Κράτος – διακινητή μεταναστών χαρακτήρισε την Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας κατηγόρησε την Άγκυρα ότι κατασκευάζει ψευδείς ειδήσεις κατά της Ελλάδας.

 «Η Τουρκία κατασκευάζει και προωθεί ψευδείς ειδήσεις κατά της Ελλάδας», τόνισε ο κ. Πέτσας. Ο ίδιος διέψευσε τις σημερινές αναφορές για «τραυματίες από ελληνικά πυρά» που κυκλοφόρησαν στη γειτονική χώρα.

Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία έχει γίνει διακινητής» μεταναστών.

«Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας, όπως αυτές απορρέουν από την κοινή δήλωσή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία, αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Απαντώντας στις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως η μετακίνηση μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα «ενθαρρύνεται και κατευθύνεται από την Τουρκία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε σειρά στοιχείων που πιστοποιούν τη θέση αυτή.  Όπως είπε, η Τουρκία προβαίνει στις εξής ενέργειες:

  • δημοσιοποίηση στην τουρκική τηλεόραση χάρτη με διαδρομές προς τα ελληνικά σύνορα
  • δωρεάν οργανωμένη μεταφορά μεταναστών στα σύνορα
  • μαρτυρίες μεταναστών για τα μηνύματα που πήραν στα κινητά τους

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι οι μετανάστες «χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία» και έκανε λόγο για «ασύμμετρη απειλή» σε βάρος της χώρας.

Για τους νεοεισερχόμενους μετανάστες είπε ότι θα γίνεται σύλληψη και μεταφορά σε κέντρα κράτησης με άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα της προέλευσής τους.

Ο ίδιος επανέλαβε τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο ΚΥΣΕΑ, μεταξύ των οποίων, ήταν:

  • Αναβάθμιση στο μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των συνόρων μας
  • Προσωρινή αναστολή για ένα μήνα της υποβολής αιτήσεων ασύλου από όσους εισέρχονται στη χώρα παράνομα
  • Σύλληψη και μεταφορά σε κέντρα κράτησης και άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα της προέλευσής τους, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος
  • Υποβολή αιτήματος στη Frontex για ανάπτυξη της ομάδος Rabit με στόχο τη φύλαξη των συνόρων μας.

Πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης

Είπε επίσης ότι «Είπε επίσης ότι «επιβεβαιώνεται η ομοθυμία των Ελλήνων απέναντι σε μια απόφαση του ΚΥΣΕΑ για το κλείσιμο των συνόρων. Περιμένουμε να δούμε και με πράξεις στήριξη από όσους στα λόγια λένε ότι συμφωνούν». Επισήμανε ακόμη ότι «έχει καταγραφεί ένα πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης που δεν υπάρχει λόγος να διαρραγεί» καθώς και ότι ο «μόνος κίνδυνος που υπάρχει είναι να συνεχίσει η Τουρκία αυτή την προβοκατόρικη συμπεριφορά».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επίσης τόνισε ότι ο πρωθυπουργός χθες παρουσία της ηγεσίας της ΕΕ «κατήγγειλε ευθέως την Τουρκία, ότι – παραβιάζοντας τη Συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση – αντί να εμποδίζει τις παράνομες εισόδους προς την Ελλάδα ενθαρρύνει χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα. Τόνισε, μάλιστα, ότι -όπως αποδεικνύουν αδιάσειστα στοιχεία- η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών. Επισήμανε ότι «δεν πρόκειται πλέον για ένα προσφυγικό πρόβλημα», αλλά για «μία απόπειρα από πλευράς Τουρκίας να χρησιμοποιήσει απεγνωσμένους ανθρώπους για να προωθήσει τη γεωπολιτική της ατζέντα και να στρέψει την προσοχή αλλού από την φρικτή κατάσταση στη Συρία». Τόνισε ότι το πρόβλημα σήμερα δεν είναι προσφυγικό και μεταναστευτικό, αλλά μια ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Επανέλαβε ότι κινούμαστε απολύτως στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και ταυτόχρονα στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Μην επιχειρείτε να μπείτε παράνομα στην Ελλάδα, δεν θα τα καταφέρετε και αναλαμβάνετε ακέραια την ευθύνη των επιλογών σας». Διακήρυξε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται. Τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα, όπως αδιαπραγμάτευτη είναι και η θέλησή μας για μία αποτελεσματική, ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα». Ταυτόχρονα όπως είπε «οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης, έδωσαν σαφή στήριξη στις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τόνισαν ότι «τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα»».

«Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η Frontex ανταποκρινόμενη στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ετοιμάζεται να αναπτύξει μια ομάδα ταχείας παρέμβασης (RABIT), η οποία περιλαμβάνει ένα σκάφος ανοιχτής θαλάσσης, έξι σκάφη για παράκτιες περιπολίες, δύο ελικόπτερα, ένα αεροσκάφος, δύο οχήματα με θερμικές κάμερες, αλλά και 100 συνοριοφύλακες πέραν των ήδη υπαρχόντων 530, οι οποίοι θα αναπτυχθούν στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Ταυτόχρονα, θα δοθεί οικονομική υποστήριξη ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 350 εκατομμύρια ευρώ θα είναι διαθέσιμα άμεσα» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Αναφερόμενος στην ανακούφιση των νησιών μίλησε για ρυθμίσεις που στοχεύουν στην περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και τη διευκόλυνση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, καθώς και την αυστηροποίηση των διατάξεων για την κυκλοφορία των αιτούντων άσυλο μετά την έκδοση απορριπτικής απόφασης.

Μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα

Αναφορικά με τις μετακινήσεις στην ενδοχώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως «σκοπίμως το προηγούμενο διάστημα δεν θέλαμε να δίνουμε στοιχεία για την αποσυμφόρηση. Τώρα μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ μπορούμε να μεταφέρουμε σιγά- σιγά κόσμο στην ενδοχώρα χωρίς να προσελκύουμε περισσότερο κόσμο στα νησιά». Προσέθεσε ότι οι 6.000 που μεταφέρθηκαν ήδη συνέβαλαν στην αποσυμφόρηση καθώς και ότι «θα συνεχίσει η ανακούφιση των νησιών αφού θα εξασφαλίσουμε ότι θα διευκολυνθούν οι διαδικασίες για την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο»

«Προβλέπεται επίσης η αποχώρηση μη δικαιούχων στέγασης από Δομές Φιλοξενίας και η διακοπή των υλικών παροχών προς αυτούς. Προβλέπεται επίσης η ενίσχυση των διαδικασιών ελέγχου για τη διαπίστωση της ανηλικότητας, ώστε να αποφεύγεται η κατάχρηση των προστατευτικών διατάξεων από μη δικαιούχους.

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να απαντήσει για την προοπτική σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών είπε ότι «διατηρούμε την πρωτοβουλία όποτε κριθεί σκόπιμο να υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, αλλά δεν κρίνεται σκόπιμη η σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών». .

 

Άσυλο και ιθαγένεια

Επίσης, αίρεται μία κραυγαλέα στρέβλωση. Μέχρι σήμερα όποιος έμπαινε νόμιμα στη χώρα και έκανε αίτηση ασύλου μπορούσε να πάρει την Ελληνική ιθαγένεια σε 7 χρόνια. Αντίθετα, όποιος έμπαινε παράνομα μπορούσε να την πάρει σε 3 χρόνια. Πλέον, με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου, ο χρόνος αυτός εναρμονίζεται στα 7 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, από σήμερα – και κάθε μήνα – το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα δημοσιεύει Αναλυτικό Δελτίο με όλα τα στατιστικά στοιχεία, που αφορούν τις ροές αφίξεων, τις επιστροφές, τις μεταφορές στην ενδοχώρα από τα νησιά, τους διαμένοντες και τη δυναμικότητα των Κέντρων Υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών, καθώς και τις εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου» είπε.

Από τα στοιχεία του πρώτου αυτού δελτίου, επισημαίνονται τα εξής:

Αυξημένες ροές είχαμε το πρώτο δίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αναλυτικότερα, τον Ιανουάριο παρουσιάστηκε αύξηση κατά 35%, ενώ τον Φεβρουάριο κατά 20%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ροές το Φεβρουάριο του 2020 μειώθηκαν κατά 38% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020.

Οι δομές των ΚΥΤ στα νησιά παραμένουν υπερκορεσμένες. Οι διαμένοντες στα ΚΥΤ είναι ελαφρά λιγότεροι στο τέλος Φεβρουαρίου σε σχέση με το τέλος του έτους. Αντίστοιχα, οι συνολικοί πληθυσμοί στα νησιά (εντός και εκτός ΚΥΤ) ήταν 41.899 στα τέλη του 2019 έναντι 42.033 τέλη Φεβρουαρίου 2020.

Οι μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα σε συνδυασμό με τις επιστροφές προς την Τουρκία και τις αναχωρήσεις μέσω ΔΟΜ κατά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου είναι μεγαλύτερες από τις ροές του διμήνου, γεγονός που σημαίνει καθαρή μείωση του συνολικού πληθυσμού στα νησιά. Συγκεκριμένα, 6.174 άτομα έφυγαν, είτε μέσω Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, είτε λόγω χορήγησης ασύλου από τα νησιά προς την ενδοχώρα.

Οι επιστροφές έχουν υπερτριπλασιαστεί το πρώτο δίμηνο του 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, εντούτοις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Τέλος, ο συνολικός μέσος χρόνος από αρχική καταγραφή μέχρι έκδοση απόφασης επί αίτησης χορήγησης ασύλου περιορίζεται πλέον στις 27 ημέρες για το 2020, έναντι 183 ημερών το 2019.