Η βία κατά των γυναικών είναι κορυφαίο ζήτημα και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και αντιμετώπιση. Δεν αρκούν μόνο δηλώσεις, δεν επιλύεται το πρόβλημα με επετειακές εκδηλώσεις.
Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Το μέγεθος του προβλήματος παραμένει ανησυχητικό: μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία. Βία κατά των γυναικών υπάρχει σε κάθε χώρα, πολιτισμό και κοινότητα. Η πανδημία της νόσου COVID-19 έδειξε για ακόμη μία φορά ότι ορισμένες γυναίκες δεν είναι ασφαλείς ούτε καν στο σπίτι τους.
Η αλλαγή είναι δυνατή, αλλά απαιτεί δράση, δέσμευση και αποφασιστικότητα. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους εταίρους της για τη διερεύνηση και την τιμωρία πράξεων βίας, τη διασφάλιση της στήριξης των θυμάτων και, ταυτόχρονα, την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων και την ενίσχυση του νομικού πλαισίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της πρωτοβουλίας «Spotlight», καταπολεμά ήδη τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών σε 26 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Κατά τη διάρκεια του 2018 και του 2019, η ΕΕ διέθεσε περισσότερα από 62 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας, στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας και υγείας.
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ καλούνται να επικυρώσουν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης —την πρώτη νομικά δεσμευτική πράξη σε διεθνές επίπεδο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: να δοθεί τέλος σε όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.
Απαιτούνται θεσμικές παρεμβάσεις και δράσεις σε τοπικό επίπεδο. Οι κοινωνίες δεν αλλάζουν αυτόματα, αλλά εξελίσσονται και αποκτούν «μια άλλη αντίληψη» των πραγμάτων, μέσα από την εκπαίδευση και την ενημέρωση.
Στόχος του νέου σχεδίου δράσης της ΕΕ για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών στην εξωτερική δράση της ΕΕ (2021-2025) (GAP III) είναι, αφενός, να επιταχυνθεί η πρόοδος όσον αφορά την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών και, αφετέρου, να διασφαλιστούν τα κεκτημένα, στον τομέα της ισότητας των φύλων, της 25ετούς περιόδου που έχει μεσολαβήσει από την έγκριση της Διακήρυξης του Πεκίνου και της πλατφόρμας δράσης της μέχρι σήμερα.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος -Αντιπρόεδρος Τζουζέπ Μπορέλ επεσήμανε: «Όταν διασφαλίζουμε τα ίδια δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους, οι κοινωνίες μας ισχυροποιούνται. Εμπλουτίζονται και γίνονται πιο ασφαλείς. Είναι μια πραγματικότητα πέρα από αρχές ή ηθικά καθήκοντα. Η συμμετοχή και ο ηγετικός ρόλος των γυναικών και των κοριτσιών είναι θεμελιώδους σημασίας για τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη, την ασφάλεια, την ευημερία και για έναν πιο πράσινο πλανήτη. Με αυτό το νέο σχέδιο δράσης, επιδιώκουμε μεγαλύτερη και ταχύτερη πρόοδο στην προώθηση της ισότητας των φύλων.»
Η συμβολή στην ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών, των κοριτσιών και των νέων, ώστε να κάνουν πλήρη χρήση των δικαιωμάτων τους και να εντείνουν τη συμμετοχή τους στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή, πρέπει να είναι στόχος όλων των κυβερνήσεων.
Η Ελλάδα έχει πετύχει αρκετά στο τομέα αυτό. Ο αγώνας είναι διαρκής και δεν δικαιολογείται εφησυχασμός.