Στους επτά ανέρχονται οι νεκροί από τη φονική κακοκαιρία που έπληξε το βράδυ της Τετάρτης την περιοχή της Χαλκιδικής, καθώς η σορός που εντοπίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας 6,8 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του αλιευτικού καταφυγίου στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής ανήκει στον 62χρονο αλιέα, ο οποίος αγνοείτο από χθες το απόγευμα, όταν βγήκε με τη βάρκα του για ψάρεμα υπό κακές καιρικές συνθήκες.
Η σορός περισυνελέγη από σκάφος του Λιμενικού Σώματος και μεταφέρθηκε στο λιμάνι των Νέων Μουδανιών όπου αναγνωρίστηκε από τους οικείους τους.
Ο άτυχος 62χρονος αλιέας έρχεται να προστεθεί στους έξι νεκρούς τουρίστες που έχασαν τη ζωή τους χθες κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του έντονου καιρικού φαινομένου.
Ένα 8χρονο παιδί από τη Ρουμανία έχασε τη ζωή του στα Νέα Πλάγια, όταν το στέγαστρο ταβέρνας καταπλάκωσε τους θαμώνες του καταστήματος. Στο ίδιο σημείο τραυματίστηκε θανάσιμα και μια 54χρονη, επίσης από τη Ρουμανία. Μέχρι στιγμής, δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί από την Πυροσβεστική εάν τα δύο θύματα είχαν συγγένεια.
Επίσης, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από την Τσεχία που παραθέριζε με τροχόσπιτο στη Σωζόπολη, έχασε τη ζωή του, όταν οι ισχυροί άνεμοι αναποδογύρισαν το αυτοκινούμενο στο οποίο διέμεναν. Μαζί τους παραθέριζε ο γιος τους, ο οποίος τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, καθώς και ο εγγονός τους, οποίος δεν τραυματίστηκε, αλλά έχει υποστεί σοκ.
Τέλος, δύο θάνατοι καταγράφηκαν στη Νέα Ποτίδαια, όπου δένδρο καταπλάκωσε έναν 39χρονο Ρώσο και τον γιο του, περίπου δύο ετών, που διέμεναν σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής.
Σπάνιο και πολύ έντονο χαρακτήρισε το καιρικό φαινόμενο που έπληξε τη Χαλκιδική ο ομότιμος καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καρακώστας.
Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο καθηγητής Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας του ΑΠΘ επισήμανε ότι «το φαινόμενο εμφανίζεται δύο φορές στα τρία χρόνια, δηλαδή ούτε μια φορά το έτος» και ανέφερε: «σίγουρα ο απλός πολίτης δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο, εκτός αν έχει βρεθεί στο παρελθόν σε παρόμοια κατάσταση. Ωστόσο, οι μετεωρολόγοι έχουν ξανασυναντήσει τέτοιες περιπτώσεις».
Σε ό,τι αφορά την ένταση της καταιγίδας, υπογράμμισε ότι αυτή ανήκει στην κατηγορία «super cell», δηλαδή «υπερκύτταρο», που είναι και η μεγαλύτερη διαβάθμιση, ενώ περιγράφοντας την πορεία του φαινομένου, επισήμανε ότι αρχικά το έναυσμα δόθηκε από την περιοχή των Πρεσπών.
«Από εκεί ξεκίνησε μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Μια πολύ ψυχρή αέρια μάζα κινήθηκε από βορρά προς νότο, πέρασε όλη την περιοχή του Βερμίου και των Πιερίων και κατέβηκε στην κοιλάδα της Ημαθίας και της Πέλλας. Κάποια στιγμή έφτασε στα παράλια του Θερμαϊκού Κόλπου, ο οποίος είναι μια πολύ θερμή, αβαθής θάλασσα, με μεγάλη εξάτμιση και εμπλουτισμό της αέριας μάζας σε υδρατμούς.
Έτσι, η ψυχρή αέρια μάζα που ξεκίνησε από τις Πρέσπες, πίεσε με καθοδικές κινήσεις τη θερμή και υγρή αέρια μάζα, την οποία ανάγκασε να κινηθεί προς τα πάνω.
Η καταιγίδα ενισχύθηκε με υγρασία και δυνάμωσε ακόμη περισσότερο. Καθώς, μάλιστα, το φαινόμενο κινούνταν αρκετά γρήγορα, έγινε πάρα πολύ έντονο και έδωσε αυτά τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα» επισήμανε.
Εκατόν είκοσι πολίτες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία μετά τη θεομηνία στη Χαλκιδική
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, 120 πολίτες έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία Πολυγύρου, «Παπανικολάου«, «Γεννηματάς» και στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών, με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ή και με δικά τους μέσα.
Από αυτούς, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, έχει επιβεβαιωθεί ότι εννέα τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», εκ των οποίων μία γυναίκα διασωληνωμένη στη ΜΕΘ, δώδεκα τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Πολυγύρου και πέντε παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» με ελαφρά τραύματα.
Από χθες έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Βορείου Ελλάδας, τα οποία υποδέχονται πολίτες για την παροχή των πρώτων βοηθειών.
Τον συντονισμό όλων τον ενεργειών έχει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και το ΕΚΕΠΥ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία.
Περισσότερες από 1.200 κλήσεις έλαβε η Πυροσβεστική το τελευταίο 24ωρο
Περισσότερες από 1.200 κλήσεις έλαβε το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.
Σύμφωνα με ενημέρωση της υπηρεσίας, ισχυρές δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος κλήθηκαν να συνδράμουν σε επιχειρήσεις παροχής βοηθείας, κυρίως κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.
Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική:
Στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας:
στο νομό Χαλκιδικής, έχουμε δεχτεί συνολικά 600 κλήσεις. Για την αντιμετώπισή τους συμμετέχουν 87 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 37 οχήματα και 21 άτομα πεζοπόρο τμήμα,
στο νομό Θεσσαλονίκης, έχουμε δεχτεί συνολικά 345 κλήσεις. Για την αντιμετώπισή τους συμμετέχουν 20 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 7 οχήματα,
στο νομό Ημαθίας, έχουμε δεχτεί 90 κλήσεις. Για την αντιμετώπισή τους συμμετέχουν 45 πυροσβέστες με 10 οχήματα.
Στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας:
στο νομό Ροδόπης έχουμε δεχτεί 79 κλήσεις. Για την αντιμετώπισή τους συμμετέχουν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα,
στο νομό Έβρου έχουμε δεχτεί 30 κλήσεις. Για την αντιμετώπισή τους συμμετέχουν 25 πυροσβέστες με 9 οχήματα.
Στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας:
στην περιοχή της Εορδαίας έχουμε δεχτεί 35 κλήσεις. Για την αντιμετώπισή τους συμμετέχουν 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα.
Στην περιφέρεια της Ηπείρου:
στο νομό Ιωαννίνων έχουμε δεχτεί 18 κλήσεις. Για την αντιμετώπισή τους συμμετέχουν 28 πυροσβέστες με 14 οχήματα,
στο νομό Θεσπρωτίας έχουμε δεχτεί 3 κλήσεις. Για την αντιμετώπισή τους συμμετέχουν 4 πυροσβέστες με 2 οχήματα,
στο νομό Πρεβέζης έχουμε δεχτεί 2 κλήσεις. Για την αντιμετώπισή τους συμμετέχουν 4 πυροσβέστες με 2 οχήματα.
ΑΔΜΗΕ: Πολύ μεγάλη η έκταση της ζημιάς στην ηλεκτροδότηση στη Χαλκιδική
Η πτώση δυο ιστών υψηλής τάσης στη Διώρυγα της Ποτίδαιας, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που χτύπησαν τη Χαλκιδική, έχει θέσει εκτός λειτουργίας τη Γραμμή Μεταφοράς (ΓΜ) 150 kV Μουδανιών – Κασσανδρείας, σύμφωνα με ενημέρωση του ΑΔΜΗΕ.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως η έκταση της ζημίας είναι πολύ μεγάλη και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας έχει πλήρη επίγνωση της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης στην περιοχή, συνεργεία του Διαχειριστή από όλη την Ελλάδα έχουν προστρέξει στο σημείο της βλάβης.
Καθώς η έκταση της ζημίας είναι πολύ μεγάλη και ο ΑΔΜΗΕ έχει πλήρη επίγνωση της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης στην περιοχή, συνεργεία του Διαχειριστή από όλη την Ελλάδα έχουν προστρέξει στο σημείο της βλάβης.
Την προσπάθεια συνδράμουν αφιλοκερδώς οι υπεργολάβοι του ΑΔΜΗΕ διαθέτοντας ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικό εξοπλισμό.
