Ενας μίνι εμφύλιος εξελίσσεται στην Νέα Αριστερά, με αφορμή την εκλογή του ΠτΔ. Μετά την αποτυχημένη πρόταση του Αλέξη Χαρίτση που ήθελε τον Χρήστο Ράμμο στη θέση του ΠτΔ, το κόμμα βρίσκεται ήδη στα κάγκελα καθώς καλείται να επιλέξει εάν θα στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την Λούκα Κατσέλη ή θα απέχει από την σχετική ψηφοφορία στην Βουλή.
Το αρνητικό κλίμα στην Νέα Αριστερά ξεκίνησε από τις κακές επιδόσεις του κόμματος στις ευρωεκλογές, συνεχίστηκε με τα απογοητευτικά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις ενώ το κερασάκι στην τούρτα ήταν η αποτυχία να επιβάλλουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης τον Χρήστο Ράμμο ως κοινό υποψήφιο για ΠτΔ. Ωστόσο το κλίμα εντός του κόμματος επιδεινώθηκε ραγδαία τις τελευταίες ημέρες, καθώς άλλοι τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητας Κατσέλη για ΠτΔ, ενώ άλλοι αντιστέκονται σθεναρά, υποστηριζοντας οτι το κόμμα πρέπει να ψηφίσει λευκό. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και μια ομάδα σημαντικών στελεχών, λένε «όχι» στη Λούκα Κατσέλη, προκρίνοντας το «παρών» στη ψηφοφορία. Η πλευρά Τσακαλώτου υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να γίνουν ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προτείνει την Λούκα Κατσέλη για το αξίωμα. Επιπλέον ο πρώην υπουργός της κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν είδε ποτέ με καλό μάτι την πρώην υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και την ίδια γνώμη έχουν σημαντικός αριθμός βουλευτών και στελεχών της Νέας Αριστεράς. Παράλληλα πολλοί εντός του κόμματος δεν ξεχνούν τον τρόπο με τον οποίο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απέρριψαν την πρότασή τους για τον Χρήστο Ράμμο και δεν θέλουν να τους κάνουν την χάρη να συνταχθούν με τις δικές τους προτάσεις.
Ρήξη στην Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς
Αντίθετα η Έφη Αχτσιόγλου και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μαζί με έναν αριθμό στελεχών και βουλευτών δήλωσαν ξεκάθαρα ότι η πρόταση Κατσέλη πρέπει να στηριχθεί από την Νέα Αριστερά. Μαλιστα η Έφη Αχτσιόγλου ίσως ψηφίσει υπέρ της, ακόμα και αν το κόμμα συλλογικά επιλέξει διαφορετικά. Οι κακές γλώσσες στην Νέα Αριστερα λένε ότι η Έφη Αχτσιόγλου δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, διότι η Λούκα Κατσέλη την στήριξε στις εσωκομματικες εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και παρασκηνιακά, απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη. Ο δε Αλέξης Χαρίτσης αποφεύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση, βλέποντας ότι στο εσωτερικό του κόμματος εξελίσσεται ουσιαστικά ένας καυγάς δίχως φως στο τούνελ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι την Τετάρτη συνεδρίασε το Πολιτικό Γραφείο της Νέας Αριστεράς για αυτό το θέμα, όμως απόφαση δεν ελήφθη. Ούτε τυχαία είναι φυσικά η ανακοίνωση του κόμματος, με την οποία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για το θέμα του ΠτΔ, υποστηρίζοντας ότι δεν θα συνεργαστούν μαζί τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι παίζει ακόμα και το σενάριο της ψήφου κατά συνείδηση, ωστόσο ο κίνδυνος να εμφανιστούν ως σκορποχώρι που είναι έτοιμο να τους καταπιεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός . Και στην Νέα Αριστερα επίσημα δεν θελουν να ακούνε για τέτοια σενάρια.