Με σαφές μήνυμα υπεράσπισης της ευρωπαϊκής ηγεσίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Politico περιέγραψε την Ευρώπη ως «παρηκμασμένη» και τους ηγέτες της ως «αδύναμους», κατηγορώντας τους για αποτυχημένη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων όπως η μετανάστευση.
Η επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πάουλα Πίνιο, απέρριψε πλήρως τις αιτιάσεις του Αμερικανού προέδρου, υπερασπιζόμενη τη δυνατότητα της Ευρώπης να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις. «Είμαστε πολύ ευγνώμονες που έχουμε εξαιρετικούς ηγέτες, ξεκινώντας από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την οποία είμαστε πολύ υπερήφανοι, καθώς μπορεί να μας καθοδηγήσει στις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος», δήλωσε η Πίνιο, επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή διακυβέρνηση βασίζεται σε σταθερά θεμέλια και συλλογική ευθύνη.
Συνεχίζοντας, η εκπρόσωπος υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο των 27 ηγετών των κρατών-μελών, οι οποίοι –όπως ανέφερε– βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενός διαρκούς εγχειρήματος ειρήνης και σταθερότητας, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις, από το διεθνές εμπόριο έως τον πόλεμο στη γειτονιά της Ευρώπης. «Ας χρησιμοποιήσουμε την ευκαιρία να επαναλάβουμε το συναίσθημα πολλών εκατομμυρίων πολιτών στην ΕΕ: Είμαστε περήφανοι για τους ηγέτες μας», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, η Επιτροπή απάντησε στην παρότρυνση Τραμπ για άμεση διεξαγωγή εκλογών στη χώρα. Η εκπρόσωπος Ανίτα Γκίπερ ξεκαθάρισε ότι η διεξαγωγή εκλογών μπορεί να εξεταστεί μόνο όταν εξασφαλιστούν οι αναγκαίες συνθήκες ασφαλείας, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται ακόμη υπό τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας. Υπενθύμισε παράλληλα ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραμένει ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος και ότι «οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν».
