Ο διοικητής των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων δήλωσε σήμερα ότι τα στρατεύματά του συνεχίζουν να απωθούν σφοδρές ρωσικές επιθέσεις στην ανατολική πόλη Μπαχμούτ και ότι η υπεράσπισή της είναι «στρατιωτική αναγκαιότητα».

Οουκρανικός στρατός ανέφερε ότι ο στράτηγος Ολεξάντρ Σίρσκι ενήργησε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην πρώτη γραμμή του μετώπου στο ανατολικό τμήμα της χώρας για να επιλύσει «προβληματικά θέματα που αποτρέπουν την αποτελεσματική εκτέλεση μαχών» και έλαβε «επιχειρησιακές αποφάσεις με στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων μας να απωθούμε και να προκαλούμε ζημιά στον εχθρό».

Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες και δεν διευκρίνισε πότε πραγματοποιήθηκε η επίθεση αλλά τα σχόλια του Σίρσκι υποδηλώνουν την πρόθεση της Ουκρανίας να συνεχίσει να μάχεται στο Μπαχμούτ παρά τον μεγάλο αριθμό απωλειών σε ανθρώπινες ζωές εκεί.

«Η πιο εντατική φάση της μάχης για το Μπαχμούτ συνεχίζεται. Η κατάσταση είναι διαρκώς δύσκολη. Ο εχθρός υφίσταται σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό, όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό αλλά συνεχίζει να πραγματοποιεί επιθέσεις», δήλωσε.

Advertisement
Επαινώντας την αντοχή των ουκρανικών δυνάμεων σε «εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», ο ίδιος δήλωσε: «Η υπεράσπιση του Μπαχμούτ οφείλεται σε στρατιωτική αναγκαιότητα…Υπολογίζουμε όλες τις δυνατές επιλογές για την εξέλιξη των γεγονότων, και θα ενεργήσει επαρκώς για τη σημερινή κατάσταση».

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε την περιοχή του Μπαχμούτ την περασμένη εβδομάδα και απένειμε μετάλλια σε στρατιώτες σε ένα ταξίδι ενίσχυσης ηθικού καθώς η Ουκρανία ετοιμάζεται για πιθανή αντεπίθεση ύστερα από 13 μήνες πολέμου.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι δήλωσε το Σάββατο ότι η κατάσταση «σταθεροποιείται» γύρω από το Μπαχμούτ.

Η Μόσχα θεωρεί ότι η κατάληψη της πόλης είναι ζωτικής σημασίας για την ολοκλήρωσης της κατάληψης της βιομηχανικής περιοχής Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, ένας από τους βασικούς πολεμικούς της στόχους.