Η έκθεση του Ινστιτούτου του Κιέλου φέρνει στο φως τη σοβαρή αδυναμία της Ευρώπης και ειδικά της Γερμανίας να ανταποκριθούν σε μια πιθανή απειλή από τη Ρωσία. Παρά τις αυξανόμενες αμυντικές δαπάνες και τις προσπάθειες επανεξοπλισμού, η ευρωπαϊκή στρατιωτική προετοιμασία παραμένει δραματικά ανεπαρκής, με υπέρογκες δαπάνες και αργούς ρυθμούς προμήθειας νέου εξοπλισμού.

Η αύξηση της παραγωγής όπλων στη Ρωσία

Το εν λόγω Ινστιτούτο αναφέρει ότι η Ρωσία έχει ενισχύσει ραγδαία την αμυντική παραγωγή της, αυξάνοντας τον εξοπλισμό και τις προμήθειές της, ειδικά μέσω της υποστήριξης από τη Βόρεια Κορέα σε πυρομαχικά. Με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνατότητες να αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό, η Ευρώπη παραμένει σε μια ευάλωτη θέση, αδυνατώντας να προμηθευτεί έγκαιρα βασικά στρατιωτικά συστήματα, όπως τα τανκς και τα πυροβόλα, που απαιτούνται για την ενίσχυση της άμυνάς της​

Υψηλό κόστος και γραφειοκρατικά κωλύματα

Στη Γερμανία, οι αμυντικές αγορές χαρακτηρίζονται από υψηλές τιμές και αργούς ρυθμούς παραγωγής. Οι περιορισμένες παραγγελίες και η προτίμηση σε εθνικούς προμηθευτές αυξάνουν το κόστος ανά μονάδα, ενώ η γραφειοκρατία καθυστερεί τη διαδικασία προμηθειών. Η έκθεση του Κιέλου* προτείνει μεγαλύτερες, διακρατικές αμυντικές παραγγελίες και μια πιο ενιαία ευρωπαϊκή αμυντική αγορά για να μειωθεί το κόστος​.

Ελλείψεις στην αεράμυνα και σμήνη Drones

Η συγκεκριμένη μελέτη αναδεικνύει ότι τα υπάρχοντα αμυντικά συστήματα, όπως τα Patriot και IRIS-T, δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των ρωσικών υπερηχητικών πυραύλων και των σμηνών drones που αποτελούν απειλή, ειδικά μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Το Ινστιτούτο προτείνει μεγαλύτερες επενδύσεις σε καινοτόμες αμυντικές τεχνολογίες και πιο γρήγορη παραγωγή για να ενισχυθεί η άμυνα του ΝΑΤΟ και να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες προκλήσεις​

Οι προτάσεις για μακροπρόθεσμη στρατηγική

Το Ινστιτούτο του Κιέλου τονίζει την ανάγκη για μόνιμη αύξηση των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη και τη Γερμανία, καθώς και μια σαφή ευρωπαϊκή στρατηγική επανεξοπλισμού που θα περιλαμβάνει ενοποιημένες αγορές και τεχνολογική υπεροχή. Αυτές οι αλλαγές θεωρούνται κρίσιμες για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ευρώπης και την αποτροπή μελλοντικών συγκρούσεων​.

*Μπορείτε να δείτε όλη την έκθεση ΕΔΩ