Ισχυρά ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα (3/4), αφού η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν μια αιφνιδιαστική μείωση του στόχου της παραγωγής τους.

Διεθνείς αναλυτές σημειώνουν ότι πίσω από την αποφαση του ΟΠΕΚ βρίσκεται μία σαφής συνενόηση της Ρωσίας με τη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να πιεστεί η Δύση και να σπάσει το μέτωπο του εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο, προκαλώντας ένα ντόμινο εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα. Ήδη, πληροφορίες από τα ασιατικά Μέσα, κάνουν λόγο για απόφαση της Ιαπωνίας να επιστρέψει στη Ρωσία για την προμήθεια πετρελαίου, αγοράζοντας σε τιμή άνω των 60 δολαρίων το βαρέλι και σπάζοντας το κοινό μέτωπο των G7 απέναντι στη Μόσχα.

Η κίνηση προκάλεσε αναταράξεις στα χρηματιστήρια και ενίσχυσε το δολάριο λόγω των αναζωογονημένων φόβων για την επιμονή του πληθωρισμού παγκοσμίως.

Η Goldman Sachs αύξησε την πρόβλεψή της για το μπρεντ στα 95 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους και στα 100 δολάρια για το 2024 μετά την αλλαγή στην παραγωγή πετρελαίου που ανακοινώθηκε την Κυριακή, μια ημέρα πριν από την εικονική συνεδρίαση της υπουργικής επιτροπής του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας

«Νομίζω ότι η συμμαχία θέλει να διασφαλίσει ότι τα πλεονάσματα (πετρελαίου) δεν θα επεκταθούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, καθώς γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής αδυναμίας θα έρθει τότε», δήλωσε ο Σάμι Τσααρ, επικεφαλής οικονομολόγος στη Lombard Odier.

«Είναι απλώς ενδεικτικό της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακά νέα, καθώς πρόκειται κυρίως για μια αυτοπροκαλούμενη επιβράδυνση που προκαλείται από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για να διασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο», εξήγησε.

Οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν ραγδαία τα επιτόκια το περασμένο έτος σε μια προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

Η κίνηση του ΟΠΕΚ+ εξαπλώθηκε και στα χρηματιστήρια. Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου BP, Shell, TotalEnergies και Eni σημείωσαν άνοδο περίπου 4%, οδηγώντας τον ευρωπαϊκό δείκτη πετρελαίου και φυσικού αερίου σε άνοδο 3,7%, που αποτελεί το μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος από τον Νοέμβριο.

Η κίνηση του ΟΠΕΚ+ τάραξε και τις αγορές συναλλάγματος και επιτοκίων, καθώς, όπως είπε ο στρατηγικός αναλυτής της ING FX, Φραντσέσκο Πεζόλε, «τροφοδότησε φόβους ότι ο πληθωρισμός θα αποδειχθεί μακροχρόνιο πρόβλημα για τις κεντρικές τράπεζες».

Οι αποδόσεις των διετών αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 4 μονάδες βάσης στο 4,11%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμοιβαίων κεφαλαίων της Fed μετρίασαν τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων αργότερα μέσα στο έτος.

Η αγορά αύξησε την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων από τη Federal Reserve κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Μάιο σε 61% από 48% την Παρασκευή και «βλέπει» μειώσεις κατά 38 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 6,03% στα 80,23 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 5,77% στα 84,50 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η τιμή του βαρελιού δεν αποκλείεται να αγγίξει και τα 110 ευρώ έως το τέλος του 2024, με την προϋπόθεση ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση παραγωγής, με στόχο να πιέσει ακόμη περισσότερο τη Δύση.

Η UBS είναι πιο αισιόδοξη, εκτιμώντας ότι τον Ιούνιο το βαρέλι θα ανέβει πάνω από 100 δολάρια, πέφτωντας ωστόσο τον Δεκέμβριο στα 95 δολάρια.

Ο Τζόναθαν Ρόμπινσον, διευθυντής Ενεργειακής Έρευνας της Frost & Sullivan, δήλωσε: «όλα λοιπόν δείχνουν συντονισμό ανάμεσα σε Ρωσία και Σαουδική Αραβία και είναι ξεκάθαρο ότι θέλουν να δουν το πετρέλαιο να ανεβαίνει στο επίπεδο των 80-90$/βαρέλι την ώρα που στα μέσα Μαρτίου είχε φτάσει να διαπραγματεύεται και κάτω από τα 70$ σε κάποιους δείκτες».

Ο Ρομπ Μακνάλι της Rapidan Energy Group δήλωσε: «Αν πιστέψετε, όπως πιστεύει ο ΟΠΕΚ, ότι η ζήτηση θα ανακάμψει το β’ μισό του έτους και ότι οι κυρώσεις θα βλάψουν τη Ρωσική παραγωγή, τότε αυτές οι περικοπές, αν παραμείνουν, θα σφίξουν πάρα πολύ την αγορά, θα στείλουν τις τιμές πολύ πάνω από τα 100$/βαρέλι. Στο δεύτερο σενάριο η ύφεση θα πιέσει τις τιμές στην περιοχή των 70-80 δολαρίων το βαρέλι».

 

Ενισχύεται το φυσικό αέριο

Ανοδικά, αν και πιο ήπια, κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,373% στα 48.500 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού ενισχύονται ελαφρά, αν και νωρίτερα μέσα στην ημέρα κατέγραφαν πτώση, μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+, που αύξησε τα στοιχήματα για αύξηση των επιτοκίων στην προσεχή συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Μάιο.

Ο χρυσός είχε υποχωρήσει «καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν το δέλεαρ του χρυσού ως ένα ασφαλές καταφύγιο, έναντι της πιθανότητας για υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο διάστημα. Σαφώς, οι φόβοι για τον πληθωρισμό και τα υψηλότερα επιτόκια υπερέχουν αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ματ Σίμπσον, ανώτερος αναλυτής αγοράς στο City Index.

«Ο χρυσός είναι πλέον ευάλωτος σε μια πτώση στα 1.900 δολάρια, δεδομένης της πιθανότητας για υψηλότερο τελικό επιτόκιο της Fed στο οποίο ποντάρουν αυτή τη στιγμή οι αγορές», πρόσθεσε.

Το πολύτιμο μέταλλο ενισχύεται 0,23% στα 1.991,25 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,37% στα 24,067 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,46% στα 4,075 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,25% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0865 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,27% στο 1,2367 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται οριακά 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8787 βρετανική λίρα ανά ευρώ.