Αν και μία ακόμη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα στην Πράγα, μια τελική απόφαση για το κρίσιμο, αλλά περίπλοκο, ζήτημα των τιμών του φυσικού αερίου δεν αναμένεται να ληφθεί στο συμβούλιο πριν από τον Νοέμβριο.
Ευρωπαίος αξιωματούχος εξήγησε ότι θα χρειαστεί ακόμη ένα έκτακτο συμβούλιο για την ενέργεια τον ερχόμενο μήνα, αφού μια κοινή απόφαση δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20-21 Οκτωβρίου, όπως είχαν δηλώσει νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα διάφοροι συμμετέχοντες της άτυπης συνεδρίασης των Ευρωπαίων ηγετών, ούτε και στο Συμβούλιο Ενέργειας στις 25 Οκτωβρίου. Καθώς τα κράτη-μέλη συνεχίζουν να αναμένουν την τελική πρόταση της Επιτροπής, όταν αυτή φτάσει στα χέρια τους –πιθανώς κάποια στιγμή την ερχόμενη εβδομάδα– θα χρειαστούν νέες διαβουλεύσεις και ορισμένες αποφάσεις ίσως πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο ηγετών. Μπορεί η σημερινή συνάντηση να λήξει δίχως συμπεράσματα, ωστόσο υπάρχει η αισιοδοξία ότι τα κράτη-μέλη θα μπορέσουν να συγκλίνουν προς ένα σχέδιο κοινής ευρωπαϊκής δράσης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι υπουργοί θα πρέπει να βρουν σημεία συμφωνίας ως προς την αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και να οριοθετήσουν το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο, το οποίο μέχρι στιγμής έχει λάβει πολλές ερμηνείες και ενέχει ρίσκο και δυσκολίες στην εφαρμογή. Ορισμένα κράτη έχουν υποστηρίξει το ιβηρικό μοντέλο, ενώ 15 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν ζητήσει ένα γενικό πλαφόν στις τιμές χονδρικής.
Στόχος, να υπάρξει μία τεχνοκρατική συμφωνία, η οποία θα υποστηριχθεί από μια ισχυρή πλειοψηφία.
Παράλληλα, σημαντικό σημείο στην ατζέντα θα αποτελέσει ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει μια κοινή ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την αγορά φυσικού αερίου – ιδέα που χαίρει ικανής υποστήριξης. Οπως σχολίασε ο ίδιος αξιωματούχος, μια κοινή πλατφόρμα θα συνέβαλλε στη διασφάλιση της ασφάλειας του ανεφοδιασμού, καθώς όλα τα κράτη-μέλη πλειοδοτούν στους ίδιους εισαγωγείς με αποτέλεσμα να ανταγωνίζονται μεταξύ τους.
Ως αποτέλεσμα, ο στόχος των υπουργών θα είναι να δημιουργήσουν ένα στενότερο πλαίσιo για την οριστικοποίηση της νομοθετικής πρότασης. «Δεν σκοπεύουμε να αφιερώνουμε πλέον ώρες συζητήσεων σε θέματα για τα οποία δεν υπάρχει καμία πλειοψηφία», τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι ο τελικός σκοπός είναι μια τεχνοκρατική συμφωνία, η οποία θα υποστηριχθεί από μια ισχυρή πλειοψηφία.