Σήμερα αποφάσισα να μην ασχοληθώ με το πολιτικό ρεπορτάζ και τις ευρωεκλογές και επέλεξα να γράψω για τη μάστιγα των τελευταίων ετών που δεν είναι άλλη από τα τροχαία δυστυχήματα. Αφορμή είναι το θανατηφόρο περιστατικό που συνέβη τα ξημερώματα της Τρίτης, στο Μαρκόπουλο Αττικής. Ενας νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του και ένα ακόμα πιο νέο πανέμορφο κορίτσι χαροπαλεύει, έχοντας, σύμφωνα με τους γιατρούς, λίγες πιθανότητες να επιβιώσει. 

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι αν δεν αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, ώστε να συνειδητοποιήσει ότι είναι μέρος του προβλήματος και να μη μεταφέρει το φταίξιμο σε άλλους, δεν πρόκειται να βρεθεί λύση. Δεν θα γίνει ποτέ τίποτα αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι πρόκειται για γενοκτονία των Ελλήνων στους δρόμους. Ο καθένας από εμάς μπορεί να εμπλακεί, την επόμενη στιγμή, το επόμενο δευτερόλεπτο, και να καταστρέψει την οικογένειά του, τη ζωή του, την αρτιμέλειά του. Να καθηλωθεί σε ένα καρότσι, σε ένα αμαξίδιο, σ’ ένα κρεβάτι. 

Τα στατιστικά τα οποία επιβεβαίωσε ο σύμβουλος Οδικής Ασφάλειας στην Περιφέρεια Αττικής Κωνσταντίνος Ιαβέρης, είναι τρομακτικά και αξίζουν προσοχής: Κάθε χρόνο χάνουμε 650 συνανθρώπους μας, ακόμα τόσοι οδηγούνται σε παραπληγίες και 2.000 περίπου είναι οι τραυματίες. Τα τελευταία 60 χρόνια έχουμε χάσει 140.000 συμπολίτες μας, κατά κύριο λόγο νέους. 

Γιατί λοιπόν χάνουμε τόσους ανθρώπους στους δρόμους; Ισχύει ότι χιλιάδες Ελληνες είναι ανάγωγοι και επιθετικοί οδηγοί και λειτουργούν χωρίς να σέβονται τους εαυτούς του και τους άλλους, γιατί έτσι έμαθαν στις οικογένειές τους και την κοινωνία; Γιατί αυτό δεν συμβαίνει στο εξωτερικό και γιατί δεν ευθύνονται μόνο οι κακοτεχνίες στους δρόμους; 

Τα ερωτήματα δεν είναι ρητορικά. Πρέπει να απαντηθούν από τους υπευθύνους και πρέπει να δοθούν απαντήσεις, γιατί το τραγικότερο όλων είναι ότι τα θύματα ανήκουν κυρίως στις τρυφερές ηλικίες μεταξύ 15 έως 29 ετών, και στην παραγωγικές και αναπαραγωγικές ηλικίες μεταξύ 29 έως 45 ετών, εξ ου και ο χαρακτηρισμός «γενοκτονία». 

Σύμφωνα με τον Κ. Ιαβέρη, στο εξωτερικό εάν σου πάρουν το δίπλωμα απλά δεν μετακινείσαι, ενώ στην Ελλάδα «βλέπουμε πάρα πολύ κόσμο, ο οποίος, χωρίς να έχει δίπλωμα ή είναι ανασφάλιστος, να κυκλοφορεί ελεύθερος»! 

Αυτά τα τρομακτικά συμβαίνουν στους δρόμους μιας χώρας με πολύ μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα, ενώ παρόλο που έχουν δαπανηθεί δισεκατομμύρια ευρώ για να δημιουργηθούν και να φτιαχτούν νέοι δρόμοι, το αποτέλεσμα είναι εντελώς αντίστροφο από τις προσδοκίες. 

Αυτά τα θέματα θα έπρεπε να κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο, στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές και η αντιπολίτευση θα πρέπει να προτείνει συγκεκριμένα πράγματα ώστε να βοηθήσει την κυβέρνηση να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις. Αντί όμως συγκεκριμένων προτάσεων από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, βλέπουμε και σε αυτό το θέμα ανυπαρξία εναλλακτικών προτάσεων. Η κοινωνία και ο λαός προφανώς δεν έχει τίποτα να περιμένει από αυτούς. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι τον σταυρό του για να μην του τύχει ανάλογη τραγωδία. Καλημέρα σε όλες και σε όλους…