Γράφει ο Χάρης Παυλίδης

 

Η επιστροφή του πρωθυπουργού από την Αμερική, μετά μάλιστα την ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο, σηματοδοτεί και την επιστροφή της Ελλάδας σε ρόλο στρατηγικού εταίρου στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και στα Βαλκάνια. Αν σκεφτούμε τη σημειωτική που είχε στο παρελθόν μια επίσκεψη ενός Προέδρου των ΗΠΑ στην Τουρκία ή, αντίστοιχα, η επίσκεψη ενός Τούρκου Προέδρου στον Λευκό Οίκο, εφόσον δεν τηρείτο η αρχή της αναλογικότητας, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας.

 

Σε αντίθεση με αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί «δεδομένο» σε μια εταιρική σχέση, η ουσία αυτής της επίσκεψης είναι ότι αλλάζουν τα δεδομένα σε μια εν εξελίξει διαδικασία επανασχεδιασμού της στρατηγικής των ΗΠΑ στην περιοχή. Και το σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα σ’ αυτόν τον νέο σχεδιασμό έχει δεσπόζουσα θέση και σημαίνοντα ρόλο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην προκειμένη περίπτωση η θετική αποτίμηση της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αποτελεί αποτέλεσμα συμπτώσεων. Αντιθέτως, οφείλεται σε έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό που φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού.

 

Σ’ έναν σχεδιασμό βασιζόμενο στο προσωπικό όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ελλάδα, που γυρίζει σελίδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής, χωρίς να γυρίζει το πρόσωπο στην πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται στο διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές γίγνεσθαι με τους κινδύνους που το περιβάλλουν. Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει λόγο και παρουσία στα κέντρα λήψης των αποφάσεων σε Ευρώπη και Αμερική, η χωρίς δεύτερες σκέψεις ταύτιση των εθνικών συμφερόντων με τα συμμαχικά συμφέροντα, καθιστούν τη χώρα δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας.

 

Οι αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας επιβεβαιώνουν και, σε μεγάλο βαθμό, αποκαλύπτουν τη θέση ισχύος της Ελλάδας. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αφού η αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας δεν έγινε ως αντίβαρο στην Τουρκία, αλλά ως αναγνώριση της συνεπούς και αξιόπιστης στάσης που τήρησε η ελληνική κυβέρνηση συντασσόμενη χωρίς αμφιταλαντεύσεις με τη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και σ’ αυτήν την πλευρά της ιστορίας, στην οποία επέλεξε να βρεθεί από την πρώτη στιγμή χάρις στην αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού, η Ελλάδα έχει διαχρονικά το συγκριτικό πλεονέκτημα των ηθικών αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας.