Το θράσος και η υποκρισία έχουν και όρια σ’ αυτή τη ζωή. Διότι το να κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα της κατάρτισης και των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) ξεπερνά κάθε όριο.

Του Άδωνι Γεωργιάδη*

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή και ας ξετυλίξουμε το νήμα για το τι πραγματικά συνέβη:

Ερώτημα 1ο: Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε αρχικά να ενισχύσει τους επιστήμονες μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης του ΕΣΠΑ;

Απάντηση: Ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός: η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμεύσει συγκεκριμένα κονδύλια από το ΕΣΠΑ για προγράμματα κατάρτισης. Εμείς θέλαμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα κονδύλια ώστε να μην ξοδέψουμε το ίδιο ποσό από διαφορετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, καθώς θα μπορούσε να διατεθεί για άλλο σκοπό, για παράδειγμα την απ’ ευθείας ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ερώτημα 2ο: Από πού θα προέλθουν τώρα τα 600 ευρώ;

Απάντηση: Κάνουμε το παν για να εξευρεθούν ευρωπαϊκοί πόροι.

Ερώτημα 3ο: Για ποιο λόγο ο πρωθυπουργός αποφάσισε να χορηγηθούν ία 600 ευρώ στους επιστήμονες χωρίς το πρόγραμμα κατάρτισης:

Απάντηση: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, και καλά κάνει. Έκρινε ότι δεν οτι έπρεπε να υπάρχει καμιά σκιά στην κοινή γνώμη γι’ αυτή τη λάσπη που έριχνε υ ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήθελε, δηλαδή, μεσούσης της κρίσης του κορωνοϊού, να δώσει τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να σπεκουλάρει στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς λόγω της ταχύτητας με την οποία έγινε το πρόγραμμα -σε τρεις ημέρες, ενώ θα χρειαζόταν τρεις μήνες- υπήρχαν πολλές αστοχίες και πολύ χαμηλότερη ποιότητα στο εκπαιδευτικό υλικό απ’ ό,τι κι εμείς ως κυβέρνηση θα θέλαμε. Γι’ αυτό, αποφάσισε να καταργηθεί το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης και να γίνει αξιολόγηση και πιστοποίηση όλων των εμπλεκόμενων στα προγράμματα ΚΕΚ, καθώς και έλεγχος όλων των προγραμμάτων των τελευταίων 4,5 ετών.

Ερώτημα 4ο: Γιατί οι επιστήμονες να λάβουν 600 ευρώ και όχι 800 όπως οι υπόλοιποι; Δεν αδικούνται;

Απάντηση: Τα 600 ευρώ που παίρνουν οι επιστήμονες αντιστοιχούν σε διάστημα 30 ημερών, ενώ τα 800 ευρώ σε διάστημα 45 ημερών, ήτοι 533 ευρώ τον μήνα. Επίσης, τα 600 ευρώ των επιστημόνων είναι για τον Απρίλιο. Εχουμε ήδη ανακοινώσει ότι θα πάρουν επιπλέον 800 ευρώ για το διάστημα 1 Μαΐου -15 Ιουνίου. Συνεπώς, οι επιστήμονες είναι, στην πραγματικότητα, ευνοημένοι, όχι αδικημένοι.

Ερώτημα 5ο: Η κατάρτιση και η τηλεκατάρτιση είναι καινούργιο -επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας- εργαλείο του ΕΣΠΑ;

Απάντηση: Εχει δημιουργηθεί αυτή η εντύπωση λόγιο δημοσιευμάτων του φιλικού προς τον ΣΥΡΙΖΑ Τύπου, ενώ η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επί 4,5 χρόνια μοίρασε στα ίδια ΚΕΚ με τον ίδιο τρόπο εκατοντάδες εκατομμύρια – υπολογίζονται στα 700 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, αγγίζει τα όρια του κωμικού να ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι τα ίδια ΚΕΚ με τους ίδιους ιδιοκτήτες είναι «καλά» επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και «κακά» επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.

Να θυμίσω με την ευκαιρία ότι η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας επί ΣΥΡΙΖΑ, Δήμητρα Χαλικά, παραιτήθηκε με καταγγελίες για προκλητική εύνοια της τότε αναπληρώτριας υπουργού του κ. Τσίπρα σε συγκεκριμένα ΚΕΚ με «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από τον τότε πρωθυπουργό.

Θυμίζω επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός για ό,τι κι αν γινόταν, είχαν μια δικαιολογία. Ποτέ δεν έκαναν λάθος για τίποτε.

Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε μια απόφαση που δεν παίρνει εύκολα ένας πρωθυπουργός. Εμείς το δηλώνουμε από τώρα: Δεν’ είμαστε αλάνθαστοι. Ούτε θεωρούμε σημάδι αδυναμίας μία κυβέρνηση να ακούει την κοινωνία.


* Ο Αδωνις Γεωργιάδης είναι υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημ. Φιλελεύθερος