Η χούντα του μπάχαλου

by MANIFESTO

Είσαι ημιπιτσιρικάς, μόνο ετών 35, και το αίμα σου βράζει ακόμα, δεν το σηκώνεις το άδικο. Έχει περίπου δύο χρόνια που σε πνίγει η καταπίεση… Να, για παράδειγμα, αρχές του προηγούμενου έτους ο ανθρωπιστής Ερντογάν στέλνει χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στη φιλόξενη Ελλάδα και η ακροδεξιά κυβέρνηση τους κλείνει τα σύνορα. Χούντα!

του Μιχάλη Δεμερτζή

Λίγο καιρό μετά, τέτοιες μέρες πέρυσι, μαθαίνεις τι είναι η καραντίνα. Σου λένε ότι δεν επιτρέπεται να βγεις να κάνεις μία διαδήλωση, να πας έστω σε μία κομματική συγκέντρωση. Σε έκλεισαν μέσα με το ζόρι, γιατί, λέει, έχει πανδημία. Χούντα!

Έρχεται ο Μάιος… Τέλος καραντίνας: Δευτέρα 4 Μαΐου, ώρα 00:01. Συγκέντρωση ΣΥΡΙΖΑ κατά του νέου περιβαλλοντικού νομοσχεδίου στο Σύνταγμα: Δευτέρα 4 Μαΐου, ώρα 18:00. Δεν παίρνει πίσω το νομοσχέδιο η κυβέρνηση. Χούντα!

Φτάνει το καλοκαίρι… Χαλαρώνουν τα μέτρα. Γιατί; Χούντα! Οι επαναστάτες όμως δεν χαλαρώνουν ποτέ και μαζί με τους συντρόφους σου κλιμακώνετε τις κινητοποιήσεις σας, με πάνω από τρεις πορείες ανά μέρα κατά μέσο όρο, γιατί πάνω από όλα ο αγώνας. Όσο για τα βράδια, πάρτι με μπίρες στις πλατείες… Από απέναντι έχει αστυνομία. Χούντα!

Ιούλιος-Αύγουστος… Γίνεται η μάσκα υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους. Γιατί; Για να έρχονται οι τουρίστες; Χούντα! Πάτε πορεία προς στο Σύνταγμα για να διαμαρτυρηθείτε. Τρως πρόστιμο. Χούντα!

Φθινόπωρο… Τα κρούσματα ανεβαίνουν κατακόρυφα, είναι αλήθεια άραγε ή ο καπιταλισμός δεν θέλει να σηκώσει ο λαός κεφάλι; Η μάσκα γίνεται υποχρεωτική παντού, δεν θες να την φοράς, είναι σύμβολο καταπίεσης. Πώς θα καπνίσεις και θα πιείς καφέ με τους συντρόφους; Χούντα!

Οκτώβριος και καταδικάζεται η Χρυσή Αυγή… Κάτι σου βρωμάει. Το κράτος της Δεξιάς θέλει να θολώσει τα νερά… Μάλλον φοβήθηκε. Μαζευτήκατε χιλιάδες έξω από τα δικαστήρια, αν μπορούσε ας έκανε κι αλλιώς. Είχες έτοιμη μία μολότοφ, μα δεν την χρησιμοποίησες. Χούντα!

Έφτασε η 17η του Νοέμβρη… Βγήκε απαγορευτικό συναθροίσεων, με πρόσχημα τον κορωνοϊό πάλι. Αλλά μήπως και τότε με το Πολυτεχνείο απαγορευτικό δεν είχε; Κατεβαίνεις ούτως ή άλλως στην αμερικανική πρεσβεία γιατί αυτή η ημέρα είναι πάνω από κορωνοϊούς και πανδημίες. Ξεδίνετε με τους συντρόφους σου στους αστυνομικούς που προκαλούν με την παρουσία τους κι αυτοί σας κυνηγούν στα στενά. Χούντα!

Τέλος του έτους και έρχονται τα εμβόλια… Είναι λίγα. Χούντα! Μετά ήρθαν κι άλλα και ήθελαν να τα κάνουν υποχρεωτικά για τους νοσηλευτές και τους γιατρούς. Αντισυνταγματικό! Χούντα!

Μπαίνει το 2021 και λένε για αστυνομική φύλαξη στα πανεπιστήμια. Και πώς θα βγουν νέοι ημιπιτσιρικάδες στον αγώνα; Πας στις πορείες με τους κανονικούς πιτσιρικάδες για να μην περάσουν αυτά τα καθεστωτικά. Περνάνε. Χούντα! Τουλάχιστον υπάρχουν ακόμα οι καταλήψεις, αλλά κι αυτές αρχίζουν να τις αδειάζουν… Χούντα στο τετράγωνο!

Φεβρουάριος και πρώτο θέμα ο Κουφοντίνας… Τον αναγκάζουν να κάνει απεργία πείνας γιατί θέλουν να επιλέξουν για λογαριασμό του το κελί του. Κάθε μέρα είσαι στους δρόμους με τους συντρόφους σου για τον αρχηγό. Σκότωσε έντεκα άτομα, σου λένε… Ιδέα δεν έχουν από ένοπλο αγώνα τα πρόβατα. Έχει ακόμα πανδημία, σου λένε… Δεν ξέρουν από ιδανικά. Τελικά ο Κουφοντίνας δέχεται να βάλει ορό ενυδάτωσης. Χούντα!

Ήρθε και ο Μάρτιος, ανέβηκαν τα κρούσματα – οι ΜΕΘ θα φταίνε – και οι αστυνομικοί είναι περισσότεροι στους δρόμους. Τους βλέπεις την Κυριακή στην τηλεόραση να χτυπούν κάποιον στη Νέα Σμύρνη και αρχίζεις τα τηλέφωνα με τους συντρόφους σου. Οργανώνεστε. Τη Δευτέρα ο εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το συμβάν, αλλά για σένα δεν έχει σημασία. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Ημέρα Τρίτη και τα κρούσματα του κορωνοϊού είναι πάνω από 3 χιλιάδες, την προηγούμενη ανάμεσα στα θύματα κι ένα βρέφος, αλλά εσύ έχεις πιο σοβαρά πράγματα να κάνεις… Απόγευμα είσαι εκεί, Νέα Σμύρνη, πρώτη γραμμή. Χτυπάς αστυνομικό, πέφτει κάτω αιμόφυρτος, φεύγεις καρφί για το σπίτι για να μη σε πάρουν χαμπάρι. Τετάρτη και ξυπνάς στο κρεβάτι σου στις έντεκα, η μαμά σου ετοιμάζει το πρωινό σου, πίνεις τον καφέ σου μπαίνοντας στο Facebook να βρίσεις το κατεστημένο και το απόγευμα πάλι πορεία με καφέ take away. Επειδή μπορείς. Επειδή χούντα…

Έχεις δίκιο, σύντροφε… Χούντα έχουμε, αλλά δεν έχεις καταλάβει από ποια πλευρά.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα