Στα όσα της καταμαρτυρούν αναφορικά με τη στάση της έναντι της Ρωσίας και τον εγκλωβισμό της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης στο άρμα της ως προμηθευτή φυσικού αερίου επιχείρησε να απαντήσει η πρώην Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι είχε σημαντικά θέματα την περίοδο του 2013 μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα…

«Νομίζουν ότι το 2013 δεν υπήρχε τίποτα άλλο εκτός από τη συμφωνία του Μινσκ » αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Spiegel προσθέτοντας ότι «Όταν οι άνθρωποι αναφέρονται στο 2013 και το 2014 σαν να μην συνέβαινε τίποτα άλλο εκτός από τη συμφωνία του Μινσκ και ρωτούν πώς μπόρεσα να αφήσω την Ουκρανία, η απάντηση για μένα είναι πολύ εύκολη» και προσθέτει:

«Υπήρχαν, επίσης, οι ομοσπονδιακές εκλογές και οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία συνασπισμού, υπήρχε πάντα Ελλάδα, έσπασα τη λεκάνη μου. Αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, όλοι μιλούν για τον πόλεμο της Ρωσίας, αλλά κανείς δεν μιλάει για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Κάποια στιγμή κάποιος θα ρωτήσει “πώς μπόρεσες να το ξεχάσεις αυτό;”. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε πώς λειτουργεί η παγκόσμια ιστορία. Σύμφωνα με ποιους νόμους. Διαφορετικά κάνουμε πάντα τα ίδια λάθη»

Επίσης σημειώνει ότι  μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, «προσπαθήσαμε τα πάντα για να αποτρέψουμε περαιτέρω ρωσικές επιθέσεις και συντονίσαμε λεπτομερώς τις κυρώσεις μας» ενώ τονίζει ότι  «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μη βάλουμε τον πήχη μας τόσο ψηλά ώστε στο τέλος να μη μείνει κανείς που να μπορεί ακόμη να ανταποκριθεί στα πρότυπά μας» προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με το τι ακριβώς εννοεί.

Υπογραμμίζοντας πως «για τον Πούτιν μετράει μόνο η εξουσία» εμφανίζεται να δηλώνει πως η ίδια στο τέλος της θητείας της δεν είχε  πολιτική δύναμη για συνομιλίες που ίσως απέτρεπαν την εισβολή στην Ουκρανία.  Για τον λόγο αυτό τονίζει ότι δεν συγκάλεσε  ευρωπαϊκές συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο  το 2021