Μπορεί το επερχόμενο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο σχεδόν να μονοπωλεί τα κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης, ωστόσο στην κυβέρνηση ετοιμάζονται να εστιάσουν εκ νέου στο μεγάλο πρόβλημα που λέγεται δημογραφικό. Η χώρα άλλωστε το 2023 κατέγραψε τις λιγότερες γεννήσεις των τελευταίων δεκαετιών, ακολουθώντας τη θλιβερή τάση της Ευρώπης, με τη κυβέρνηση να λαμβάνει άμεσα πρωτοβουλίες.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, θα παρουσιάσει τον Μάιο το νέο εθνικό σχέδιο δράσης με στόχο την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας με πολύ συγκεκριμένες άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες πολιτικές. Ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και πρόκειται για ένα πρόβλημα που μαστίζει σχεδόν όλες τις χώρες της δύσης, πρόσφατα η υπουργός μαζί με τον υφυπουργό Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου, συναντήθηκαν στο Μαξίμου με την επίτροπο της Ε.Ε. για το δημογραφικό, Ντούμπράβκα Σουίτσα προκειμένου να την ενημερώσουν για τις δράσεις της χώρας μας αλλά και να ανταλλάξουν τεχνογνωσία για αυτό το πολύ ευαίσθητο ζήτημα. 

Στο ίδιο πλαίσιο το Μαξίμου σύντομα ετοιμάζεται να ανακοινώσει μια σειρά από μέτρα για τη στήριξη των οικογενειών. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης: «η αντιμετώπιση του δημογραφικού θα είναι το μεγαλύτερο στοίχημα αυτής της κυβέρνησης». Ανάμεσα στα μέτρα που ετοιμάζονται να ανακοινωθούν είναι επέκταση των προγραμμάτων για τη φθηνή στέγη, στοχευμένες φοροελαφρύνσεις όπως αλλαγές στα τεκμήρια, αύξηση των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, προγράμματα για εργαζόμενες μητέρες και κίνητρα σε νέα ζευγάρια για να γίνουν γονείς. 

Τα μέτρα που βρίσκονται ήδη σε ισχύ 

Άλλωστε η κυβέρνηση τα τελευταία έτη έχει λάβει αρκετά μέτρα για το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Αυξήθηκε δύο φορές το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά, μειώθηκε ο ΦΠΑ στα βρεφικά είδη, δόθηκε επίδομα γέννας, ξεκίνησαν προγράμματα για φθηνή στέγη όπως τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια και η κοινωνική κατοικία, αυξήθηκαν οι άδειες για γονείς, αυξήθηκαν τα επιδόματα για παιδιά στο δημόσιο ενώ αυξήθηκε και επεκτάθηκε το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα υλοποιούνται προγράμματα όπως οι «Νταντάδες της Γειτονιάς», οι βρεφονηπιακοί σταθμοί σε μεγάλες εταιρίες και η αύξηση των θέσεων σε δομές για παιδιά με σκοπό την υποστήριξη της εργαζόμενων γυναικών. 

Σε αυτό το πλαίσιο η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στο Συνέδριο του Economist για το δημογραφικό, ανέφερε ότι στην καταπολέμηση του δημογραφικού θα συμβάλλουν και οι πολιτικές για το Brain Gain, την επιστροφή δηλαδή των Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό. Έτσι υπενθύμισε ότι πρόσφατα η κυβέρνηση νομοθέτησε ένα σημαντικό φορολογικό κίνητρο, την έκπτωση κατά 50% στο φόρο εισοδήματος για 7 έτη για όσους μεταφέρουν τη φορολογική τους βάση από το εξωτερικό πίσω στην Ελλάδα.