Η γαστρονομία αποτελεί ένα ιδιαίτερα πρόσφορο τουριστικό προϊόν για τη χώρα μας, με τη μεγάλη ποικιλία πρώτων υλών που διαθέτει και τον ανεξάντλητο πλούτο των παραδοσιακών συνταγών.

 

Γράφει ο Φώτης Καρύδας

 

Η Ελλάδα βραβεύτηκε φέτος από το διεθνούς φήμης TravelAtlas ως η χώρα με τη δεύτερη καλύτερη κουζίνα στον κόσμο – μετά την Ιταλία. Πιάτα όπως τα γεμιστά, το στιφάδο, το παστίτσιο και τα καλαμαράκια μεταξύ άλλων, αλλά και προϊόντα όπως η φάβα, τα πορτοκάλια, το μέλι και η γραβιέρα συγκαταλέγονται στα εκατό ποιοτικότερα-νοστιμότερα παγκοσμίως.

Είναι μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μας να επενδύσει στον γαστρονομικό τουρισμό. Προσδιορίζοντας τον όρο γαστρονομικός τουρισμός εννοούμε τις διακοπές στις οποίες κυριαρχεί η κουλτούρα της τοπικής κουζίνας. Η γαστρονομία αποτελεί ένα ιδιαίτερα πρόσφορο τουριστικό προϊόν για την Ελλάδα, με τη μεγάλη ποικιλία πρώτων υλών που διαθέτει και τον ανεξάντλητο πλούτο των παραδοσιακών συνταγών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, το 44% των ταξιδιωτών ανά τον κόσμο θεωρούν το φαγητό ως ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια επιλογής του προορισμού που θα επισκεφθούν. Με καλά συντονισμένες ενέργειες από όλους τους φορείς, η Ελλάδα μπορεί να αναδειχτεί σε μητρόπολη της μεσογειακής διατροφής.

Οσο πιο έγκαιρα γίνει κατανοητό από τους επιχειρηματίες του τουρισμού και την πολιτεία ότι ένας από τους καλύτερους πρεσβευτές για τον ελληνικό τουρισμό και πολιτισμό στη χώρα μας είναι η γαστρονομία τόσο πιο γρήγορη θα είναι η ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, γεγονός που θα αποφέρει τεράστια οφέλη στην εθνική οικονομία.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναδείξουμε επικοινωνιακά σε παγκόσμιο επίπεδο τις αρετές της ελληνικής κουζίνας. Να προβάλουμε τη θρεπτική αξία και τη νοστιμιά των προϊόντων αλλά και την αυθεντικότητα και την ιδιαιτερότητα των γεύσεων.

Επιπλέον, η πολιτεία θα μπορούσε να ανοίξει έναν γόνιμο διάλογο με τους επιχειρηματίες εστίασης με σκοπό την εξεύρεση βέλτιστων πρακτικών για την ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας. Μια από αυτές θα μπορούσε να είναι η διοργάνωση ενός μεγάλου φεστιβάλ γαστρονομίας στη χώρα μας που θα προσείλκυε food experts αλλά και λάτρεις της γαστρονομίας από όλον τον κόσμο.

Η πολιτεία θα μπορούσε να επενδύσει ακόμα περισσότερο στην εκπαίδευση τόσο των επιχειρηματιών όσο και του προσωπικού που εργάζεται σε επιχειρήσεις εστίασης, μεταλαμπαδεύοντάς τους το όραμα μιας Ελλάδας πρωτοπόρου στη γαστρονομία, τη φιλοξενία, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Ανάμεσα στο λευκό του ελληνικού φωτός και το μπλε της θάλασσας και του ουρανού κρύβονται χιλιάδες γεύσεις που θα άξιζε να ανακαλύψει ένας επισκέπτης της πατρίδας μας. Στο χέρι μας είναι να τον βοηθήσουμε να τις γευτεί και να τον κερδίσουμε για πάντα!