Αλλαγή γραμμής από την Γερμανία, με τον Όλαφ Σολτς να ανακοινώνει την αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο όπου η Ευρώπη εμπλέκεται πιο δυναμικά στο αιματοκύλισμα που προκάλεσε η Ρωσία.

Η ανακοίνωση έγινε από την υπουργό Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ στην προχθεσινή συνάντηση εκπροσώπων 30 χωρών – όχι μόνον του ΝΑΤΟ – υστέρα από πρόσκληση του αμερικανού υπουργού Αμυνας Λόιντ Οστιν στο Ράμσταϊν, τη μεγαλύτερη αμερικανική βάση σε ευρωπαϊκό έδαφος, κομβικής σημασίας για τις αμερικανικές επιχειρήσεις σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Η γερμανίδα υπουργός Αμυνας δεν μπορούσε να πάει με άδεια χέρια στη συνάντηση του Ράμσταϊν, αντικείμενο της οποίας ήταν η υποστήριξη της Ουκρανίας με όπλα στον πόλεμο κατά των Ρώσων εισβολέων.

«Κάνω τα πάντα για να αποτρέψω μία κλιμάκωση, η οποία οδηγεί στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν επιτρέπεται να υπάρξει πυρηνικός πόλεμος» είπε ο Σολτς σε συνέντευξή του στην τελευταία έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ». Αλλά ο καγκελάριος υπέκυψε στις πιέσεις. Και ο γερμανικός όμιλος οπλικών συστημάτων Rheinmetall δηλώνει τώρα πρόθυμος να πουλήσει στην Ουκρανία 88 άρματα μάχης Leopard I που έχουν αποσύρει οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις. Επίσης θα διαθέσει 100 τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Marder, αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες επισκευές. «Είναι λανθασμένη η εικόνα ότι άλλες χώρες δίνουν περισσότερα βαρέα όπλα στην Ουκρανία» είπε ο πρόεδρος του SPD Κέβιν Κίνερτ, «άρματα μάχης όπως τα Leopard 1 δεν έδωσε καμία χώρα στην Ουκρανία».

Η Γερμανία ακολουθεί έτσι άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ (που έχουν στείλει τεθωρακισμένα οχήματα, οβίδες, ελικόπτερα, suicide drones, αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους), η Γαλλία (κανόνια Caesar), η Βρετανία (αντιαεροπορικοί πύραυλοι Starstreak), ο Καναδάς (ολμοβόλα Μ777), η Ολλανδία (συστήματα πυροβολικού ΡζΗ-2000) ή η Πολωνία (άρματα Τ-72).

Μπορούν όμως να χρησιμοποιήσουν αμέσως σοβιετικής κατασκευής άρματα και οπλικά συστήματα άλλων ανατολικοευρωπαϊκών χωρών. Η Γερμανία θα καλύψει τις δικές τους ανάγκες, ο Σολτς εξήγγειλε επ’ αυτού ένα πρόγραμμα δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Βάσει του διεθνούς δικαίου, με τη προμήθεια των όπλων στην Ουκρανία δεν μπαίνουμε στον πόλεμο» υποστήριξε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα» πρόσθεσε, απαντώντας έμμεσα και στις προειδοποιήσεις του Κρεμλίνου και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για τις συνέπειες παράδοσης βαρέων όπλων στην Ουκρανία. Ο κοινοβουλευτικός ηγέτης της Αριστεράς Ντίτμαρ Μπαρτς ελπίζει σε «κατάπαυση του πυρός πριν φτάσει το πρώτο νατοϊκό άρμα μάχης στην Ουκρανία».

Αλλάζει η ισορροπία δυνάμεων στο πεδίο των μαχών μετά τη στροφή αυτή της Δύσης; Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο ρωσικός στρατός έχει υποστεί σημαντικές απώλειες και δεν διαθέτει πλέον μια συντριπτική αριθμητική υπεροχή. Η πτώση της Μαριούπολης θα του δώσει βέβαια μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων, αλλά και πάλι οι ισορροπίες έχουν αλλάξει. Κι αν οι παραδόσεις βαρέων όπλων συνεχιστούν, η εικόνα μπορεί να αλλάξει ακόμη περισσότερο.

Με πληροφορίες από Τα Νέα