Για την προσωρινή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές το ταχύτερο δυνατό, το Υπουργείο Ενέργειας και ο ΑΔΜΗΕ βρίσκονται σε συνεννόηση με όλους τους παράγοντες του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να συνεισφέρουν Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη και γεννήτριες έως ότου επιδιορθωθούν οι βλάβες στη Γραμμή Μεταφοράς.
Ο ΑΔΜΗΕ ζητά συγγνώμη από τους κατοίκους της περιοχής για την ταλαιπωρία που υφίστανται και θα συνεχίσει να ενημερώνει για την εξέλιξη των εργασιών.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης έχει μεταβεί στη Χαλκιδική για να επιβλέψει την επιχείρηση αποκατάστασης, όντας σε συνεχή συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Εκτεταμένες καταστροφές σε καλλιέργειες στις περιοχές Σήμαντρα, Ν.Τένεδος και Βάβδος από την κακοκαιρία στη Χαλκιδική
Ολική καταστροφή της φετινής παραγωγής ελιάς και εκτεταμένη ζημία στο φυτικό κεφάλαιο, κυρίως σε καλλιέργειες ποικιλιών βερικοκιάς, έφεραν μέσα σε λίγα λεπτά το χαλάζι και οι δυνατοί άνεμοι στην περιοχή της Χαλκιδικής, που περικλείεται από τα χωριά Σήμαντρα και Νέα Τένεδος του δήμου Προποντίδας και Βάβδος του δήμου Πολυγύρου, όπως επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι παραγωγοί, που χαρακτηρίζουν τα χθεσινοβραδινά καιρικά φαινόμενα ως πρωτόγνωρα στα χρονικά των τελευταίων τουλάχιστον τριών δεκαετιών και δηλώνουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση.
Συγκριτικά μικρότερης έκτασης και εντοπισμένα κυρίως στις καλλιέργειες κοντά σε ακτές, ήταν τα προβλήματα στον δήμο Πολυγύρου, με εξαίρεση τη Βάβδο, όπου ήταν εντονότερα.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Πολυγύρου, Ευάγγελος Ευαγγελινός, σημείωσε ότι παρότι δεν υπάρχει ακόμη πλήρης εικόνα της ζημίας, τα προβλήματα, που και σε αυτή την περιοχή προκλήθηκαν από τις χαλαζοπτώσεις και τους ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι προκάλεσαν ακόμη και εκριζώσεις δέντρων, φαίνεται μέχρι στιγμής ότι εντοπίζονται κυρίως στις παραλιακές περιοχές του δήμου και συγκεκριμένα στις Καλύβες, στο δημοτικό διαμέρισμα Ολύνθου και τη δημοτική ενότητα Ορμύλιας.
Αποκαταστάθηκε η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη, κλειστή στο Πλατύ Ημαθίας η γραμμή Θεσσαλονίκη – Φλώρινα
Η πρωτοφανής θεομηνία δημιούργησε προβλήματα στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες της Βόρειας Ελλάδας. Η σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων χθες το βράδυ προκάλεσε την αναστολή όλων των δρομολογίων στη γραμμή Θεσσαλονίκης Αλεξανδρούπολης και τη διακοπή αυτών στη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης – Φλώρινας.
Μετά τις 11 το πρωί αποκαταστάθηκε η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη -Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, “το πρόβλημα υποδομής μεταξύ Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης αποκαταστάθηκε. Κανονικά πραγματοποιούνται πλέον τα δρομολόγια της Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη -Θεσσαλονίκη”.
Ωστόσο, κλειστή παραμένει η γραμμή Θεσσαλονίκης – Φλώρινας – Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”, ο πρόεδρος του Σωματείου Σιδηροδρομικών Βορείου Ελλάδος, Νίκος Λάζου.
“Ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Τα προβλήματα ξεκίνησαν αμέσως μόλις ξέσπασε η θεομηνία. Είναι ακόμη κλειστή η γραμμή Θεσσαλονίκης – Φλώρινας, μετά το Πλατύ (Ημαθίας) όπου έχουν πέσει δέντρα στις σιδηροδρομικές γραμμές και συνεργεία του ΟΣΕ καθαρίζουν βήμα- βήμα” σημείωσε ο κ. Λάζου, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατός αυτή τη στιγμή ο υπολογισμός της ακριβούς ώρας αποκατάστασης. “Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε την ακριβή ώρα αποκατάστασης, δεν ξέρουμε ακριβώς των εύρος των ζημιών, δεν γίνονται τα δρομολόγια Θεσσαλονίκη – Φλώρινα, η διαδρομή δεν πραγματοποιείται με τρένο. Όπου δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια με τρένο, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατεβάζει λεωφορεία”.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Σιδηροδρομικών Βορείου Ελλάδος, ο οποίος εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια όλων των εργαζομένων στους οικείους των θυμάτων, συνέστησε στους ταξιδιώτες “να απευθύνονται στην ηλεκτρονική σελίδα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και στα τηλέφωνα των σταθμών που περνά το τρένο”.
