ΕΕ κατά Αstrazeneca για τα εμβόλια: 75% κάτω οι παραδόσεις

by news

Δραματικές φαίνεται πως είναι  οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες με το κρίσιμο ραντεβού μεταξύ ΕΕ και AstraΖeneca να έχει ήδη ξεκινήσει. Η αντιπαράθεση των δύο πλευρών αναφορικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων στις χώρες της ΕΕ φαίνεται να έχει φτάσει στα άκρα.

Η AstraZeneca τελικά κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά με μόλις ένα εκπρόσωπο και όχι από υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες που προέκυψαν από τεχνική ενημέρωση που έγινε νωρίτερα, και μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ προκύπτει πως η μείωση στις παραδόσεις είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι είχε φανεί τελικά και υπολογίζεται σε 75% και όχι 60%.

Τα ποσοστά των ελλείψεων «τινάζει στον αέρα» τον προγραμματισμό της ΕΕ για τους εμβολιασμούς αφού η ένωση είχε βασιστεί στο εμβόλιο της εν λόγω εταιρείας το οποίο  είναι φθηνότερο και ευκολότερο στην αποθήκευση του σε σχέση με τα υπόλοιπα εμβόλια που έχουν ριχθεί στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ σημειώνει πως η Ευρώπη βρίσκεται «στο σκοτάδι» αναφορικά με το τι πρόκειται να γίνει τους επόμενους μήνες.

Κύριο σημείο πίεσης της ευρωπαϊκές επιτροπής προς την εταιρεία είναι, τα δύο βρετανικά εργοστάσια, τα οποία παράγουν προς το παρόν εμβόλια μόνο να για το Ηνωμένο Βασίλειο, να αρχίσουν να τροφοδοτούν με εμβόλια και τα κράτη μέλη της ΕΕ, ισχυριζόμενη ότι η σύμβαση όπως είχε υπογραφεί τον περασμένο Αύγουστο, προβλέπει κάτι τέτοιο.

Η  Ευρώπη προσπαθεί να αποσπάσει την συναίνεση της Astrazeneca προκειμένου η σύμβαση να δημοσιοποιηθεί καθώς τονίζει ότι ήδη με τις χθεσινές συνεντεύξεις του επικεφαλής της εταιρείες και όχι μόνο, παραβιάζονται οι όροι εμπιστευτικότητας της σύβασης.

 

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα