Η  γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ασχολείται σε δημοσίευμά της με τα δημοσιεύματα του «Spiegel» για τον δήθεν θάνατο της «μικρής Μαρίας» και καταλήγει να υποστηρίζει ότι όσα καταγράφηκαν ως ρεπορτάζ μπάζουν από παντού. 

 «Το μικρό παιδί με το όνομα Μαρία δεν είναι καταγεγραμμένο πουθενά» 

Η FAZ υπογραμμίζει πως «είναι αδιαμφισβήτητο ότι το μικρό παιδί με το όνομα Μαρία δεν είναι καταγεγραμμένο πουθενά» και αναφέρεται σε ρεπορτάζ από τον Έβρο, σύμφωνα με το οποίο ακόμα και οι γονείς του φερόμενου νεκρού παιδιού δεν είχαν κρατήσει υπάρχοντά του, δεν μπορούσαν να ανακαλέσουν πού ήταν θαμμένο στη νησίδα, ούτε επιθυμούσαν την εκταφή του.   

«Αν υπήρχε πέμπτο παιδί και είχε πεθάνει, όπως ισχυρίζεται το Spiegel, θα πρέπει να κατατεθούν τα στοιχεία στα οποία βασίζεται αυτός ο ισχυρισμός, προκειμένου να διερευνηθεί το περιστατικό. Όταν ένα παιδί χάνει τη ζωή του, θα πρέπει να αποδίδονται ευθύνες. Είναι σημαντικό το ότι στο τέλος νίκησε η αλήθεια», σημειώνει η εφημερίδα.

Υπενθυμίζεται ότι Το «Der Spiegel» ήταν το πρώτο κορυφαίο μέσο στις 10 Αυγούστου, που αναφέρθηκε στην υπόθεση του Έβρου με άρθρο που είχε τίτλο  «Η Μαρία, πέντε ετών, πέθανε στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ». Εμφάνισε ως γεγονός ότι η μικρή Μαρία από τη Συρία πέθανε ενώ βρισκόταν σε ένα μικρό νησί στον συνοριακό ποταμό Έβρο, όπου είχαν εγκλωβιστεί δεκάδες πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων οι γονείς και τα τέσσερα αδέρφια της. 

Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε χωρίς να είναι δυνατή μια επιτόπια αυτοψία και έρευνα για να επαληθευτούν οι ισχυρισμοί, σε ένα σημείο σημαντικής στρατιωτικής παρουσίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα.  Τα σχετικά δημοσιεύματα του «Spiegel» έχουν αποσυρθεί μέχρι να ερευνηθεί η εγκυρότητά τους. Τη σύνταξή τους είχαν αναλάβει οι δημοσιογράφοι Γιώργος Χρηστίδης και Μαξιμίλιαν Ποπ. 

Αξίζει να σημειωθεί πως μεγάλο μέρος του ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας είναι αφιερωμένο σε μια πρόσφατη εμφάνιση του Γ. Χρηστίδη κατά την οποία δήλωσε ότι «Το πρώτο καθήκον της δημοσιογραφίας είναι να δείχνει την αλήθεια, αλλά να προσέχεις: τη δημοσιογραφική αλήθεια. Δεν είμαστε δικαστές ούτε εισαγγελείς ούτε αστυνομικοί… Το κριτήριο της αλήθειας της δημοσιογραφίας δεν πρέπει να συγχέεται με το κριτήριο της αλήθειας των αποδείξεων στο δικαστήριο».

Θέση που προκαλεί ερωτήματα αναφορικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η δημοσιογραφική έρευνα, όπως αυτή για παράδειγμα που αφορούσε στον δήθεν θάνατο μικρού κοριτσιού.