Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «κήρυξε» χθες μονομερώς και αυθαιρέτως πρόωρες εκλογές για το φθινόπωρο, απαιτώντας… συγκυβέρνηση μέχρι τότε.

 

Γράφει ο Λεωνίδας Δεληγιώργης

 

Υπό το βάρος της δημοσκοπικής καθίζησης του ΣΥΡΙΖΑ και τον κίνδυνο να εισπράξει μια ακόμη ταπεινωτική ήττα στις εθνικές εκλογές από τον Κ. Μητσοτάκη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Τσίπρας αρχίζει να συμπεριφέρεται όπως ο πνιγμένος που πιάνεται από τα μαλλιά του, πασχίζοντας να κερδοσκοπήσει πολιτικά με σειρά ακατανόητων κινήσεων και κωμικών πρωτοβουλιών, που στην τελική τους ανάγνωση προάγουν την αναξιοπιστία και την ελαφρότητα του ανδρός και κλονίζουν την εμπιστοσύνη του κόσμου προς το πρόσωπό του.

Τελευταία ενέργεια στο παλμαρέ των «επιτυχιών» του, αλλά και δείγμα του πολιτικού «μικρομεγαλισμού» που χαρακτηρίζει τη στάση του απέναντι στα γεγονότα, η χθεσινή του τοποθέτηση στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ «κήρυξε» μονομερώς και «αυθαιρέτως» πρόωρες εκλογές για το φθινόπωρο, απαιτώντας από την αυτοδύναμη κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη να «παραδώσει» αντικλείδια του υπουργείου Εσωτερικών στον ΣΥΡΙΖΑ για να πάμε με υπουργό κοινής αποδοχής σε εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Η κίνησή του αυτή, κατά βάθος, είναι δηλωτική του φόβου και της αγωνίας που διέπει την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία ο Α. Τσίπρας επιχειρεί να «υπερκεράσει» με λεονταρισμούς, ώστε να δείξει στο κομματικό του ακροατήριο πως ο ίδιος έχει το πλεονέκτημα των πολιτικών πρωτοβουλιών έναντι του Κ. Μητσοτάκη.

Ομως από τις αρχές της εβδομάδας καταγράφονται κι άλλες ένδοξες σελίδες στην αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και του Α. Τσίπρα, όπως ο τρόπος που έσπευσαν να αντιμετωπίσουν τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, προτού ακόμη αποσαφηνιστεί το τοπίο σε σχέση με τις έδρες που εξασφάλισε το κόμμα του Ε. Μακρόν. Ο Α. Τσίπρας, που όσο ήταν πρωθυπουργός στήριζε την υποψηφιότητα του Ε. Μακρόν για την προεδρία της Γαλλίας, εκμεταλλευόταν τη δημοφιλία του, και μάλιστα τον έπαιρνε συνέχεια τηλέφωνο για να πουλήσει στο εσωτερικό της χώρας πως διατηρεί ιδιαίτερες πολιτικές και φιλικές σχέσεις μαζί του, αυτήν τη φορά που ο Γάλλος πρόεδρος βρέθηκε αντιμέτωπος με τη δοκιμασία της «ακυβερνησίας» ο μόνος ηγέτης που αντιμετώπισε με επιπόλαιη χαιρεκακία το πάθημά του ήταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Α. Τσίπρας, θέλοντας να ερμηνεύσει με ωφελιμιστικούς όρους την άνοδο της Αριστεράς στη Γαλλία, ασχέτως εάν αυτή συνέπεσε και με την αντίστοιχη αύξηση των ποσοστών της Ακροδεξιάς, όχι μόνο απαρνήθηκε τον Ε. Μακρόν, αλλά τον έδειξε με το δάχτυλο ως φορέα της νεοφιλελεύθερης και αντικοινωνικής Ευρώπης. Το χειρότερο όμως με τη στάση του αυτήν είναι πως επιτέθηκε στον Γάλλο πρόεδρο, δείχνοντας να μην υπολογίζει πως «πυροβολεί» έναν σταθερό σύμμαχο της Ελλάδας, ειδικά στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Βέβαια, όσο και αν αυτό δεν συνάδει με έναν σοβαρό πολιτικό, δεν πρέπει να προξενεί εντύπωση, καθώς η ιστορία έχει αποδείξει ότι ο Α. Τσίπρας είναι υποστηρικτικός και επιρρεπής σε «συμμαχίες» με πρόσωπα αμφιβόλου αξιοπιστίας, όπως τον δημοσιογράφο Τ. Μέισον, που τον είχε ο ΣΥΡΙΖΑ «παρακοιμώμενο» στο Μέγαρο Μαξίμου και σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με αποκαλύψεις για «κατασκοπία» στη βρετανική ΚΥΠ, ή τον ακτιβιστή Ι. Αποστολόπουλο, τις καταγγελίες του οποίου για το προσφυγικό υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ και εργαλειοποιεί ο Ρ. Τ. Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδος.

 

«Παραλογισμός»

Για «πολιτικό παραλογισμό» κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας την εισήγηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Τσίπρας ζήτησε σήμερα, και για τους επόμενους τρεις μήνες, υπηρεσιακή κυβέρνηση! Πρόκειται για την επιτομή του πολιτικού παραλογισμού. Οχι μόνο γιατί παραβλέπει την εκπεφρασμένη λαϊκή βούληση και τους τρέχοντες πολιτικούς συσχετισμούς, αλλά κυρίως γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τη χώρα σε μια παρατεταμένη επικίνδυνη αστάθεια, η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα επιδείνωνε την κατάσταση για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις και θα γεννούσε εθνικούς κινδύνους» ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση –με σχέδιο, επαγγελματισμό, πατριωτισμό και όραμα– έχει πετύχει, μέσα στην τέλεια καταιγίδα, να μειώσει δραστικά την ανεργία, να τρέχει το μεγαλύτερο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης στην Ευρώπη και να χειρίζεται αποτελεσματικά την τουρκική επιθετικότητα» και κατέληξε: «Ο κ. Τσίπρας πολιτεύεται με ελαφρότητα σε έναν κόσμο που απαιτεί σοβαρότητα, στιβαρότητα και ειλικρίνεια. Η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση τόσο για τη διαχείριση όσο και για την υπέρβαση των επάλληλων κρίσεων. Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται μακριά από τις αγωνίες και τις ανάγκες της κοινωνίας και της πατρίδας».

 

«Πολιτική ανωμαλία»

«Ο πρωθυπουργός δεν μίλησε για εκλογές. Επομένως ισχύει η δήλωσή του ότι θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Το σύνταγμα και η εκλογική νομοθεσία προβλέπουν με μεγάλη σαφήνεια τη διαδικασία και τα βήματα για να διεξαχθούν ομαλά οι εκλογές. Τίποτα απ’ αυτά που πρότεινε ο κ. Τσίπρας δεν προβλέπεται στο σύνταγμα ή από τον νόμο για τη διεξαγωγή των εκλογών. Το ερώτημα είναι αν το γνωρίζει και αν το γνωρίζει γιατί πρότεινε όλα αυτά, που συνιστούν μια προσπάθεια πολιτικής ανωμαλίας», τονίζει σε αποκλειστική δήλωσή του στο «tomanifesto» o Γ. Μπούγας, γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νέας Δημοκρατίας.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”