Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την Οικονομία, την Ανάπτυξη και την Αγορά Εργασίας ερωτήθηκε για το «μαξιλάρι ασφαλείας» που θα αφήσει η κυβέρνηση και που επικαλείται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά πως το περίφημο «μαξιλάρι ασφαλείας» επί ΣΥΡΙΖΑ, «είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να είναι πολύ περήφανος ο κ Τσίπρας γιατί ήταν προϊόν μιας λυσσαλέας υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης και καταναγκαστικό μαξιλάρι το οποίο επέβαλαν οι δανειστές, να το έχει στην άκρη γιατί κανείς δεν τον εμπιστευόταν».
Ειδικόρερα, η ερώτηση που του τέθηκε είχε ως εξής:
«Τι μαξιλάρι ασφαλείας θα παραδώσετε στην υπηρεσιακή κυβέρνηση γιατί έχει γίνει μια μεγάλη κουβέντα η οποία νομίζω ότι είναι ακόμα ανοιχτή. Μεγάλη κουβέντα για το τι έγινε το 2019. Έχω ακούσει πολλές φορές τον κ. Τσακαλώτο να λέει ότι το σκορ είναι 37-0, 37 δισ. παραδώσαμε, μηδέν παραλάβαμε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τον κ. Τσίπρα να λέει ότι το μαξιλάρι που σας έδωσε, στην αρχή της πανδημίας απέτρεψε τη χρεοκοπία της χώρας. Αναγνωρίζετε εσείς ότι ένα μέρος όσων έχετε πετύχει στην οικονομία οφείλεται σε εκείνο το μαξιλάρι ασφαλείας που παραλάβατε;» ήταν η ερώτηση του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Κώστα Παπαχλιμίντζου.
H επική απάντηση Μητσοτάκη
«Μαξιλάρι χρησιμοποιώ όταν κοιμάμαι…», απάντησε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε:
«Αναφέρεστε φαντάζομαι στα ταμειακά αποθέματα της ελληνικής κυβέρνησης που σήμερα είναι στα 39 δισ. Απλά για να έχουμε μια εικόνα. Και για αυτό το “μαξιλάρι” δεν θα έπρεπε να είναι πολύ περήφανος ο κ Τσίπρας γιατί ήταν προϊόν μιας λυσσαλέας υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης και καταναγκαστικό μαξιλάρι το οποίο επέβαλαν οι δανειστές, να το έχει στην άκρη γιατί κανείς δεν τον εμπιστευόταν. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά. Σήμερα, έχουμε σημαντικά ταμειακά αποθέματα, τα οποία μας επιτρέπουν να βγαίνουμε στις αγορές όποτε το επιλέγουμε και ουσιαστικά κανείς να μην θεωρεί ότι το δημόσιο χρέος είναι πρόβλημα. Αλλά αυτά τα ταμειακά αποθέματα, σχεδόν 40 δισ. δεν είναι αποτέλεσμα μιας υπερφορολόγησης της ελληνικής κοινωνίας, από αλλού ήρθαν.