Η ΕΕ ανοίγει τα χαρτιά της για Κίνα και Τουρκία

by MANIFESTO

Σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 του Σεπτέμβρη με θέμα τις σχέσεις της με την Τουρκία και την Κίνα αναμένεται να οδηγηθεί η ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες.

Η εξέλιξη αυτό έρχεται στη σκιά της έντασης στα ελληνοτουρκικά, της παρέμβασης για την εκτόνωση της κρίσης από την Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και των διαρκών παραβιάσεων της κυπριακής ΑΟΖ, από την Αγκυρα, με το Παρίσι να έχει ήδη δηλώσει ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα, θυμίζω, έχει ζητήσει την κατάρτιση καταλόγου πιθανών οικονομικών κυρώσεων προς την Τουρκία, που αναμενόταν ούτως ή άλλως να παρουσιαστούν στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ στις 27-28 Αυγούστου.

Εν τω μεταξύ μετά το παρ’ ολίγον «θερμό επεισόδιο» Ελλάδας – Τουρκίας κινητοποιούνται η ΕΕ και το Βερολίνο που δείχνουν να προχωράνε σε πρωτοβουλίες. Το Μαξίμου δεν επιβεβαιώνει ακόμα την πληροφορία, ωστόσο μετά το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στην πιθανότητα πραγματοποίησης μιας συνόδου κορυφής με θέμα την Τουρκία τονίζοντας ότι είναι πλέον πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης.

από τον Μικροπολιτικό των Νέων

Σχετικα Αρθρα