Μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, πιστεύω πως κανείς πλέον δεν μπορεί να υποτιμά το γεωπολιτικό κύρος της Ελλάδας. Πιστεύω ότι, από εδώ και στο εξής, το συγκεκριμένο γεγονός θα θεωρείται ορόσημο σε κάθε ιστορική αναδρομή στην εξωτερική πολιτική και σε κάθε αναφορά στις κρίσιμες εξελίξεις που καθόρισαν το διεθνές status της χώρας μας. Ας εστιάσουμε μόνο σε όσα περιέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του προς τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου. Για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία ένας Ελληνας πρωθυπουργός θίγει όλα τα εθνικά μας ζητήματα ενώπιον των εκπροσώπων του αμερικανικού κράτους. Και το κάνει με τη νηφαλιότητα, την αυτοπεποίθηση αλλά και τον απαραίτητο δυναμισμό του πρωθυπουργού μιας κυρίαρχης χώρας.

Χωρίς υπερβολές, μα και χωρίς ίχνος συμπλέγματος κατωτερότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατόρθωσε να φέρει την Αμερική προ των ευθυνών της ως προς την τουρκική προκλητικότητα, το Κυπριακό, τον πρωταγωνιστικό ρόλο που εξ ορισμού διαδραματίζει η Ελλάδα στον χώρο της Μεσογείου ως σταθερή σύμμαχος των ΗΠΑ. Επίσης, είμαι βέβαιος πως δεν ήμουν ο μόνος που ένιωσε εθνική υπερηφάνεια ακούγοντας τον πρωθυπουργό να παρουσιάζει την πατρίδα μου σαν τον ακρίτα ολόκληρου του δυτικού πολιτισμού. Σαν το προκεχωρημένο οχυρό ενός τρόπου ζωής και σκέψης, ο οποίος γεννήθηκε «σε τούτα δω τα μάρμαρα» όπως λέει ο ποιητής.

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο –και ίσως αναπάντεχα καινοτόμο για πολλούς– ήταν ότι στην ομιλία του προς το Κογκρέσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε την πεπατημένη της προγονοπληξίας. Επέλεξε να συνδέσει ευφυώς τις απαρχές της δημοκρατίας στην αρχαία Ελλάδα με τον τρόπο που αυτές αξιοποιήθηκαν και εμπεδώθηκαν στο πολίτευμα των ΗΠΑ. Ωστόσο, όλα αυτά τα στοιχεία, όλοι αυτοί οι επιμέρους μικροί θρίαμβοι, θα παρέμεναν σε ένα πλαίσιο θεωρητικό και αφηρημένο εάν δεν υπήρχε άμεσος πρακτικός αντίκτυπος. Αναχωρώντας από την Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός πήρε μαζί του διαβεβαιώσεις στήριξης της Ελλάδας από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σε μια σειρά από ζητήματα όπου διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων, όπως η ξεκάθαρη στάση υπέρ της Ουκρανίας, η αξιοποίηση της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης που προκαλεί ο αιματηρός ρωσικός επεκτατισμός, αλλά και η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35.

Συνοψίζοντας, θεωρώ ότι, από γεωπολιτικής άποψης και με τη συνολική προσέγγισή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωθεί την πατρίδα σε άλματα προόδου. Η μίζερη αμηχανία της εγχώριας αντιπολίτευσης αλλά και ο ανεξέλεγκτος θυμός του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, θα πρέπει να ερμηνεύονται σαν έμμεση επιβεβαίωση μιας μεγάλης, ιστορικής επιτυχίας για τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων.

 

Ο Χάρης Θεοχάρης είναι Βουλευτής της ΝΔ

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”