Υπό το βάρος της τελευταίας μαφιόζικης εκτέλεσης στον Νέο Κόσμο, μιας ακόμα αιματηρής απόδειξης της ύπαρξης και τη δράσης του ελληνικού οργανωμένου εγκλήματος αλλά και υπό τις ειλημμένες αποφάσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να αλλάξει άρδην την κατάσταση στην Ελληνική Αστυνομία, διεξήχησαν χθες οι κρίσεις των αξιωματικών για την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

του Κώστα Δημητράκου

Νέος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ, είναι ο υποστράτηγος, Δημήτριος Μάλλιος, ο οποίος προήχθη στον βαθμό του αντιστρατήγου ενώ αποστρατεύτηκε ο Λάζαρος Μαυρόπουλος. Ο Δ. Μάλλιος –μέχρι χθες είχε την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων– θεωρείται ένας από τους ικανότερους αξιωματικούς με επιτελικές δεξιότητες και γνώστης του ελληνικού και διεθνούς περιβάλλοντος. Ιδίως το τελευταίο κρίνεται απόλυτα απαραίτητο προτέρημα για όλους τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες το διεθνικό οργανωμένο έγκλημα απαιτεί υψηλού επιπέδου γνώσεις και αντιληπτικότητα. Θεωρείται, λοιπόν, δεδομένο ότι η κυβέρνηση επέσπευσε τις κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών μετά τη δολοφονία του 44χρονου Β. Ζαμπούνη. Σε πολιτικό επίπεδο, είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένο ότι οι επιδόσεις της μέχρι πριν από λίγες ημέρες πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. στο πεδίο της δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος ήταν πολύ χαμηλές έως και ανύπαρκτες. Τα τέσσερα μεγάλα ανοικτά μέτωπα, ανήλικη-εφηβική παραβατικότητα, συμμορίες της νύχτας, οπαδική βία και τρομοκρατία, είναι οι κατεξοχήν βασικοί τροφοδότες όλων των δεικτών εγκληματικότητας, στους οποίους η ΕΛ.ΑΣ. δεν είχε καλές επιδόσεις. Αυτό συνιστά και το μεγάλο στοίχημα του Μιχ. Χρυσοχοΐδη.

Ο «εμφύλιος» της μαφίας

Στο μεταξύ, δεν είναι πολλά τα σενάρια που εξετάζουν έμπειροι αξιωματικοί σχετικά με τη δολοφονία στον Νέο Κόσμο, που σε κάθε περίπτωση έχει άμεση σχέση με τον πόλεμο στις τάξεις της επονομαζόμενης «Greek Mafia». Σε καμία περίπτωση, όμως, λένε, δεν έχει σχέση με όλες τις δολοφονίες που έχουν συμβεί τα τελευταία τρία-τέσσερα και οι οποίες είναι περισσότερες από είκοσι. Το επικρατέστερο από αυτά αποδίδει τα όσα έγιναν στις φημολογούμενες εμπλοκές του Ζαμπούνη σε αρκετές δολοφονίες στο παρελθόν, εντός των κυκλωμάτων της πώλησης προστασίας σε νυχτερινά μαγαζιά και όχι μόνο αλλά και εντός των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας καυσίμων στα οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δραστηριοποιείτο τουλάχιστον τα τελευταία 15-20 χρόνια ενώ βρισκόταν ως κρυφός ιδιοκτήτης σε τουλάχιστον άλλα τέσσερα πρατήρια καυσίμων στο Λεκανοπέδιο. Το 2010, μάλιστα, στελέχη του τότε ΣΔΟΕ είχαν εντοπίσει να γίνεται νοθεία στα καύσιμα που πωλούσε στο βενζινάδικο του Νέου Κόσμου, έξω από το οποίο δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής.

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ιδιαίτερο ρόλο στην παραγγελία της δολοφονίας του είχε ένας πρώην κρατούμενος που αποφυλακίστηκε πριν από λίγο καιρό και ο οποίος είχε καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη ως αρχηγός ομάδας εκβιαστών. Ο άνθρωπος, αναφέρουν οι πληροφορίες, ήταν πολύ κοντά στον Βασίλη Ρουμπέση για τη δολοφονία του οποίου είχε κατηγορηθεί –χωρίς να αποδειχτεί κάτι– ο Ζαμπούνης. Ο Ρουμπέσης είχε κατηγορηθεί και καταδικαστεί για τη δολοφονία του 27χρονου φιλάθλου του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλου, ενώ κινούσε πολλά και επικίνδυνα νήματα στους χώρους της οπαδικής βίας.

Ακόμα ένα σενάριο που εξετάζεται φέρει τη δολοφονία Ζαμπούνη να έχει σχέση με κυκλώματα λαθρεμπορίου τσιγάρων τα οποία ελέγχουν κακοποιοί από ρωσόφωνες συμμορίες, οι οποίοι ελέγχουν αρκετές από τις διαβαλκανικές οδούς μεταφοράς των λαθραίων καπνικών προϊόντων με τζίρους εξαιρετικά υψηλούς.