Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από την έρευνα της ΚΑΠΑ Research για το Ινστιτούτο Πολιτικής Σκέψης «Φρίντριχτ Νάουμαν», αυτό είναι η απήχηση του φιλελεύθερου Κέντρου στην ελληνική κοινωνία. Ιδιαιτέρως σημαντικό εύρημα αν σκεφθεί κανείς την απήχηση που είχαν οι σοσιαλιστικές ιδέες και τα αντίστοιχα μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης μόλις πριν από μερικά χρόνια.

Μέσα από τα ευρήματα μπορεί να διακρίνει κανείς ότι ο πολιτικός φιλελευθερισμός μέσα από την γενικότερη έννοια του «Κέντρου», εντός του οποίου εντασσονται κατά το πλείστον οι φιλελεύθερες ιδέες, επιστρέφει όχι μόνο ως πολιτική πρόταση αλλά κυρίως με χαρακτηριστικά ανοιχτής κοινωνίας.

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών θεωρεί ότι η διαφορετικότητα σε όλες τις μορφές της πρέπει να είναι αποδεκτή από την κοινωνία, ενώ πιστεύει ότι οι ομοφυλόφιλοι πρέπει και δικαιούνται να έχουν ίσα δικαιώματα με όλους. Επίσης σημαντικό το ποσοστό(62%) όσων τάσσονται υπέρ της πλήρους απεξάρτησης της κεντρικής πολιτικής κατεύθυνσης της χώρας από τη θρησκεία.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι νέοι γοητεύονται από την έννοια του φιλελεύθερου Κέντρου, ενώ η μεσαία και ανώτερη τάξη υιοθετεί το σύνολο των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών του χαρακτηριστικών, διαχωρίζοντας τα από τον νεοφιλελευθερισμό. Ωστόσο η σύγχυση που σχετίζεται με επιμέρους ζητήματα της φιλελεύθερης σκέψης συνεχίζεται.

Και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι φιλελεύθερες ιδέες τέμνουν οριζόντια τα πολιτικά κόμματα, με εξαίρεση της κομμουνιστική αριστερά και την εθνικιστική δεξιά. Αυτό προκαλεί ιδεολογική σύγχυση, αλλά παρ’ όλα αυτά η Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζεται ως ο πολιτικός φορέας του φιλελευθερισμού στην Ελλάδα.

Το παράδοξο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι τόσο φιλελεύθεροι όσο φιλελεύθερη είναι η ηγεσία του κόμματος. Ασφαλώς αυτή η παραδοξότητα οφείλεται στον παραταξιακό χαρακτήρα του κόμματος, αλλά είναι ένα εύρημα που θα πρέπει να αξιολογηθεί και να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα αξιοποιήσουν το κλίμα που διαμορφώνεται υπέρ των φιλελεύθερων ιδεών στην κοινωνία.

Όταν το 72% εκφράζεται θετικά για το Κέντρο και ταυτόχρονα η πλειονότητα θεωρεί ότι το φιλελεύθερο Κέντρο εκφράζεται από τη Νέα Δημοκρατία, λόγω και της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της, είναι προφανές ότι πρέπει να αναληφθούν σοβαρές πρωτοβουλίες ώστε να καταστεί σαφέστερο το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος.

Αυτό που έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται από τον Πρωθυπουργό, η διαρκής διεύρυνση όπως αυτή αποτυπώνεται σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά και διείσδυσης στη κοινωνία, πρέπει να γίνει και σε ιδεολογικό επίπεδο από το κόμμα. Γι αυτό χρειάζεται η δραστηριοποίηση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», το οποίο θα πρέπει να λειτουργήσει όχι μόνο τυπικά αλλά και ουσιαστικά ως δεξαμενή πολιτικής σκέψης.

Είναι μια μοναδική ευκαιρία τώρα, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, να αξιοποιηθεί η μεταστροφή της κοινωνίας υπέρ των φιλελεύθερων ιδεών ώστε η Νέα Δημοκρατία να εκφράσει πολιτικά αυτό το πλειοψηφικό ρεύμα.