Πιστωτική γραμμή μέχρι 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (108 δισ. δολάρια) χορηγεί η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας στην UBS και την Credit Suisse όπως ανακοίνωσε η ίδια.

«Η Credit Suisse και η UBS μπορούν να λάβουν δάνειο βοήθειας ρευστότητας με καθεστώς προνομιακού πιστωτή σε πτώχευση συνολικού ποσού έως 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων», αναφέρεται στο σχετικό κείμενο που κοινοποιήθηκε.

Θυμίζουμε ότι νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η προαναφερόμενη εξαγορά της Credit Suisse από την κορυφαία ελβετική τράπεζα https://tomanifesto.gr/i-kentriki-trapeza-tis-elvetias-anakoinose-tin-polisi-tis-credit-suisse/.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας παρέχει σημαντική βοήθεια ρευστότητας για την υποστήριξη της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS.

Η UBS ανακοίνωσε σήμερα την εξαγορά της Credit Suisse. Αυτή η εξαγορά πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της ελβετικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, της εποπτικής αρχής FINMA και της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας (SNB).

Με την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, βρέθηκε μια λύση για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την προστασία της ελβετικής οικονομίας σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση.

Και οι δύο τράπεζες έχουν απεριόριστη πρόσβαση στις υπάρχουσες διευκολύνσεις της SNB, μέσω των οποίων μπορούν να αντλούν ρευστότητα από την SNB σύμφωνα με τις “Κατευθυντήριες γραμμές για τα μέσα νομισματικής πολιτικής”.

Επιπλέον, και με βάση το Διάταγμα Έκτακτης Ανάγκης του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, η Credit Suisse και η UBS μπορούν να λάβουν δάνειο βοήθειας ρευστότητας με καθεστώς προνομιακού πιστωτή σε πτώχευση συνολικού ποσού έως 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.

Επιπλέον και με βάση το Διάταγμα Έκτακτης Ανάγκης του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, η SNB μπορεί να χορηγήσει στην Credit Suisse δάνειο βοήθειας ρευστότητας ύψους έως και 100 δισεκατομμυρίων φράγκων που υποστηρίζεται από ομοσπονδιακή εγγύηση αθέτησης υποχρεώσεων. Η δομή του δανείου βασίζεται στο Public Liquidity Backstop (PLB), οι βασικές παράμετροι του οποίου είχαν ήδη αποφασιστεί από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο το 2022.

Η ουσιαστική παροχή ρευστότητας θα διασφαλίσει ότι και οι δύο τράπεζες έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη ρευστότητα. Παρέχοντας ουσιαστική βοήθεια ρευστότητας, η SNB εκπληρώνει την εντολή της να συμβάλει στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τη FINMA για τον σκοπό αυτό».