Η διεθνής κοινότητα αναμένεται να θέσει σήμερα Κυριακή (19.01.2020) επί τάπητος στη Διάσκεψη του Βερολίνου το ζήτημα της Λιβύης αναζητώντας μία ειρηνευτική λύση, μετά από εννέα χρόνια συγκρούσεων και αναταραχών.
Με την καθιερωμένη «οικογενειακή φωτογραφία» των συμμετεχόντων οι εργασίες θα αρχίσουν στις 15:10 το μεσημέρι στην Καγκελαρία.
Στην συνέντευξη Τύπου, εκτός από την καγκελάριο Μέρκελ και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, αναμένεται να λάβουν μέρος και οι εκπρόσωποι πολλών από τις χώρες οι οποίες συμμετέχουν.
Στη Διάσκεψη αναμένεται να δώσουν το «παρών» -μεταξύ άλλων- ηγέτες και αντιπρόσωποι της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Αλγερίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιταλίας, της Βρετανίας, της Κίνας, των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου.
Στο Βερολίνο έχουν φθάσει, επίσης, ο πρωθυπουργός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ αλ Σάρατζ αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ). Παραμένει, ωστόσο, ασαφές εάν οι δύο άνδρες θα βρεθούν στον ίδιο χώρο.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γερμανικής κυβέρνησης, όπως περιγράφεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel – οι δύο άνδρες θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν.
Όπως αναφέρει το περιοδικό, κατά την διάρκεια των συνομιλιών οι δύο άνδρες θα παραμείνουν πιθανότατα στα ξενοδοχεία τους στο Βερολίνο. Αρχικά, επισημαίνει το δημοσίευμα, οι Σάρατζ και Χάφταρ δεν επρόκειτο να λάβουν μέρος στην Διάσκεψη, το σχέδιο ωστόσο άλλαξε διότι επέμειναν η Ρωσία και άλλοι συμμετέχοντες.
Το προσχέδιο
Το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος, που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters, καλεί τους συμμετέχοντες να συμφωνήσουν σε αφοπλισμό των αντιμαχόμενων πολιτοφυλακών και επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση καταστρατήγησης του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.
Το προσχέδιο που εκπονήθηκε από την φιλοξενούσα Γερμανία καλεί ακόμη όλες τις πλευρές να απέχουν από εχθροπραξίες κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, ενώ η κρατική εταιρεία πετρελαίου NOC που εδρεύει στην Τρίπολη αναγνωρίζεται ως η μόνη νόμιμη οντότητα που επιτρέπεται να πωλεί λιβυκό πετρέλαιο,ενώ απαγορεύεται ρητά η χρήση εσόδων από την πώληση πετρελαίου από άλλες ομάδες ή πολιτοφυλακές στη Λιβύη.
Το αίτημα αυτό γίνεται αφότου δυνάμεις πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ απέκλεισαν τους κύριους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου στην ανατολική Λιβύη.