Επανέρχονται οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, καθώς ο κορωνοϊός σαρώνει την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, με το χρέος της χώρας να αναμένεται να εκτιναχθεί στο 150% του ΑΕΠ.

Η βιωσιμότητα της ΕΕ εξαρτάται από την ευρωπαϊκή στήριξη που θα της δωθεί, υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι που βλέπουν την μακρόχρονη υποψία τους για τις συνέπειες που θα έχει ο διογκωμένος δανεισμός της Ιταλίας στο οικοδόμημα της ΕΕ, να αναβιώνει. Την ίδια ώρα η ύφεση που απειλεί τη χώρα μπορεί ακόμα και ξεπεράσει το 6,5% του ΑΕΠ.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Ιταλία αναγκάζεται τώρα, εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, να αυξήσει τα ελλείματα του κράτους τα οποία κρατούσε  πολύ χαμηλά για μια δεκαετία, με τη στρατηγική της χώρας για το μέλλον να βασίζεται και πάλι στη συσσώρευση χρέους. Ο αριθμός των θανάτων από τον κορωνοϊό και η οικονομική επιβράδυνση από το lockdown δεν αφήνουν άλλα περιθώρια στην κυβέρνησης της Ιταλίας από την αύξηση των δαπανών της προκειμένου να βοηθήσει το λαό της.
Το κυρίαρχο ζήτημα, σύμφωνα με το Bllomberg, είναι ότι ενώ οι διαδοχικές κυβερνήσεις στην Ιταλία έχουν κρατήσει υπό έλεγχο τα ελλείμματα, κανένας δεν κατόρθωσε να χαλιναγωγήσει το συσσωρευμένο χρέος αναδημιουργώντας το οικονομικό θαύμα της δεκαετίας του 1960 σε μια χώρα που απελπισμένα χρειάζεται άλλο ένα θαύμα σήμερα.
Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε αναπτύσσει τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια ευρώ ( 55 δισεκατομμύρια δολάρια ) σε οικονομική βοήθεια, τα οποία έρχονται να προστεθούν σε υπάρχοντα δάνεια συνολικού ύψους 135% του ΑΕΠ.

“Τα πολύ υψηλότερα επίπεδα δημόσιου χρέους θα αποτελέσουν μόνιμο χαρακτηριστικό των οικονομιών μας και θα συνοδεύονται από ιδιωτική απόσυρση του χρέους”, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ιταλίας, κ. Μάριο Ντράγκι. “Η εναλλακτική λύση, μια μόνιμη καταστροφή της παραγωγικής ικανότητας και της φορολογικής βάσης, θα ήταν πολύ πιο επιζήμια”, συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, μετά το ναυάγιο της συνόδου κορυφής, την περασμένη Πέμπτη, η Ιταλία είναι σε τρόχια σύγκρουσης με τη Γερμανία, καθώς η κυβέρνηση του Κόντε έχει απορρίψει την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, και τους όρους που θα το συνοδεύουν.