περιφερειακή Πολιτική, Ενέργεια ή Εμπόριο.

11) Νίκολας Σχμίντ. Λουξεμβούργο. Σοσιαλιστής. Αίτημα: Το χαρτοφυλάκιο της Κοινωνικής Πολιτικής.

12) Κάντρι Σίμσον. Εσθονία. Φιλελεύθερη. Ο πρωθυπουργός Γύρι Ράτας ζήτησε την Ενέργεια ή τις Μεταφορές και την Εσωτερική Αγορά.

13) Λάζλο Τρότσανι. Ούγγαρία. Λαϊκο Κόμμα. Αίτημα: Διεύρυνση, ή Δικαιοσύνη, Καταναλωτών και Ισότητας.

14) Στέλλα Κυριακίδου. Κύπρος. Λαϊκό κόμμα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εδώ και μήνες είχε επιλέξει γυναίκα υποψήφια Επίτροπο. Αίτημα: Υγεία ή Προστασία του Καταναλωτή.

15) Γιούττα Ούρπιλάινεν. Φινλανδία. Συνασπισμός κομμάτων. Πρώην υπουργός Οίκονομικών. Αίτημα: Χρηματοδότηση.

16) Πέντρο Μαρκές. Πορτογαλία. Σοσιαλιστής, μέλος του Ευρωκοινοβουλίου. Αίτημα: Περιφερειακή Ανάπτυξη.

17) Βέρα Γιουροβά. Τσεχία. Φιλελεύθερη. Νυν Επίτροπος Δικαιοσύνης. Αίτημα: Να διατηρήσει το ίδιο χαρτοφυλάκιο ή εκείνο της Κοινωνίας των Πολιτών.

18) Ελένα Ντάλι. Μάλτα. Σοσιαλίστρια. Νυν Υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων. Αίτούμενο από τον πρωθυπουργό Μοσκάτ το χαρτοφυλάκιο της Ισότητας των Φύλων, Αλιεία ή Ναυτιλία.

19) Κριστώφ Σζεζέρσκυ. Πολωνία. Λαϊκό Κόμμα. Πρόεδρος Υπουργικού Συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός Ματαίους Μαραβιέτσκυ γνωστοποίησε στην Λέιεν στη Βαρσοβία το όνομα καί τό αίτημα: Υποδομών καί Οικονομίας.

ΤΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝΤΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ.

Ποια χαρτοφυλάκια μένουν όμως κενά δεδομένου ότι δεν ανανεώθηκε η θητεία των Επιτρόπων που τα κατείχαν;

1) Γιά τό Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο.
2) Ψηφιακή Οικονομία και την Κοινωνία.
3) Ενέργεια και Εμπόριο.
4) Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εσωτερικών και Ιθαγένειας
5) Υγεία και Ασφάλεια Τροφίμων.
6) Εσωτερική Αγορά, Βιομηχανία και ΜΜΕ.
7) Δράση για το Κλίμα.
8) Ερευνα, Επιστήμη και Καινοτομία.
9) Πολιτισμός, Παιδεία, Πολυγλωσσία, Αθλητισμός και Μέσα Ενημέρωσης.
10) Διεθνής Συνεργασία και Ανάπτυξη.
11) Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων.
12) Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις. Εργασίας. Κινητικότητας Εργατικού Δυναμικού.

Πολύ δουλειά, διπλωματικοί ελιγμοί, πιέσεις, συσχετισμοί δυνάμεων, σκληρές διαπραγματεύσεις. Όλα αυτά συνθέτουν ένα ιδιαίτερα καυτό καλοκαίρι
για την Ούρσουλα Φόν ντερ Λέιεν. Οι οκτώ ψήφοι διαφορά που την ανέδειξαν Πρόεδρο της Επιτροπής στη θέση του απερχόμενου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ασφαλώς περιορίζουν τις κινήσεις της. Ωστόσο μένει να αποδειχθεί από τη σύνθεση της Επιτροπής πόσο καλά γνωρίζει να ελίσσεται και να πετυχαίνει συμβιβασμούς.

Άλλωστε η νέα Πρόεδρος χρειάζεται ένα καλό ξεκίνημα αφού η θητεία της έχει ως διακύβευμα την αναβάθμιση και την επανεκκίνηση της ΕΕ ώστε να επιτύχει την βελτιστοποίηση της αξιοπιστίας της. Γι αυτό όμως χρειάζεται ένα Κολλέγιο των Επιτρόπων πού κάθε λεπτό αποτελεσματικότητας τους θα προσμετράται και στους ώμους των 27 αρχηγών της Ενωμένης Ευρώπης!

Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής Ν.Δ.