Η καρέκλα που καθόταν και κάθεται πάλι ήταν και παραμένει ηλεκτρική. Οι εχθροί του 73χρονου πολιτικού είναι αμέτρητοι, η δε αντιπολίτευση πολύ σκληρή.
Οι οπαδοί του τον αποκαλούν χαϊδευτικά Μπίμπι και διατείνονται ότι είναι ο καλύτερος πολιτικός στον κόσμο. Με αυτό συμφωνούν πολλοί. Μπαρουτοκαπνισμένος, ένα κόσμημα –και όχι μόνο πολιτικό– για τη χώρα και τον λαό του, ο σπουδασμένος (αρχιτεκτονική) στο αμερικανικό ΜΙΤ Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι γεννημένος μαχητής. Ο πατέρας του ήταν πολωνικής καταγωγής, ενώ η μητέρα του γεννήθηκε στην περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα το Ισραήλ, επί των ημερών του οθωμανικού Σαντζακιού της Ιερουσαλήμ. Ο Μπίμπι έχει παντρευτεί τρεις φορές και έζησε κατά διαστήματα στις ΗΠΑ. Βαθύτατα πατριώτης, υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις του Ισραήλ προτού αποχωρήσει ως αξιωματικός, φορτωμένος με διακρίσεις και εύφημες μνείες. Τραυματίστηκε αρκετές φορές στη μάχη, ενώ θρυλική διάσταση έχει πάρει στη συνείδηση πολλών η συμμετοχή του (υπό την ηγεσία του Εχούντ Μπάρακ) στην επιχείρηση (όπου επίσης τραυματίστηκε) για την απελευθέρωση των ομήρων της πτήσης 571 της Sabena, τον Μάιο του 1972, στο σημερινό Διεθνές Αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.
Ο πρωθυπουργός σήμερα του Ισραήλ –φαίνεται ότι οι συμπολίτες του δεν μπορούν χωρίς αυτόν– και επικεφαλής του συντηρητικού Λικούντ, έμεινε μόλις έναν χρόνο εκτός εξουσίας και επανέρχεται μετά βαΐων. Είχε προηγηθεί η πρωθυπουργία του τις περιόδους 1996 – 1999 και 2009 – 2021. Ως υπουργός Οικονομικών την περίοδο 2003 – 2005 εφάρμοσε φιλελεύθερη πολιτική, «θατσερική» την αποκάλεσαν οι επικριτές του, με εξαιρετικά όμως αποτελέσματα. Η καρέκλα που καθόταν και κάθεται πάλι ήταν και παραμένει ηλεκτρική. Οι εχθροί του 73χρονου πολιτικού είναι αμέτρητοι, η δε αντιπολίτευση πολύ σκληρή. Ο Μπίμπι κατηγορήθηκε την περίοδο 2017 – 2020 για απάτη, απιστία και δωροδοκίες, με την υπόθεση να εκκρεμεί ακόμα ποινικά. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Νετανιάχου ενέκρινε ρυθμιστικές αποφάσεις προς όφελος επιχειρηματία σε αντάλλαγμα για θετική κάλυψη από τα ΜΜΕ που του ανήκουν.