Στέλιος Πέτσας: Σημασία έχει η επιχειρησιακή ετοιμότητα και όχι τα επικοινωνιακά σόου
Την άμεση αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση της φονικής κακοκαιρίας στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Χαλκιδική τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήρια εκ μέρους της κυβέρνησης στους συγγενείς των θυμάτων και τη συμπαράσταση στους πληγέντες, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων μετά τη θεομηνία.
Αναφερόμενος στο χρονικό των κινήσεων της κυβέρνησης, ο κ. Πέτσας είπε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε χθες στις 5:57 το απόγευμα δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων και οδηγίες προστασίας προς τους πολίτες σε τέσσερις γλώσσες.
Παράλληλα, κινητοποιήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία, ενώ 40 οχήματα και 100 άτομα διέθεσε και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι περισσότερες καταστροφές οφείλονται σε πτώσεις δένδρων από τις καταιγίδες, καθώς η ταχύτητα των ανέμων ξεπερνούσε τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε εντολή σε κλιμάκιο υπουργών να μεταβεί στην περιοχή. Πρόκειται για τους υπουργούς Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, Υποδομών, Κώστα Καραμανλή και Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου.
Παράλληλα, επικοινώνησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του ανέθεσε τον συντονισμό των ενεργειών. Ο υπουργός συντόνιζε μέχρι τις 2:00 τις ενέργειες από την Αθήνα και στη συνέχεια μετέβη στη Βόρεια Ελλάδα, όπου μετείχε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων στις 6:00.
Επίσης, ο πρωθυπουργός είχε -μέσω του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια- ενημέρωση για τα θύματα. Κλιμάκια του ΕΛΓΑ, μετά από συνεννόηση με τον αρμόδιο υπουργό, Μάκη Βορίδη, μετέβησαν για εκτίμηση των ζημιών στις περιοχές της Χαλκιδικής, της Ροδόπης, της Ημαθίας και της Λάρισας. Ακόμη, ο στρατός συνδράμει στην αποκατάσταση του δικτύου και των υποδομών.
Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η αποτίμηση των ζημιών στις περιουσίες, αλλά και στις δημόσιες υποδομές. Στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, είναι σε επαφή με τη διοίκηση της ΔΕΗ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Η ηλεκτροδότηση ήδη αποκαταστάθηκε σε νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης από τα μεσάνυχτα και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το Σάββατο, 13 Ιουλίου, παρά τα μεγάλα προβλήματα.
Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι δεν λειτουργεί ο αριθμός 112 για την έκτακτη ενημέρωση των πολιτών. Υπογράμμισε πως η ενεργοποίηση του αριθμού αποτελεί προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό και ότι θα υπάρξει σύσκεψη με τους υπευθύνους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ώστε αύριο να γίνει πειραματική δοκιμή του αριθμού.
Όσον αφορά τις αποζημιώσεις, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια του υπουργείου Υποδομών και εφόσον χρειαστεί να γίνει χρήση του αποθεματικού του κρατικού προϋπολογισμού, κονδύλια για έκτακτες ανάγκες.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε, ακόμη, ότι αυτό που επείγει είναι η αναδιοργάνωση της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και η έκδοση επιχειρησιακών σχεδίων. Ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος θα είναι ο επόμενος γγ έχει εγκατασταθεί στη Χαλκιδική για να συντονίζει τις απαραίτητες ενέργειες στο επιχειρησιακό πεδίο.
Σε ερώτηση εάν ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις περιοχές που επλήγησαν, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις ουσιαστικά και δεν κάνουμε επικοινωνιακά σόου. Το αν θα πάει ο πρωθυπουργός θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις. «Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι η επιχειρησιακή ετοιμότητα», τόνισε.
Κλείνοντας την ενημέρωσή του, ο κ. Πέτσας έκανε έκκληση στους πολίτες να ενημερώνονται από τα πανελλαδικά και τοπικά δίκτυα για τα καιρικά φαινόμενα. πηγή:Καθημερινή