Η χώρα μας αξίζει την ψήφο σημαντικών πολυεθνικών εταιρειών που την έχουν εμπιστευτεί το τελευταίο διάστημα

 

Γράφει ο Φώτης Καρύδας

 

Τις τελευταίες δεκαετίες οι Aμεσες Ξένες Επενδύσεις (FDI) θεωρούνται μια σημαντική συνιστώσα της ανάπτυξης και πολλές χώρες, προκειμένου να διευκολύνουν την προσέλκυσή τους, έχουν λάβει μέτρα όπως η άρση των περιορισμών και η θέσπιση κινήτρων.

Οι Aμεσες Ξένες Επενδύσεις στη χώρα μας το 2021 κινήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 1990, σύμφωνα με στοιχεία της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCΤΑD). Ειδικότερα το 2021 έφτασαν τα 5,732 δισ. δολάρια. Επίδοση που κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ, το οποίο είχε καταγραφεί το 2006.

Ενθαρρυντική είναι επίσης η ποιοτική σύνθεση των επενδύσεων, σύμφωνα με έρευνα της EY, καθώς αυξάνονται οι επενδύσεις σε κέντρα έρευνας και ανάπτυξης και στη βιομηχανία, κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας. Επιπλέον, η εκτόξευση του δυναμικού κλάδου υπηρεσιών λογισμικού και πληροφορικής αποτελεί εξαιρετικά θετική εξέλιξη.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, σύμφωνα με τους επενδυτές, αποτελούν η ποιότητα ζωής, οι υποδομές μεταφορών, logistics και τηλεπικοινωνιών, καθώς και οι δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού.

Μέσα σε τρία χρόνια η κυβέρνηση δούλεψε μεθοδικά και αποτελεσματικά για να επιτευχθεί αυτό το σημαντικό ρεκόρ. Ειδικότερα απλοποίησε την αδειοδότηση των επιχειρηματικών σχεδίων. Μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές και τις ασφαλιστικές εισφορές. Προώθησε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Πολλαπλασίασε τα κίνητρα για επενδύσεις στην πράσινη και κυκλική οικονομία. Ολα αυτά, ενώ η χώρα διαθέτει ήδη ένα νέο λειτουργικό εργασιακό πλαίσιο.

Η Ελλάδα μας συνεπώς αξίζει την ψήφο εμπιστοσύνης σημαντικών πολυεθνικών εταιρειών, όπως η Microsoft, η Pfizer, η Cisco, η Fraport και η Volkswagen, που την εμπιστεύτηκαν το τελευταίο διάστημα. Αλλά και τη θετική αντιμετώπιση δεκάδων άλλων επιχειρήσεων που διοχετεύουν τα κεφάλαιά τους σε πολλούς τομείς, όπως π.χ. ο τουρισμός, οι υποδομές και η τεχνολογία.

Η χώρα μας κοιτάζει πλέον μόνο μπροστά. Σε ένα μέλλον διαρκούς ανάπτυξης, κοινωνικής δικαιοσύνης, ανταγωνιστικότητας, καινοτομίας, με πολλές και καλές δουλειές, εξωστρέφεια και ίσες ευκαιρίες για όλους.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”