Εχθρός και φίλος
Ο μεγαλύτερος εχθρός του Μπέντζαμιν Νετανιάχου εκτός Ισραήλ είναι εδώ και χρόνια το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ, άνθρωποι του οποίου (βλ. Ιδρυμα Κλίντον) χρηματοδοτούνται επί σειρά ετών από τα εμιράτα του Περσικού, με ορατή τη σφραγίδα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας εδώ. Με το κόμμα του Τζο Μπάιντεν εκλέγονται άλλωστε στη Βουλή των Αντιπροσώπων η παλαιστινιακής καταγωγής Ρασίντα Τλαΐμπ (Μίσιγκαν) αλλά και η Ιλχάν Ομάρ (Μινεσότα), προσωπική φίλη του Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίες επιδίδονται σε συνεχείς επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Η σχέση του Μπίμπι με τον Μπαράκ Ομπάμα ήταν προβληματική. Ο Μπιλ Κλίντον δυσκολευόταν μαζί του και μάλιστα προσπάθησε εις μάτην το 1996 να ενισχύσει τον Σιμόν Πέρες, ώστε να αποτρέψει τη νίκη του Μπίμπι στις εκλογές. Με τον Ντόναλντ Τραμπ ο Ισραηλινός πολιτικός τα πήγε πολύ καλά, καθώς διατηρεί μαζί του στενή φιλία από τη δεκαετία του ’80, κάτι που προφανώς «διευκόλυνε» την ανάληψη πρωτοβουλιών και τη λήψη αποφάσεων σε διμερές επίπεδο. Αποτέλεσμα να υπογραφούν το 2020 οι συμφωνίες του Αβραάμ, ένα δραστικό βήμα στην κατεύθυνση της ειρήνευσης στην πολύπαθη Μέση Ανατολή. Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Σουδάν και Μαρόκο συμφώνησαν για την ομαλοποίηση των σχέσεών τους. Επίσης, επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου προέδρου αναγνωρίστηκε η Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, αποφασίστηκε η μεταφορά εκεί της αμερικανικής πρεσβείας στη χώρα και αναγνωρίστηκε από την Ουάσιγκτον η ισραηλινή κυριαρχία στα Υψίπεδα του Γκολάν. Ηρθε όμως ο Τζο Μπάιντεν και μαζί του και η απόπειρα αναβίωσης της συμφωνίας με το Ιράν για τα πυρηνικά, για να μπει και πάλι «πάγος» στη σχέση του Μπίμπι με τον Λευκό Οίκο. Οσο για τις Βρυξέλλες, εκεί δεν χάρηκαν καθόλου για την πρωθυπουργοποίησή του. Ο Μπίμπι σχεδιάζει «θεσμικές» αλλαγές που η Ευρώπη βλέπει με μισό μάτι, όπως π.χ. η απόδοση στο Κοινοβούλιο της δυνατότητας να ανατρέπει αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.
Το Παλαιστινιακό
Αν και σκληρότατος στην προσέγγισή του στο Παλαιστινιακό, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου πάντα είχε στον νου του μια έντιμη ειρήνη με τους γείτονες του Ισραήλ. Ο αποχαρακτηρισμός προ εξαμήνου εγγράφων από το Κρατικό Αρχείο του Ισραήλ αποκάλυψε ότι προσπάθησε να διαπραγματευθεί με το καθεστώς Ασαντ στη Συρία, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι αντίπαλοί του τού χρεώνουν εδώ και χρόνια αυτό που εκείνοι αντιλαμβάνονται ως «συνεχή και ανελέητο πόλεμο της ισραηλινής Δεξιάς» κατά των Παλαιστινίων και του ζητούν να αναθεωρήσει τη στάση του. Οι Τούρκοι τον απεχθάνονται. «Ο Νετανιάχου είναι ο πρωθυπουργός ενός κράτους απαρτχάιντ που έχει καταλάβει τα εδάφη ενός ανυπεράσπιστου λαού για 60 και πλέον χρόνια κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Εχει το αίμα των Παλαιστινίων στα χέρια του και δεν μπορεί να καλύψει τα εγκλήματα επιτιθέμενος στην Τουρκία», δήλωσε τον Μάιο του 2018 ο Ταγίπ Ερντογάν. Οι δυο τους δεν τα πάνε καθόλου καλά, ενώ το αιματηρό περιστατικό με το Mavi Marmara το 2010 χάραξε ανεξίτηλα τις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας. Ο υιός του Νετανιάχου, Γαΐρ, δεν έχανε ευκαιρία επί μακρόν να μιλήσει άσχημα για την Τουρκία. Οι στενές σχέσεις των Ισραηλινών με τους Κούρδους επίσης τρομάζουν την Αγκυρα. Με αφορμή την κακή σχέση του με τους Δημοκρατικούς προέδρους, ο Νετανιάχου κατηγορείται, τέλος, από την ισραηλινή Αριστερά ότι απέτυχε να διατηρήσει στις ΗΠΑ τη δικομματική αλληλεγγύη προς το Ισραήλ.