Την ανάγκη η Γερμανία να αποδεχθεί «μια στρατιωτική ηγεμονία» επισήμανε τη Δευτέρα η υπουργός Άμυνας της χώρας Κριστίν Λάμπρεχτ στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Οι δηλώσεις περί “στρατιωτικής ηγεμονίας” είναι πρωτοφανείς, καθώς μια Γερμανία – στρατιωτική δύναμη ήταν άλλοτε ζήτημα ταμπού για τις προηγούμενες γενιές στον απόηχο του ναζιστικού μιλιταρισμού και των επιθετικών πολέμων του Αδόλφου Χίτλερ.
“Η Γερμανία πρέπει να ανταποκριθεί μακροπρόθεσμα στον στόχο του ΝΑΤΟ για στρατιωτικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ ακόμη και μετά την εξάντληση του ειδικού κονδυλίου των 100 δισεκ. ευρώ, και να αποδεχθεί μια στρατιωτική ηγεμονία την οποία απέφευγε μέχρι τώρα” δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Άμυνας.
“Το 2% του ΑΕΠ μας για την ασφάλειά μας… χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα χωρίς ‘αν’ ή ‘αλλά’, και τα χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμα, έτσι ώστε η προσπάθεια που καταβάλλουμε με τα 100 δισεκ. να μην είναι επί ματαίω”, ξεκαθάρισε η Κριστίν Λάμπρεχτ.
“Πρέπει να αποτρέψουμε μια κατάσταση όπου, σε μερικά χρόνια, δεν θα έχουμε την οικονομική δυνατότητα συντήρησης του εξοπλισμού που αγοράζουμε τώρα” εξήγησε.
Εξάλλου, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας απέρριψε και πάλι τα αιτήματα να εφοδιαστεί το Κίεβο με άρματα μάχης. “Καμία χώρα δεν έχει προμηθεύσει μέχρι τώρα δυτικής κατασκευής οχήματα πεζικού μάχης ή άρματα μάχης”, είπε.”Έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας πως η Γερμανία δεν θα αναλάβει τέτοια δράση μονομερώς” διεμήνυσε.
Σημειώνεται ότι η Bundeswehr (οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας) είναι προγραμματισμένο να λάβει 100 δισ. ευρώ για επενδύσεις και εξοπλιστικά έργα από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό μέσω ειδικού ταμείου, όπως είχε ανακοινώσει το Φεβρουάριο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.