Η Φινλανδία προχώρησε σε μια ιστορική ανακοίνωση σήμερα, Πέμπτη 12 Μαΐου, καθώς η πρωθυπουργός της χώρας, Σάνα Μαρίν, μαζί με τον πρόεδρο Σαούλι Νιίστο, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, «χωρίς καθυστέρηση».

Η Σουηδία αναμένεται να ακολουθήσει τη Φινλανδία με τη δική της αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η οποία θα μπορούσε να υποβληθεί την επόμενη εβδομάδα, αφού η χώρα θα λάβει υπόψη τη θέση της Φινλανδίας όσον αφορά το ΝΑΤΟ.

Οργισμένες αντιδράσεις από τη Μόσχα για την ένταξη Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ -Θα κόψει το φυσικό αέριο

Αμέσως, η Μόσχα αντέδρασε οργισμένα, χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις της Φινλανδίας ως «απειλητικές» και προαναγγέλλοντας απάντηση σε μια ενδεχόμενη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, με στρατιωτικο-τεχνικά, αλλά και με άλλα μέσα.

Οι απειλές της Ρωσίας προέκυψαν χωρίς καθυστέρηση, ενώ έγινε λόγος μέχρι και για πυρηνικά όπλα. Αντίστοιχα, άμεση ήταν η κατακραυγή και από τον προπαγανδιστικό ρωσικό Τύπο.

Εξάλλου, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και στενός σύμμαχος του Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε τη Δύση για τον κίνδυνο «ανοικτής σύγκρουσης» της Μόσχας με το ΝΑΤΟ, που θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε πυρηνικό πόλεμο.

Επίσης, λίγη ώρα αργότερα, βγήκε στη δημοσιότητα μια πληροφορία περί επικείμενης διακοπής από τη Ρωσία της παροχής φυσικού αερίου προς τη Φινλανδία. Μάλιστα, όπως μετέδωσε φινλανδική εφημερίδα, η διακοπή αυτή αναμένεται να ενεργοποιηθεί σύντομα, ακόμα και αύριο, την Παρασκευή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πολιτικοί της Φινλανδίας έχουν λάβει σχετικές προειδοποιήσεις.

Ήδη, επικρατεί αναταραχή στο πεδίο της ενέργειας, καθώς η Ρωσία ανακοίνωσε κυρώσεις και η Ουκρανία έκοψε την παροχή αερίου προς την Ευρώπη από έναν βασικό αγωγό.

Στηρίζει η Δύση την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Οι πρώτες αντιδράσεις από τον δυτικό κόσμο, πάντως, είναι θετικές, καθώς αρκετοί είναι οι αξιωματούχοι που έχουν εκφράσει τη στήριξή τους προς τη Φινλανδία εάν αιτηθεί να γίνει μέλος της Συμμαχίας.

Ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δεσμεύτηκε πως οι διαδικασίες ένταξης της Φινλανδίας θα είναι γρήγορες και ομαλές. Στήριξη για την ένταξη της Φινλανδίας εξέφρασαν επίσης ο Όλαφ Σολτς και ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η Δανία, επίσης, ανακοίνωσε ότι θα πιέσει για μια γρήγορη ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας στο NATO, όπως είπε η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν. Επιπλέον, για ιστορικό βήμα που θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια μίλησε ο Σαρλ Μισέλ.

Ακόμα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε πως η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν ιστορική, μιλώντας στο MSNBC σε τηλεοπτική συνέντευξη την Πέμπτη, και πρόσθεσε ότι δεν θα ήταν δύσκολο να ενσωματωθεί η χώρα στη στρατιωτική συμμαχία.

Ακόμα, ένας εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «πλήρως αφοσιωμένο στην πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ» και ότι η μόνη απειλητική συμπεριφορά στην Ευρώπη ήταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΗΠΑ: Γερουσιαστές δεσμεύονται να στηρίξουν την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Στο ίδιο πνεύμα με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, μέλη της αμερικανικής Γερουσίας τάχθηκαν υπέρ της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και προέβησαν σε παρόμοιες δεσμεύσεις με εκείνες του Στόλτενμπεργκ. Έτσι, κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία των ΗΠΑ δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στις ΗΠΑ, η Γερουσία εγκρίνει τις συνθήκες και χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων των μελών της ώστε η Ουάσινγκτον να δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη κάποιας χώρας – εν προκειμένω της Φινλανδίας– στο ΝΑΤΟ. Το Ελσίνκι έχει εκφράσει τη βούλησή του να ενταχθεί στη Συμμαχία και αναμένεται ότι θα επισημοποιήσει το αίτημα του την Κυριακή.

Για γρήγορες διαδικασίες ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεσμεύονται οι ΗΠΑ
«Εάν η Σουηδία και η Φινλανδία αποφασίσουν να θέσουν υποψηφιότητα για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, η Επιτροπή αυτή εργάζεται ήδη ώστε να διεξαχθεί γρήγορα η ψηφοφορία», είπε ο Δημοκρατικός επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Μπομπ Μενέντεζ.

Ο Ρεπουμπλικάνος Τζιμ Ρις, το «νούμερο 2» της Επιτροπής αυτής, υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει τη Φινλανδία, η υποψηφιότητα της οποίας είναι «ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός, για τη διατλαντική ασφάλεια», εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, όπως έγραψε στο Twitter.

Χαιρετίζουν Σολτς, Μακρόν την απόφαση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Νωρίτερα, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαιρέτισε την απόφαση της Φινλανδίας να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Όπως έγραψε εκπρόσωπος της καγκελαρίας στο Twitter, ο κ. Σολτς είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο και τον διαβεβαίωσε για την πλήρη στήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το Ελιζέ, είπε ότι στηρίζει πλήρως την επιλογή της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: iefimerida.gr