Έχουν ειπωθεί πολλά για την προσβλητική συμπεριφορά του τούρκου Προέδρου έναντι της Προέδρου της Κομισιόν, με ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι αυτή η στάση υποδηλώνει τον μισογυνισμό του. Δεν θα διαφωνήσω ότι αυτό ισχύει, αλλά έως ένα βαθμό. Όμως ο Ερντογάν δεν… έστειλε στον καναπέ την κυρία Ούρσουλα Φον και τα υπόλοιπα γιατί είναι γυναίκα, αλλά γιατί έχει αντιληφθεί όπως όλοι ότι μόνη της έχει επιλέξει να ασκεί τα καθήκοντά της από τον καναπέ.

του Χάρη Παυλίδη

Υπενθυμίζω ότι δεν επέδειξε τον μισογυνισμό του όταν συναντήθηκε με την Καγκελάριο Μέρκελ, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση ότι ο Ερντογάν γίνεται μισογύνης εκεί που τον παίρνει. Και στην προκειμένη περίπτωση το απέδειξε η αμηχανία της Προέδρου της Κομισιόν, η οποία αντί να κάνει επί τόπου στροφή και φύγει από εκεί που ήρθε αρκέστηκε σ’ ένα «Εεμμ…» και κάθησε στη γωνία. Όπως στη γωνία και για πολλά θέματα κάθεται η Ε.Ε. πολύ καιρό τώρα.

Επί της ουσίας ο Ερντογάν έδειξε ότι έχει καταλάβει πως αυτή η Κομισιόν είναι του χεριού του. Το μαρτυρά η αντίστοιχη συνάντηση που έχει αποτυπωθεί στο φωτογραφικό χαρτί με τον Ντόναλντ Τουσκ και τον προκάτοχο της κυρίας Φον ντερ Λάιεν, τον Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ. Στη μέση ο Ερντογάν πλαισιωμένος από τους δύο θεσμικούς πυλώνες της Ε.Ε. Περασμένα μεγαλεία που λένε, αλλά αυτή η «σφαλιάρα»- που λανθασμένα ερμηνεύεται ως μισογυνισμός- θα πρέπει να συναιτίσει την «Ωραία Κοιμωμένη» των Βρυξελλών.

Εκτός κι αν αυτός είναι… Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής και του αντίστοιχου χαρτοφυλακίου του οποίου προΐσταται ο Έλληνας Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο οποίος αυτή τη φορά δεν αντέδρασε με κάποια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα όπως μας έχει συνηθίσει.  Ωστόσο έχει σημασία να τονισθεί ότι κάθε άλλο παρά η Κομισιόν «προωθεί» τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Και αυτό αφορά όλους και όχι μόνο την Πρόεδρο.

Από τον Μπορέλ που άκουγε με σκυμμένο το κεφάλι τον Λαβρόφ να ψέλνει τα εξ αμάξης στην Ευρώπη μέχρι την ολιγωρία που επέδειξε η Κομισιόν στο θέμα της πανδημίας, τη γραφειοκρατία που φρενάρει το ταμείο ανάκαμψης, αλλά και τις παραγγελίες των εμβολίων όπου εμφανώς οι αρμόδιοι τα έχουν κυριολεκτικά χαμένα. Γενικώς η ΕΕ υπό την παρούσα ηγεσία εμφανίζεται κατώτερη των περιστάσεων και ανίκανη να υπερασπιστεί τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Πολλώ δε μάλλον να τον «προωθήσει», όπως εντέλλεται το χαρτοφυλάκιο του Αντιπροέδρου.

Δεν είναι όμως η Κομισιόν για… τον καναπέ. Είναι και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος έχασε μοναδική ευκαιρία παραχωρώντας τη θέση του στην κυρία Φον ντερ Λάιεν να κρατήσει όρθια την τιμή της Ευρώπης και να προστατεύσει το κύρος της. Ο Σαρλ Μισέλ κάθησε… πάνω στο πρωτόκολλο που όριζε τη διάταξη των καθισμάτων βάζοντας την ΕΕ στη γωνία. Αυτό σε όλες τις γλώσσες, και στα τουρκικά, λέγεται «ρεζιλίκι». Στα ελληνικά «περίγελος» και αυτός δεν αρμόζει στην Ευρώπη.

Γιατί η θέση της Ευρώπης δεν είναι να «παρίσταται» επί του «καναπέως», αλλά να ηγείται σ’ένα διεθνές περιβάλλον προκλήσεων και αναγκών που διαρκώς μεταβάλλουν τις εξελίξεις. Και δυστυχώς το ρόλο αυτό δεν μπορεί να τον εκφράσει η παρούσα ηγεσία της.